Šveđanin našao ljubav u našoj zemlji: Zbog Srpkinje Tanje postao sam Srboljub

Jelena J. BALjAK

subota, 08. 09. 2018. u 22:02

Швеђанин нашао љубав у нашој земљи: Због Српкиње Тање постао сам Србољуб
Fredrik Done (39) promenio veru zbog ljubavi prema jednoj Vrščanki. Krštenje u manastiru Mesić, a u Vršcu svadba sa srpskim običajima

FREDRIK Done (39) nije jedini Šveđanin koji je zavoleo Srpkinju, ali je jedan od retkih, ako ne i jedini, koji je zbog te ljubavi promenio veru. Znajući koliko su njegovoj partnerki Tanji Silađi (40), sa kojom ima četvoro dece, važni pravoslavlje i Srbija, ovih dana se krstio u manastiru Mesić, kraj Vršca, i postao - Srboljub. Sve to, kako bi posle 19 godina zajedničkog života mogli da se venčaju u pravoslavnoj crkvi, po srpskim običajima.

Oduševljen našom zemljom, mentalitetom i tradicijom, Srboljub je bez mnogo dvoumljenja napustio protestantizam i postao pravoslavac. Uostalom, i njihova deca Leja (15), Teodor (13), Vidar (9) i Mila (8) su po majčinoj želji kršteni u srpskoj crkvi u Geteborgu, u čijoj okolini žive. Sada, sa novim imenom, koje u potpunosti oslikava njegove emocije prema Srbiji, oseća još veću pripadnost našem narodu.

- Najpre sam želeo da se zovem Vuk, ali je Srboljub, ipak, bio bolji izbor, jer mnogo volim Srbiju i način na koji se ovde živi - priča nam ovaj neobični Šveđanin na solidnom srpskom jeziku. - Mnogo više se družite nego ljudi na zapadu, srdačniji ste i gostoljubiviji, a naročito mi se sviđaju srpska veselja. Takve zabave se u Švedskoj ne mogu videti i doživeti.

Zato su i rešili da u Vršcu, gradu iz kog Tanja vuče korene, naprave pravu srpsku svadbu, poštujući sve običaje. Mladoženja je u pratnji trubača išao da "kupi" mladu, a pre toga je puškom gađao jabuku ispred njene kuće i pogodio iz prve. Tokom veselja nevesti su "ukrali" cipelu, koju je kum morao da otkupi, dok su po polasku kući gosti izneli kuma iz restorana na stolici, kako ne bi gazio po stepenicama.

Posle 19 godina zajedničkog života konačno su rekli jedno drugom "da" u crkvi, Foto Privatna arhiva

Pročitajte još - LjUBAV ŠUMADINCA I VIJETNAMKE: An postala Anastasija

- U jednom momentu sam se pitao da li je ovo moja svadba ili sam u filmu Emira Kusturice - oduševljeno prepričava mladoženja, koji je bio obučen kao moderni Lala.

Nosio je bele pantalone, lanenu košulju, prsluk i šešir, dok je mlada bila u crvenoj haljini.

- Ovo je bilo ispunjenje mog sna - nadovezuje se Tanja, zadovoljna što su sada postali prava pravoslavna porodica. - Priznajem, na početku našeg zabavljanja sam se plašila da li će Srboljub prihvatiti Balkan i naš mentalitet, a sada imamo četvoro dece, kojoj pokušavamo da približimo srpske korene. Naša svadba je i za njih bila veliko iskustvo.

Ovaj neobični par sada planira građansko venčanje u Švedskoj. Nakon toga, novopečenom pravoslavcu će u ličnoj karti pisati Fredrik Srboljub Silađi Done. Iako mnogo vole Srbiju, ne planiraju ovde da žive. Našli su svoj mir i sigurnost na malom ostrvu Tjorn, kod Geteborga, gde rade na prilagođavanju stranaca, koji su dobili azil. U Vršac će, kažu, dolaziti što više mogu tokom godine, ne odbacujući mogućnost da jednog dana tu provode penzionerske dane.

Tanja i Srboljub sa decom

SVETI TEODOR

SRBOLjUB je u Srbiju prvi put došao 2001. godine. Tada je obišao nekoliko srpskih crkava i manastira, gde su ga ikone posebno fascinirale. U manastiru Mesić, u kom se 17 godina kasnije krstio, kupio je svoju prvu ikonu - Svetog Teodora Vršačkog, koja mu je postala zaštitnik. Ovaj svetac je sada njihova kućna slava, a i prvom sinu su dali ime Teodor.

UPUTSTVO ZA GOSTE IZ ŠVEDSKE

KAKO bi gostima iz Švedske, kojih je bilo tridesetak, pojasnili sve svadbene običaje, mladenci su za njih napravili uputstvo na 12 stranica.

- Mislili smo da ćemo uspeti samo na jednom papiru da napišemo sve što je interesantno, a onda smo shvatili da je za njih bukvalno sve strano, uključujući i običaje u crkvi. Čak smo u jednom trenutku Srboljub i ja pali u sali, kada je pokušao da me podigne, za šta su pomislili da je i to deo tradicije - kroz smeh nam prepričava Tanja, uz konstataciju da su svi oduševljenim onim što su doživeli u Srbiji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Драган П.

09.09.2018. 00:38

Мада Силађи је заправо мађарско презиме. Ал нек су нам сви живи и здрави, српско-шведско-мађарска мешавина звучи веома занимљиво и егзотично!

Talicni Opanak

09.09.2018. 01:21

Svedjanin je zaista fleksibilan covek - kosmopolita.Bravo, ispao si dzentlmen I pravi laf od coveka. Vaspitajte decu u tom duhu I svi idemo u dobro smeru.Sa srecom.

BOGDAN

09.09.2018. 06:44

DA TACNO JE U NASU TRADICIJU MLADOZENA MORA IZVAN CRKVE U NARUCJE UNESE NEVESTU PREKO CRKVENI PRAG U CRKVU U KOLIKO NE USPE ONDA NEMA PRAVO NA ZENIDBU I VENCANJE .PREDPOSTAVLJAM DA JE TANJA MALO VEKI ZALOG ZA SRBOLJUBA A MOZE DA JE KRIVA I NASA SLJIVOVICA .SREKAN I DUGOVECAN BRAK I DOBRO NAM DOSAO DOBAR ZETE U SRBIJU.