Heroj sa Košara se još nije skućio: Miloš se jedva bori sa teškom bolešću i nemaštinom

M. Nićiforović

07. 12. 2019. u 08:06

Херој са Кошара се још није скућио: Милош се једва бори са тешком болешћу и немаштином

Miloš Jovanović

Milošu Jovanoviću treba mu pomoć da završi kuću. Još je bez invalidske penzije

O MILOŠU Jovanoviću, hrabrom i godinama od svih zaboravljenom ratniku sa Košara, koji sa majkom Rosom i sestrom Marinom živi u zabitim Trošticama, kod Novog Pazara, puno se pisalo u poslednje tri godine dok se u trošnom i hladnom kućerku na padinama Golije, bez zdravstvene knjižice i ikakvih prihoda, borio sa sirotinjom i teškom bolešću koju je "doneo sa Kosova", a koju sam nije mogao da leči.

Pročitajte još: U POSETI HEROJU SA KOŠARA: Život mi spasli dobri ljudi

Tek kada su "Novosti" i drugi mediji pokrenuli akciju za pomoć ovom braniocu Srbije, Miloš je dobio priliku da se leči na VMA i da potom dobije potrebne lekove, a dobri ljudi rasuti širom Srbije i dijaspore, predvođeni njegovim ratnim drugovima i poznatim novopazarskim humanitarcem Hidom Muratovićem, pomogli su mu da u Trošticama, daleko od asfalta i u planinskom bespuću, izgradi kuću površine 50 kvadrata u koju se uselio prošle godine.

Mada se nakon useljenja u novi dom Milošev život promenio nabolje, nevolje nisu prestale. Uprkos intenzivnom lečenju i odricanju od hrane, hrabri ratnik još ne može da skine višak od 80 kilograma (težak 160 kilograma), što je posledica stresa koji je preživeo u paklu Košara. Pored metaboličkih i hormonalnih poremećaja, prate ga nesanica i ozbiljni psihički problemi.

Pročitajte još: Borac sa Košara od svih zaboravljen

- Često sanjam poginule drugove, bombardovanje naših položaja, vrisak ranjenih, moje ranjavanje... Probudim se sav mokar i više nema šansi da zaspim. Lekari na VMA su mi rekli da sam totalni invalid, primam socijalnu pomoć, ali invalidsku penziju još nisam uspeo da ostvarim - žali se Miloš i obavezno ističe da je "do neba zahvalan" svima koji su mu pomogli da se koliko-toliko skući u svom rodnom selu.

Miloš se žali da još ne mogu da skupe novac da "utople" kuću.

- Nevolja je i što je put do sela skoro neprohodan, pa smo, čim padnu obilnije kiše ili sneg, odsečeni od sveta - žali se Miloš.

Miloš sa sestrom Marinom

Hido Muratović kaže da je za dodatne radove na kući potrebno još oko 1.500 evra, što je za Miloša, Rosu i Marinu koji žive od Miloševe socijale nedostižna suma.

- Nadamo se da će se pojaviti neki Milošev saborac ili neka firma iz Novog Pazara ili drugih delova Srbije koji će nam pomoći da hrabrom ratniku, koji je mnogo propatio, omogućimo da mu dom koji smo mu izgradili bude i topao - ističe Muratović.

NADA U VOJSKU

U AKCIJU pomoći svom obolelom ratniku, posebno oko lečenja na VMA, uključila se i Vojska Srbije, koja je prošle godine poslala mašine i ljude da poprave put do Troštica. Nažalost, glavna mašina se odmah pokvarila, pa je cela ekipa morala da se povuče uz obećanje da će ponovo doći, ali, više se nisu pojavili. Miloš se nada da ga nisu zaboravili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SVIK Janjic

07.12.2019. 20:12

Ја сам Милошу био командир вода. Могу ли добити његов број телефона или било какав контакт са њиме. Хвала.