Na Svetoj Gori pronađen kostur žene: Tamo je vekovima zabranjeno da kroči ženska noga, istraživači u čudu, ovo su dva moguća objašnjenja

Novosti online

19. 12. 2019. u 16:53

На Светој Гори пронађен костур жене: Тамо је вековима забрањено да крочи женска нога, истраживачи у чуду, ово су два могућа објашњења

Rade Prelić/Tanjug

Na Svetoj Gori, gde je ženama vekovima zabranjen pristup, arheolozi su otkrili kosti žene na teritoriji manastira Pantokrator
Na Svetoj Gori, gde je ženama vekovima zabranjen pristup, arheolozi su otkrili kosti žene na teritoriji manastira Pantokrator. Najnoviji detalji istraživanja objavljeni su 17. decembra ove godine.

Kako piše "Live Science", američki antropolog Loran Vin Antikas pozvana je na Atos kako bi ispitala kosti pronađene ispod kapele Svetog Atanasija pokraj zidina manastira Pantokrator na Svetoj Gori.

Nakon višemesečnog ispitivanja uzoraka, zaključila je da kosti po veličini i obliku pripadaju ženi i da su tu sahranjene drugi put, što znači da su pažljivo prenesene sa prvobitnog mesta na kom je shranjena.

Nadležni u manastiru zamolili su da se još jednom ovakve tvrdnje ispitaju najsavremenijom tehnologijom jer je teško objasniti ko je uopšte ta žena i kako su se njene kosti našle na Svetoj Gori.

Jedino moguće objašnjenje je da su u vreme divljanja pirata na Egeju, monasi otvarali vrata manastira ženama koje su tu nalazile utočište iako je to bilo veoma retko.Grčki mediji pak pišu da je car Dušan Nemanjić bežeći od nevolja svoju suprugu Jelenu Kantakuzin odveo na Svetu Goru, ali da su za sve vreme njenog boravka tamo bili postavljeni tepisi po kojima je hodala kako nikada ne bi dodirnula zemlju.

Osim kosti ove žene, pronađeni su ostaci još sedam osoba, a po načinu na koji su sahranjeni jasno je da se radi o važnim ličnostima tog doba.

U narednih nekoliko meseci laboratorija naučnog centra "Demokrit" imaće za cilj da sazna ko su bili ovi ljudi i kako su se posmrtni ostaci jedne žene našli na ovoj planini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Katmer

19.12.2019. 17:28

Te "nevolje" od kojih je car Dušan bežao bila je velika epidemija kuge! Sveta gora je tada bila u sastavu srpske države.

Zlatko

19.12.2019. 17:31

Supruga cara Dušana je bila Jelena Stracimirović (Nemanjić), Bugarska princeza. Ako je u pitanju Jelena Kantakuzin, ona je bila Vizantijska princeza i supruga kralja Jovana V Paleologa.

dragana

13.06.2020. 20:13

Posle smrti sina Uroša, carica majka Jelena je, očekivano, izgubila svaku volju za životom. Odrekla se političke aktivnosti i podvrgla strogom isposničkom životu. Umrla je novembra meseca 1376. godine, a datum njene smrti je naveden u rukopisu u Hilandaru. Sahranjena je kraj cara Dušana, u njegovoj zadužbini, manastiru Sveti arhangeli kod Prizrena. Jelenin portret očuvan je u više crkava i manastira. Carica Jelena nije bila proglašena za sveticu. (Radoš Ljušić i dr.)

dragana

13.06.2020. 20:14

Car Dušan je najmoćnija srpska istorijska ličnost svih vremena. Dušan je često slušao savete svoje pametne i obrazovane supruge Elene. Prevrat u Srbiji, zbacivanje kralja Stefana Dečanskog od strane sina Dušana, 1331. godine, odrazio se i kod Bugara. Boljari su proterali sestru dojučerašnjeg srpskog kralja, caricu Anu, sa sinovima, a na presto podigli Aleksandra (1331-1371) sestrića cara.