NI bombardovanje nije malenom selu kraj Velike Plane nanelo rane kao što je to učinilo gradonosno, olujno nevreme pre nekoliko dana. "Bombardovanje" gradom veličine teniske loptice trajalo je oko 45 minuta, pa nema kuće u Lozoviku koja je ostala "nepovređena". Uništeni krovovi, počupano drveće, pokidane električne instalacije, oštećene zgrade i objekti, automobili... Usevi u ovom selu više ne postoje.

- Pošteno nas je "pregazilo". Objašnjavam ljudima da smo imali uragan, a oni se smeju - kaže meštanin Goran Jordanski. - Zvanični podaci kažu da je brzina vetra bila 33 metra u sekundi, ili 120 kilometara na čas. Na sve to dodajte grad veličine loptice pri toj brzini vetra, i recept za katastrofu je zagarantovan - kaže ovaj lokalni hroničar, dok foto-aparatom beleži razmere prirodne nepogode.


PROČITAJTE JOŠ:
OLUJA NAD ŠUMADIJOM: Oštećen most na regionalnom putu G.Milanovac-Požega (VIDEO)

Seljani pričaju da su grad i vetar takvom silinom tukli da je i udar kapi kiše boleo. Neki su merili krupnije primerke grada, i tvrde da je bilo gromada od 600 do 800 grama, a nije se otopio duže od 24 sata.

Tri dana kasnije, selo liči na gradilište. Više ljudi zatičemo na krovovima nego na drumu. Svako radi šta ume i može. Bake metu trotoar i dvorišta, muškarci popravljaju crep, a najpotrošnija roba su prozorska okna i crep.

- Crep odnet, fasada izbombardovana, nameštaj natopljen - može da se baci, vakuum prozori sa duplim staklom razbijeni, čak je i auto u garaži stradao. Ma, nek je samo glava na ramenima, idemo dalje - kaže Dragana Radić.

Supružnici Dragomir i Smilja Radić, čija je kuća na izlazu iz sela, ne znaju odakle da počnu - da li da sređuju krov, prozorska okna, ili da očajavaju nad hektarima uništenih useva.

- Nemam reči... Počelo je odjednom. Mrak u kući usred dana. Prvih desetak minuta grad je cepao staklo, a onda, kad je grunulo, niko ga ne zaustavi. Ja, blesava, držala žaluzine dok su mi ledenice i staklo leteli oko glave. Da poginem. Voda je curila iz svake pukotine, iz lustera, štekera. Struju nismo smeli tri dana da uključimo - svedoči ova žena.


Goran Đorđević pokazuje krov štale / Foto Privatna arhiva Goran Jordanski

Njen suprug Dragomir, poljoprivredni inženjer, kaže da poljoprivrede u Lozoviku nema. Na usevima, šteta je sto odsto.

Gde god se okrenete, slika je ista, muka je ista.

- Jad i beda. Od deset hektara nema ništa. Dve kuće popravljam. Stoka kisne - kaže Goran Đorđević, dok nas vodi da vidimo "izrešetan" krov štale sa govedima.

Njegov komšija Borisav Petrović nas uvodi u kuću gde je karatavan natopljen, otpada plafon, a u prostorijama od vlage ne može da se diše.

ŠTETA DVE MILIJARDE

SELA Golobok, Grčac i Vlaški Do u palanačkoj opštini takođe su uništena. Iz opštine su saopštili da je šteta veća od dve milijarde dinara, što je iznos koji premašuje dva godišnja opštinska budžeta. Ukupna šteta na kućama i pomoćnim zgradama je 354.486.069 dinara, a na poljoprivrednim kulturama 1.822.100.000 dinara. Šteta na poljoprivrednim kulturama je stoprocentna.


PROČITAJTE JOŠ:
NEVREME PROTUTANjALO ČAČKOM: Obilna kiša "potopila" gradske ulice (VIDEO)

OŠTEĆENO 1.500 KUĆA

PREDSEDNIK opštine Velika Plana Igor Matković, i sam Lozovičanin, kaže da će se razmere štete znati u ponedeljak, ali da su procene sumorne.

- Komisije su popisale štetu u 1.500 domaćinstava u Lozoviku i, prema procenama, samo na objektima šteta je veća od milion evra. Na 4.500 hektara obradivih površina šteta je totalna - kaže Matković.