Prva žena bi trebalo da otputuje na Mesec do 2024. godine

Tanjug

nedelja, 01. 09. 2019. u 23:33

Прва жена би требало да отпутује на Месец до 2024. године

Foto EPA

Zvaničnik Američke svemirske organizacije NASA najavio je da će do 2024. godine poslati prvu ženu na Mesec u znak slavljenja ženskog liderstva
Zvaničnik Američke svemirske organizacije NASA najavio je da će do 2024. godine poslati prvu ženu na Mesec u znak slavljenja ženskog liderstva.


Govoreći na događaju posvećenom ženama koji je organizovala NASA, administrator u toj agenciji Džim Brajdenstin rekao je da mu je kćerka bila glavni motiv u njegovoj ambiciji da žene na Mesecu postanu stvarnost u bliskoj budućnosti.


"Imam 11-godišnju kćerku i želim da ona ima sve mogućnosti koje sam i ja imao dok sam odrastao", rekao je on.


Trenutno je u NASA samo 12 žena aktivnih astronauta, što je manje od trećine astronauta u američkoj organizaciji.


Međutim, nedostatak sredstava i naučne prepreke stvorili su sumnje u to hoće li NASA uopšte moći bilo koga da pošalje na Mesec do krajnjeg roka, prenosi portal Klix.ba.

PROČITAJTE JOŠ: RUSKI ASTRONAUT ZA "NOVOSTI": Verujem da nismo sami u svemiru


Brajdenstin procenjuje da bi projekat nazvan Artemis, prema grčkoj boginji Meseca, trebalo da košta od 20 do 30 milijardi dolara, a taj novac tek treba izdvojiti.


Misija je prvobitno planirana za 2028. godinu, ali je pomerena četiri godine ranije u nastojanju da se minimizira rizik od promene političkih prioriteta u vezi sa svemirskim putovanjima.


"Jedan od izazova s kojim smo se susretali u istoriji je politički rizik", rekao je Brajdenstin.


Stav američkog predsednika Donalda Trampa o toj inicijativi zasad je nepoznat. On je u junu pozvao NASA-u da se usredsredi na "mnogo veće" misije od slanja žena na Mesec, poput odlaska na Mars.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

xoxo

02.09.2019. 01:18

S obzirom na histericni tempo kojim mediji i svi ostali rade za zensku stvar, zensko osnazivanje, zensko liderstvo itd., svi cemo vec postati zene do te godine.

Рус

02.09.2019. 09:41

Ja dajem moju ženu, besplatno bez povratka, eventualno dok prodje Liga Šampiona!

Niko

02.09.2019. 09:45

E ako to kaze nasa onda mora da je tako.. Kako je zanimljiva cinjenica.. Vidis lepo kratere na mesecu (3000km je krater)koji je udaljen 400 h. km.. Znaci ako se popnem na krov morao bi da vidim francuske alpe kao svoj dlan (daljina 1300km,a visine1km)