ZA RADOST NAJMLAĐIH: Fond humanosti Kompanije Novosti darovao knjige za Dečje selo u Sremskoj Kamenici

J. SIMIĆ

sreda, 26. 12. 2018. u 19:52

ЗА РАДОСТ НАЈМЛАЂИХ: Фонд хуманости Компаније Новости даровао књиге за Дечје село у Сремској Каменици

Studenti čitali knjige mališanima Foto D. Dozet

Tokom više od četiri decenije postojanja, Dečje selo je formiralo bogatu biblioteku, ali je svaka donacija te vrste sa radošću dočekana u ovoj ustanovi

POVODOM manifestacije "Noć knjige", kao i božićnih i novogodišnjih praznika, Fond humanosti Kompanije "Novosti" darovao je komplet knjiga Dečjem selu "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici nadomak Novog Sada.

Tokom više od četiri decenije postojanja, Dečje selo je formiralo bogatu biblioteku, ali je svaka donacija te vrste sa radošću dočekana u ovoj ustanovi.

- Svaki dolazak, raspitivanje i podrška, a naročito poklonjene knjige, nama puno znače jer i ovo je korak ka vraćanju pravim vrednostima - uz zahvalnost našoj Kompaniji, naglašava Mirko Jankelić, direktor Dečjeg sela.

Knjige iz edicije "Novosti" odmah su pobudile veliko interesovanje štićenika Dečjeg sela, a dodatna radost bilo je druženje sa predstavnicima našeg lista i studentima Učiteljskog fakulteta iz Sremske Kamenice, predvođenim prof. dr Draganom Litričin Dunić. Studenti su delove izdanja "Novosti" čitali mališanima.

Pročitajte još - NOĆ KNjIGE: Darovi za praznike mališanima iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici

Radoznali slušaoci reagovali su već na naslov knjige Milomira Kragovića "Čavka se kiti tuđim perjem":

- Da li je to kad uzmeš tuđe perje, pa se nakitiš? - pitao je šestogodišnji mališan.

- Ne - odgovorili su uglas studenti Ivana, Ljiljana i Mladen. - To je kada neko postigne neki uspeh, a neko drugi taj uspeh prisvoji.

- E, pa to nije lepo - zaključio je mališan.

Mirko Jankelić sa našim novinarom,Foto D. Dozet

Sremskokameničko Dečje selo nastalo je u velikoj porodici SOS dečjih sela 1975. godine kao stoto u svetu i prvo u Istočnoj Evropi. Izgrađeno je po ugledu na druga dečja sela na temeljnim vrednostima SOS Kinderdorf organizacije, kao što su odgovornost, istrajnost i pre svega posvećenost.

Nosi ime velikog humaniste i borca za dečja prava, dr Milorada Pavlovića, tadašnjeg sekretara za socijalnu politiku Vojvodine. Tragajući za odgovorom na pitanje: "Kako pomoći deci bez adekvatnog roditeljskog staranja, kako im pružiti srećno detinjstvo?", Pavlović se upoznao sa učenjem Hermana Gmajnera. Prihvatio je njegove ideje o konceptu dečjih sela, oslonjenom na priči o životu dece u porodici gde se neguju odnosi poverenja, saradnje, bliskosti i bezuslovnog prihvatanja.

SEOCE SA 13 KUĆA

DEČJE selo u ovom trenutku predstavlja dom za 90 štićenika bez roditeljskog staranja iz cele Srbije. Dečaci i devojčice, mladići i devojke, uzrasta od tri do 24 godine, žive u 13 kuća kao porodica. O njima brine pedesetak zaposlenih. Stariji štićenici raspoređeni su u devet stanova, potpuno opremljenih, koje su Dečjem selu zaveštali dobri ljudi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije