TEK mali nagoveštaj kako se nekad saborovalo ali i hajdukovalo na Suvoj planini mogli su da vide posetioci Vidovdanskog sabora koji je organizovan na visoravni Tri lokve. Železničar Goran Petković iz Niša koji je odrastao podno ove planine u Malom Krčimiru, treći put zaredom, poneo je titulu harambaše, jer je bio najspretniji u rukovanju strelom, sekirom, ali i u bacanju kamena i obruča.

Saborovanje nije moglo da prođe bez hajdučkog pasulja u kazanu, ali i drugih đakonija po kojima je nekada bio poznat ovaj sada gotovo pusti kraj.

Tri lokve su poznate ne samo kao saborsko mesto nego i kao centar planine gde su se okupljali stočari i drvoseče. Do pre 25 godina postojala je i mlekara gde se pravio najkvalitetniji ovčji kačkavalj namenjen isključivo Italijanima.

Sada na obroncima cele planine jedva da ima dve stotine ovaca pa je zato lokalna samouprava rešila da podseti one koji potiču iz ovih krajeva ali i goste iz Leskovca, Vlasotinca, Bele Palanke... koje mogućnosti nudi ova planina.

- Planina je poznata po hajdukovanju i veština rukovanja oružjem je ovim ljudima ostala u genima. Mnogi od njih, iako su prvi put uzeli strelu i luk u ruke, pokazali su da "imaju oko" - kaže Vlasta Stanojević iz niškog "Safari kluba" koji je nadgledao takmičenje i potrudio se da sve bude bezbedno jer je "previše ljudi imalo u rukama ubojita sredstva".


Goran Petković

PROČITAJTE I: PLODOVI NA VLASINSKOJ VISORAVNI: Mi beremo, drugi pakuju i zarađuju

- Nikada ne vežbama za ovo takmičenje, jednostavno umem da baratam lukom.

Igrali smo se kao deca, samo smo pravili luk i strele ali je to daleko od ovog profesionalnog sa koga sam sada nišanio - kaže harambaša Goran Petković, koji je u konkurenciji 20 hajduka dominirao u dve od ukupno pet disciplina.

Posebno je bilo atraktivno gađanje glinenih golubova lovačkom puškom gde su se Zvonko Ilić, Dragan Stamenković i Ivica Đorđević nadmetali u "produžecima" ali je na kraju Zvonko odneo pobedu i kao nagradu dobio vaučer za kupovinu puške.

- Negujemo tradiciju i zdrav život kakav su vodili naši preci na Suvoj planini. Ova planina je raj za i ljubitelje prirode - kaže Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han koja je organizovala Vidovdanski sabor.


SUBVENCIJE

STOČARI sa Suve planine negoduju zbog, kako kažu, nerazumevanja države jer ne priznaje autohtonu sortu krava za subvencije. Životinje se ne muzu već slobodno šetaju planinom sve do zime, a trenutno je na tom prostoru oko 600 grla.