U etno-kući otvorili muzej

Z. Gligorijević

25. 03. 2018. u 07:42

У етно-кући отворили музеј

Branko i Boriva Ljubisavljević ispred etno-kuće, svojevrsnog muzej / Foto Z. Gligorijević

Supružnici Boriva i Branko Ljubisavljević iz Milive nadomak Despotovca preuredili staru porodičnu čatmaru. Poznatoj porodici krečara mušterije donose stare stvari

BORIVA i Branko Ljubisavljević iz Milive nadomak Despotovca staru čatmaru pretvorili su u etno-kuću, svojevrstan muzej. Neke od izloženih stvari stare su i vek i po. Kako je ovo poznata porodica krečara, mušterije im neprestano donose stare stvari koje oni repariraju i postave na vidnom mestu.

- Kad biste samo znali kakva je to bila straćara! Moj zet Zoran Jeremić i ja potpuno smo je renovirali. Najteže je bilo napraviti odžak, jer smo za zidanje kamena koristili takozvano suvo zidanje. Svaki kamen, koji smo doneli sa Beljanice, posebno se ocrtava, jer nije malterisan sa spoljašne strane. Trebalo nam je desetak dana da ih sve uklopimo - kaže Branko.

NjEGOVA supruga Boriva veli da je najponosnija na aparat za prženje i kuvanje kafe na petrolej, koji su stari preko sto godina i na pegle kojih je bilo samo osam u seriji.

PROČITAJTE JOŠ - Krnjača: Od kuće napravio etno - muzej

- Imamo rudarsku lampu staru skoro 150 godina, sanduk za devojačku spremu od Brankove majke Stane u kome je ona donela miraz i njen vezeni, vuneni jastuk na kome se ranije spavalo, a koji smo mi uramili da bismo ga sačuvali od propadanja. Branko je veoma vezan za te predmete, jer je bez majke ostao kad je imao devet godina. Na spoljašni zid okačili smo brdilo za tkanje platna na razboju i ručnu preslicu... - ponosno nabraja Boriva i dodaje da je njihovo dvorište, koje je za takmičenje prijavila ćerka Jasmina Jeremić, osvojilo prvo mesto kao najlepše etno-dvorište.

Boriva sa aparatom za prženje i kuvanje kafe na petrolej


LjUBISAVLjEVIĆI su i jedna od samo četiri porodice koja se bavi pečenjem kreča, dok ranije u Milivi gotovo da nije bilo kuće koja se time nije bavila. Brankovi preci su bili kolari, ali su pekli kreč po potrebi. On je time počeo da se bavi 1972. godine.

- Ispekao sam sigurno 150 vagona kreča. Devedesetih godina prošlog veka mesečno sam pekao oko 80 tona, a danas samo oko dva vagona, jer je potražnja sve manja. Naša porodica krečom snabdeva tržište od Paraćina do Velikog Gradišta - kaže Branko o ovom teškom poslu.

KREČANA

NEDELjU dana je potrebno da se napuni krečana i ispeče kreč. Loženje traje 36 sati neprekidno, pa Branko Ljubisavljević angažuje radnike. Kada su Rumuni i Bugari koji su uglavnom radili te poslove otišli iz Srbije, ovaj dovitljivi Milivac napravio je mašinu koja mu je ubrzala i olakšala proces rada. Dok je ranije jedan radnik za dan mogao da ugasi dve tone kreča, mašina je mogla i do 10 tona


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije