Zaboravljeni heroji Prvog svetskog rata

Boris Subašić

18. 01. 2014. u 21:01

Malo poznati detalji junaštva i tragedije branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu. Maršal Depere dodelio Legiju časti srpskoj prestonici zbog heroizma njenih boraca. U Beogradu prva bitka u Velikom ratu

MALO današnjih stanovnika Beograda zna da je 1924. godine maršal Franše Depere odlikovao francuskom Legijom časti srpsku prestonicu zbog heroizma njenih branilaca i stanovništva u Prvom svetskom ratu. Samo pet gradova u svetu nosi ovo odlikovanje.

Beograd je, inače, bio poprište prve bitke u Velikom ratu i najviše je rušen i najžešće branjen grad u Evropi. Kosti 5.000 branilaca Beograda iskopane su s poprišta bitaka tek deceniju posle rata i sahranjene u spomen-kosturnicu na Novom groblju. Ona je, kao i monumentalni spomenik, podignuta dobrovoljnim prilozima preživelih ratnika i tadašnje beogradske opštine.

Kosturnica je, kao i one na Zejtinliku i na Krfu, napravljena da potomstvo može da dođe i pokloni se senima junaka. Preživeli branioci su je predali 1931. godine na staranje beogradskoj opštini. Danas su, kao i decenijama ranije, vrata kripte zaključana i nijedna sveća ne osvetljava mrak u kome počivaju heroji odbrane Beograda, prvog bombardovanog i sračunato rušenog evropskog grada u 20. veku.

Novosti“ su mnogim današnjim Beograđanima otkrile da spomen-kosturnica postoji. Sada podsećamo zašto njena vrata treba da budu otvorena poklonicima.

BEOGRAĐANI SE SAMOORGANIZOVALI

NA dan objave rata 28. jula 1914. u Beogradu nije bilo vojske. Dunavska divizija je povučena iz kasarni u Donjem gradu Beogradske tvrđave, naredbom Pašićeve vlade koja se sklonila u Niš, a nije odlučila da li treba braniti prestonicu.

Beograđani su se samoorganizovali. U kafanama „Zlatni top“ i „Zlatna moruna“ prijavljivali su se kao dobrovoljci starim četničkim vojvodama iz balkanskih ratova. Sa finansijskom stražom Savskog pristaništa uveče, 28. jula, zauzeli su položaje na beogradskim obalama od Ade Ciganlije do dunavskog keja.

NEMCI, POSLE AUSTROUGARA, TUKLI SA SVIH STRANA

POSLE tri propale austrougarske ofanzive na Srbiju, komandu je preuzela Nemačka. Maršal Makenzen, 5. oktobra 1915, naređuje intenzivno danonoćno bombardovanje Beograda. Srpsku prestonicu danonoćno je tuklo 400 oruđa svih kalibara, uključujući „mortare“ (usmrtitelje) od 420 mm. Na Beograd je za dva dana palo više od 100.000 granata.

- Veliki broj kuća koje gore niko i ne gasi. Neprijatelj namerno tuče baš zapaljene kuće, verujući da im stanovnici prilaze radi gašenja. Cela je varoš mrtvačnica. Sve su ulice prepune leševa. Niko ih ne može skloniti, jer je varoš stalno pod vatrom topova - zabeležio je Bogoslav Vojnović Pelikan, slikar, koji je 1915. bio đak-narednik u odbrani Beograda.

ZASTAVE

POSLE podviga Beograđana, vojska se vratila u prestonicu i na frontu od Ostružnice do Grocke formirana je odbrana Beograda, pod komandom starog generala Mihaila Živkovića Gvozdenog. Srce odbrane bio je Gradski odsek pod komandom generala Joksima P. Gajića. U štab na Beogradskoj tvrđavi, 9. novembra 1914, austrougarski general Goglija šalje ultimatum - zahteva da Gajić preda tvrđavu i umesto srpske istakne belu zastavu.

- Ađutantu sam naredio da umesto jedne srpske zastave, istakne tri velike srpske zastave - bio je Gajićev odgovor. Zatim je naredio paljbu iz svih topova koja je austrougarske monitore naterala na povlačenje.

SREMSKI ODRED PRVI ODBRANIO GRAD

UOČI ponoći, 28. jula 1914. godine, Austrougari su pokušali da zauzmu Beograd. Sremski dobrovoljački odred sprečio je upad na Adu Ciganliju. Dizanjem u vazduh beogradske strane železničkog mosta onemogućen je ulazak austrougarskog vojnog voza. Osujećen je desant na Savsko pristanište na koje su krenula tri austrijska parobroda sa šlepovima punim vojnika. Meci branilaca pogodili su kapetana i krmara „Alkotmanja“ i brod se nasukao na levu obalu Save. Ostali su pobegli.

Austrougarski monitori zasuli su Beograd artiljerijskom i mitraljeskom vatrom. Počelo je rušenje grada dugo 15 meseci.

IZ ROVA PRAVO U SMRT

UPRKOS besomučnom bombardovanju branioci Beograda ne odstupaju. Makenzen traži pojačanja jer ofanziva zastaje na obalama. Srpska prestonica, kao da umire, ali se ne predaje.

- Duž sredine Ade, vri kao u kotlu puščana i mitraljeska vatra. Artiljerija tuče neprestano, delovi ljudskog mesa padaju svuda po polju. Oko podne čuli su se jaki krici sa Male ade, posle čega je nastupila tišina. Kada je ispucala poslednji metak, posada je završila borbu nožem u prsa - zabeležio je pukovnik Milan J. Radojević, komandant Ade Ciganlije.

DUNAVSKI KEJ

KADROVCI, đaci-vojnici majora Gavrilovića, mladići iz ostatka Sremskog dobrovoljačkog odreda, žandarmi i građani prikovali su nemačku ofanzivu na dunavskom keju i Dorćolu.

- Ulica puna mrtvih junaka: jedni sede, drugi leže sa raširenim rukama, lica bleda kao da su od voska, na njima krvavi redenici - zabeležio je kapetan Živko Kezić. - U uzanim rovovima su bili izmešani živi i mrtvi branioci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

SFB

18.01.2014. 23:01

Zaboravili smo mi i nase junake a i sami sebe odavno. Izbrisali sve svoje, izgubili, lepotu, cast, postenje a samim tim i svaki smisao postajanja. Mi vise ne postojimo.Ostaje nam samo da se poklonimo ovim velikanima koji su umeli i smeli da znaju ko su i koji su bez dvoumljenja prepoznavali lepotu i velicinu Srbije. Mi prazni, obezglavljeni i bez duse vise ni ka suncu pogled ne dizemo, jer se bojimo svetlosti. Nismo ih mozda zaboravili, mozda se samo stidimo pred njhovom velicinom i sjajem.

goran.s

18.01.2014. 23:02

A zasto su izginuli.Da bi ih se odmah posle rata svi odrekli i kreniuli da se europeizirane lizu sa bracom hrvatima. Prestanite jednom da prevrcete kosti tih jadnika i okrenite se onom sto nas i dan danas proganja. Ratovali smo i izginuli nizasta a nase mesto su zauzeli veliki i jos veci europejski narodi hrvati i albanci. Hocemo li se jednom pogledati i reci da smo s jugoslavijom i sami propali.

Zoran

18.01.2014. 23:53

Tek sada pocinjem da shvatam koliko nista ne znam o nasoj ne tako davnoj proslosti a o onoj iz davnijih vremena kako uopste mogu i pomisliti da nesto znam. Stidim se svega i svacega, stidim se zbog onih sto se me ucili da ne bih nista znao o proslosti svog naroda.

Stefan

19.01.2014. 00:07

Bravo Večernje Novosti i gospodine Subašić,pišite o hrabrim braniocima Beograda i žrtvama koje su dali za spas Otadžbine.Neka im je večna slava i hvala.

M.Mladenovic

19.01.2014. 01:19

Nisu zaboravljeni,evo upravo Gosn Vucic zeli da im podigne dzamiju na obali Save uz pomoc Arapa u znak sjecanja.Svaka nova garnitura politicara ima iznenadjenja,predhodni su podigli onaj gitara-most (kopija sa zapada) valjda da nas bolje cuju i prisluskuju.

Чика Профа

19.01.2014. 02:03

Оно што означава туђица "херој" (енгл. "hero") на српском се језику одвајкада каже јунак. А "хероизам" (изведено од туђице "херој") се на српском каже јунаштво.

Mis_Pigi

19.01.2014. 06:36

ту су текстови који се читају од првог до задњег слова

Немања

19.01.2014. 09:54

Шта нас брига за те сељаке,мене занима где је Станија и шта је Милош Бојанић рекао Зорици Марковић.А,да,и колико је Карлеуша карти продала на ком наступу

MurtaK

19.01.2014. 11:55

Sta bi danasnja zalosna rezimska klika radila s braniocima? Zasto se istine istorije uporno kriju i narodu serviraju lazi koje spremaju tzv. prijatelji iz EU-rupe? Srbija dok ne bude svoja sve je uzalud?

Podgorica

19.01.2014. 15:03

Koga više briga za ove ratnike, dajte Stanije malo, Alibabića (gay, vibratori, sendviči)... dajte Cecu Srpsku maiku, dajte JK... dajte dajte!!!!!!!!!!!

Elcano

19.01.2014. 18:18

Nisu ovi junaci 1914 stali u slavu smrti već života! Ratni cilj neprijatelja bio je jednostavno nepodnošljiv da bi nastavili sa tim živeti.Njihova žrtva je najveća-živi su se ugradili u temelj.Naše društvo ih je izneverilo time što je plod-državu zapostavilo kao maloumno dete i svelo na vojničku koračnicu ili pogrebni marš.Smrad iz koga svako hoće van.Umesto da smo svoju državu i ekonomiju ceo vek razvijali mi sada vidimo da smo večno na početku zbog gluposti,gramzivosti i sitnog lopovluka

zagor

19.01.2014. 18:38

E zbog tih tkzv. vipovac,zaboravljamo istoriju ponosnih Srba koji su voleli ovu zemlju,a ne za saku dolara izbacivali svoju intimu u javnost

Elcano

20.01.2014. 00:25

@ona - ona@ Nesrećnice,Makenzen i Mekenzi nije isto..F.H.Mackenzie je bio veliki prijatelj Srbije i Beograda.Po nacionalnosti Škot,službenik Britanske ambasade, imućan i obrazovan čovek,filantrop.Uredio je i urbanizovao deo Vračara tada poznat kao Simića majur-prostor oko ulice koja nosi njegovo ime. Kao što sam rekao-ubiće nas ne strano,već isključivo domaće,beskrajno i bestidno ljudsko zlo i glupost..

balkanac

19.01.2014. 22:53

Mi smo narod koji kroz svoju istoriju, stalno zaboravlja svoje junake iz ratova. Tako je i u našoj novijoj istoriji, a primer su junaci sa Košara 1999 godine. Valjda će neko i o njima za 50 god. nešto da napiše kao i za junake odbrane Beograda iz 1914.

Miro Markovic

22.01.2014. 03:53

Nisu pravi Srbi zaboravili svoje heroje. Nego su jos uvek zastraseni od bivsih i sadasnjih prerusenih komunista, kojima nije stalo da se bilo sta srpsko velica i slavi, osim ako to nisu borci iz Sedam partizanskih ofanziva. To je za njih istorije a sve ostalo su samo "trice i kucine". Ako Bog da, docice i njima jednoga dana kraj, kao sto je dosao kraj njihovom "marsalu". Posle toga ce da srpski narod mirno dise i slavi svoje stvarne heroje iz Prvog svetskog rata i ratova protiv Turaka.