NA brdu Gradište, pored rodne kuće Karađorđa Petrovića, u Viševcu kod Rače, nedavno je otkriveno ogromno naselje iz gvozdenog doba, pa će izgradnjom auto-puta "Vožd Karađorđe" atraktivni turistički potencijali ove, uslovno rečeno, saobraćajno skrajnute varoši u Šumadiji, biti dostupniji domaćim i inostranim gostima. A ponuda - sve atraktivnija i bogatija.

Pročitajte još: Na Svetoj Gori pronađen kostur žene: Tamo je vekovima zabranjeno da kroči ženska noga, istraživači u čudu, ovo su dva moguća objašnjenja

Prema rečima Dušana Đokovića, predsednika SO Rača, opština od izgradnje najavljenog Šumadijskog koridora očekuje ne samo ekonomski napredak, već svojevrsnu ekspanziju značajnih turističkih potencijala i za inostrane goste. Time bi se stvorili idealni uslovi i za predah tranzitnih putnika, koji žele da se upoznaju sa novom srpskom istorijom, da posete nedavno otkriveni, najveći lokalitet s kraja bronzanog i početka gvozdenog doba u ovom delu Evrope, ali i da se upoznaju sa autentičnom gastronomskom ponudom kraja.

- VIŠEVAC, kao rodno mesto vođe Prvog srpskog ustanka, osnivača savremene srpske države i rodonačelnika dinastije Karađorđević - Đorđa Petrovića Karađorđa, trenutno je najznačajnije odredište u turističkoj ponudi opštine - kaže Đoković. - Pored toga, turisti mogu da posete etno-kompleks "Petrovi dvori", u kome se nalazi spomenik voždu, kao i autentično seosko domaćinstvo sa početka 19. veka. U neposrednoj blizini se nalazi i crkva brvnara iz 18. veka, u kojoj je Karađorđe kršten, zgrada-dvorac, koja je po tipu i načinu izgradnje jedinstvena na Balkanu... Završava se i izgradnja, u Srbiji jedinstvenog, pogona za preradu meda, čiji će proizvodi takođe biti dostupni turistima.

STRUČNjACI Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu su 2009. godine započeli istraživanja na lokalitetu Gradište - Viševac. Otkriveno je ogromno naselje staro između 2.500 i 3.000 godina. Arhitektura otkopanog zdanja nije viđena na drugim nalazištima iz gvozdenog doba, a radovi su, zbog finansijskih problema, obustavljeni, i tako je bilo do pre dve godine. Tada su arheolozi naišli na ostatke jednog velikog objekta kružne konstrukcije, prečnika oko četiri metra, na čijoj su površini ostaci stubova, dok se u centralnom delu nalazi stub prečnika 30 centimetara.


Lokalitet Gradište, gde su arheolozi pronašli ogromno naselje,Foto Arhiva Zavoda

- Lokalitet ima sve osobine i karakteristike naselja utvrđenog tipa - kaže Slavica Đorđević, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Kragujevcu. - Pokretni materijal, brojnost i bogatstvo oblikovanja i način ukrašavanja keramičkih sudova ukazuju na značaj, veličinu i moć ovog naselja u to vreme. Blizina lokaliteta, uz moguću trasu auto-puta i snimanje samog terena, omogućiće više podataka o ovom značajnom nalazištu.

PORED svih ovih turističko-istorijskih potencijala, u Rači se gradi i pogon za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

- Savremeni turizam zahteva spektar ponuda, a mi ćemo izgradnjom ovog pogona, već početkom naredne godine, gostima omogućiti da probaju i kupe najkvalitetniji med u Srbiji - kaže Dragan Milovanović, čelnik organizacije pčelara u Rači.Spomenik voždu Karađorđu u njegovom rodnom selu, Foto Arhiva OU- Oko 95 odsto proizvoda je namenjeno izvozu i najprobirljivijim svetskim tržištima, ali će biti dovoljno količina da turisti koji posete ovaj kraj kupe i autentičan "suvenir".

FRULA I ROK

U SKLOPU manifestacije "Karađorđevi dani", koja se tradicionalno održava u drugoj polovini jula i početkom avgusta, organizuje se bogat kulturno-umetnički program - "Prva frula Šumadije", Sabor folklora "Karađorđe, zvezdo zavičajna", međunarodna "Fićijada", dok su večernji termini rezervisani za rok-koncerte.


Dušan Đoković