STIŽE VELIKO ZAHLAĐENJE: Talas vazduha sa Arktika zahvata Evropu

Tanjug

20. 09. 2018. u 11:54

Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće da se menja u petak, kad će se hladni arktički vazduh početi da se probija nad severom i zapadom kontinenta

СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Талас ваздуха са Арктика захвата Европу

Depositphotos

Lepom septembarskom vremenu uskoro definitivno dolazi kraj i već sledeće sedmice Evropu će zahvatiti talas hladnog vazduha sa Arktika kada će temperature drastično pasti.

Kako javlja meteo portal "Severe Weather Europe", iduće sedmice sa severa će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora vazdušne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim delom Evrope.

Pročitajte još: Najavljene paklene vrućine u septembru; RHMZ: Nema razloga za uzbunu


Natprosečno visokim temperaturama doći će kraj nakon dvaju prodora hladnoće sa severa, prenosi Index.hr.

Prvi i slabiji prodor hladnog vazduha stiže ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebalo bi da se dogodi u ponedeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog vazduha dopreti sve do južnog Mediterana, pa čak i severa Afrike, navodi Severe Weather Europe.

Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće da se menja u petak, kad će se hladni arktički vazduh početi da se probija nad severom i zapadom kontinenta.

Pročitajte još:OLUJA ALI UBIJA PO EVROPI: Vetar oduvao ženu u karavanu s litice, muškarac poginuo kada je na njega palo drvo

Hladan vazduh širiće se iza hladnog fronta s Atlantika prema središnjoj Evropi, dok će se topli vazduh pomerati na krajnji sever, prema Skandinaviji i severoistoku.

Nad Atlantikom će se uskoro formirati novi talas hladnog vazduha, a tada će se stvoriti "kanal" prema severu koji će omogućiti snažan prodor arktičkog vazduha prema kontinentalnoj Evropi.

Do utorka će se talas hladnog vazduha razviti nad kontinentom, pa će se tako arktički front proširiti preko srednje Evrope do Balkana i Mediterana, navodi "Severe Weather Europe".

Zbog arktičkog talasa doći će do drastičnog pada temperature.

Prema prognozi RHMZ za narednih sedam dana u Srbiji u petak i u subotu u većem delu zemlje pretežno sunčano i toplo.

Zatim, u subotu posle podne na severu i zapadu, a tokom noći i u ostalim krajevima prolazno naoblačenje, pojacan severozapadni vetar i ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak sa grmljavinom.

Od nedelje promenljivo oblačno i osetno svežije, u pojedinim danima mestimično sa kišom, naveo je RHMZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

stf

20.09.2018. 12:42

Vest da ce doci do zahladjenja zbog prodora vazduha sa Arktika ste napisali 10 puta samo menjajuci red reci, ovu ves ste mogli da objavite sa dve do tri recenice, ali da bi ispunili stranu deset puta ste vrteli reci... Novinarstvo na nivou

RRpantela

22.09.2018. 16:12

Kuku lele veliko zahladjenje? Veliko zahladjenje je kada temperature odu ispod minus 10 i 20 stepeni. Sta dizete frku bez veze?