LjUBAV ŠUMADINCA I VIJETNAMKE: An postala Anastasija

Z. GOLUBOVIĆ

24. 08. 2016. u 10:45

ЉУБАВ ШУМАДИНЦА И ВИЈЕТНАМКЕ: Ан постала Анастасија

An Ngujen prihvatila pravoslavlje u crkvi u Lapovu

Ljubavna priča Šumadinca i Vijetnamke cveta između Pariza i Lapova. Nevesta Bojana Denića krštena u SPC, pa sledi crkveno venčanje

UPOZNALI su se u jednom pariskom dvorištu i odmah zaljubili. Na prvi pogled. Uzeli su se, a sada planiraju i crkveno venčanje.

Bojan Denić (30), po struci elektromehaničar, rodom iz šumadijske opštine Lapovo i An Ngujen (22), studenkinja informatike iz Vijetnama, koji već duže žive u Parizu, svoju ljubav su pred Božić krunisali venčanjem u Francuskoj, a neveste je, ovih dana, krštenjem u Srbiji prihvatila pravoslavnu veru.

Dvoje mladih i lepih sa dva kontinenta upoznali su se pre pet godina, baš u predvečerje, kada su se prva svetla palila nad Parizom. Sve se dogodilo u dvorištu jedne stambene zgrade. Bojan je pošao da vidi druga, An drugaricu. Drug i drugarica su se već poznavali, a Bojan i An su se tek sreli. Tvrde da su se odmah zavoleli i oboje veruju da je to bila njihova neizbežna sudbina.

Sutra uveče celo društvo izašlo je u pab.

- Bojan je već tada bio zaljubljen u mene, nije prestajao da me gleda - kaže An.

- A ja sam narednog jutra dobio poruku u kojoj mi An zahvaljuje što sam je iz paba ispratio kući - dodaje Bojan.

I, ljubav je polako činila svoje.

- Prvih nekoliko meseci smo malo razgovarali, jer Bojan nije znao dovoljno francuski, pa sam ja brzo učila srpski da bismo se lakše razumeli - objašnjava An zašto danas veoma dobro govori naš jezik.

VOLI OBIČAJE - AN je svestrana, piše pesme, slika prirodu, voli životinje, a obožava srpske običaje. Ove godine je naslikala najlepša uskršnja jaja - hvali je Bojan.

Odmah posle građanskog venčanja u pariskoj opštini Kurbovua, počeli su da planiraju dolazak u Srbiju, jer je An želela da se pravoslavno krsti.

- Uvek sam mislila kako je lepo kad neko veruje u nešto - kaže An. - Ja sam verovala da ću imati porodicu, da će moja deca biti krštena, da ću se ja krstiti i zbog toga ćemo Bojan i ja biti sjedinjeni u jednoj veri.

Gosti iz Francuske u Lapovo su doputovali početkom avgusta. Došla je i mladina majka - Thi Thu - i bratić, Artur. Oduševljeni su kako su ih dočekali Bojanovi roditelji - otac Života i majka Milica, brojna familija i prijatelji.

An je krštena u mesnoj crkvi Sveta mati Paraskeva. Kuma je bila Gordana Vrhovac, a sveštenik Milenko Stakić. An je dobila pravoslavno krsno ime Anastasija, a prihvatila je i Bojanovo prezime Denić. Naredni korak biće i crkveno venčanje.

- Planiramo da se venčamo u srpskoj crkvi, i to što pre. To će biti još jedan srećan događaj za oboje - kaze Bojan.

Bojan i An gotovo jednoglasno poručuju: "Ako veruješ u Hrista, ne može ti niko ništa." Zato oni svim srcem vole pravoslavnu crkvu i daruju njene hramove. Finansijski su pomogli izradu metalnih zvona i oslikavanje fresaka u hramu Svete mati Paraskeve u Lapovu.

Bojan i An ispred Crkve Svete mati Paraskeve

PRAVI VERNIK

- KADA me je Bojan poveo u pravoslvanu crkvu u Parizu, uverila sam se da je dobar čovek i pravi vernik, a takav ne može da čini loša dela - kaže An.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Сораб Сербски

24.08.2016. 11:11

Срећно и дуговечног било младенцима! Бог вам помогао!

savski venac

24.08.2016. 15:33

Nema te ljubavi da zbog nje ili njega promenite veru, sada je sve slatko i lepo a za desetak godina svako na svoju stranu i tu će da ispaštaju deca! A šta su oni nisu samo Srbi već i mali Vijetnamci, ne vidim zašto svoj porod širiti sa narodom koji veze nema sa ovim podnebljem moze on da je hvali koliko hoće, ali razlika je ogromna i nepremostiva. Ni pod razno ne bih volela da mi se sinovi ozene strankinjama...

alex

25.08.2016. 05:50

@savski venac - Sa mozgovima poput tebe, nije cudo sto SPC cveta u srpskom srednjem veku ! Uf ! Koja li srednjevekovna zatucanost !

Ivan Zgrozeni

25.08.2016. 21:39

@savski venac - Mesanje krvi je uvek dobro. Posto nas je sve manje preti nam opasnost da svi budemo bliski rodjaci. Recept koji preporucujete se vec primenjuje. Srpske devojke sve cekaju nekakvog princa na konju a docekace konja (bez princa). Ponasaju se kao da sve imaju plave krvi. Muskarci su kastrirani od strane modernog drustva. Svi ocekuju od muskarca da bude "musko" a u odnosu na njega svi imaju prednost ukljucujuci tu i LGBT. Takvim pristupom cete ostati bez naslednika (makar i polu-vijetnamca).

Biljana Vujovic.

16.03.2017. 21:52

Save najbolje mladencima u buducem zivotu.Ljubav nezna za granice.Moze biti srecniji ovaj brak, nego brak sa srpkinjom.Koliko samo u Srbiji IMA razvedenih brakova i ubistava zena;srpkinjom.