Cela Srbija zaigrala kolce (Foto)

M. Stanojković

15. 10. 2017. u 07:59

Od severa do juga naše zemlje defile i splet igara kulturno-umetničkih društava u čast amaterizma. Više stotina folkloraša razgalilo posetioce. Šetnju započeli sa Kalemegdana

Цела Србија заиграла колце (Фото)

Foto Igor Marinković

OD severa do juga u toku jučerašnjeg dana igralo se srpsko kolo. Povodom akcije "Snaga ameterizma" kulturno-umetnička društva u više od 50 gradova širom Srbije organizovalo je jednočasovnu akciju tokom koje je prošetalo ulicama i izvela neke od svojih igara.

Karakteristične narodne nošnje za svaki od krajeva zemlje vijorile su se u toku jučerašnjeg dana gradskim trgovima. Devojke i mladići folkloraši najpre su krenuli u defile, a potom su na platoima spletom igara podigli na noge Srbiju. Beograđani su šetnju započeli od Kalemegdana, a usred Knez Mihailove ulice raspleli su kolo. Igre iz Šumadije i sa Kosova i Metohije, vlaško kolo, vranjski čoček nanizali su zajedničko kolo duž cele zemlje, a brži, kao i sporiji ritmovi odsklikavali su temperament kraja iz kog dolaze. A sa ciljem da se podseti na snagu ameterizma, kao i da su KUD-ovi jezgro kulturnih aktivnosti i oaza mladalačkog okupljanja.

- Nedopustivo je gašenje više desetina KUD-ova zbog loše materijalne sitacije - rekao je povodom akcije Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine i predsednik Skupštine saveza kulturno-umetničkih društava Srbije. - Oko 50 godina nismo imali krovnu organizaciju i ovaj naš izlazak na javnu scenu je poruka lokalnim samoupravama da pomognu svojim foklornim društvima.

Osim poruke, koju su želeli da pošalju svojim opštinama, folkloristi su podsetili sugrađane na vredno kulturno nasleđe. Neki su se čak u znak podrške uhvatili u kolo i zaigrali sa njima.

- To su divni mladi ljudi, koji čuvaju i promovišu tradiciju naše zemlje - kaže Beograđanin Veselin S. - Treba da se svi ugledaju na njih. I sam sam zaigrao sa njima.

I DIJASPORA U KOLU BEOGRAD, Niš, Užice, Kragujevac, Vršac, Šabac i Negotin samo su neki od gradova koji su se pridružili ovoj smotri. A kolo se osim u Srbiji, igralo i u dijaspori. Srpska kulturno-umetnička društva iz Pariza, Beča i Temišvara dala su svoj doprinos ovoj akciji.

Ovu inicijativu je pokrenuo ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a u njenoj realizaciji pomogao i ministar životne sredine Goran Trivan.

UMEĆE "SVETOZARA MARKOVIĆA"

ČLANOVI Kulturno-umetničkog društva "Svetozar Marković" iz Novog Sada, nastupom na obeleževanju 300 godina Almaškog kraja, pokazali su veliko umeće i kako se čuva kulturno nasleđe.

Pred publikom na Trgu republike, u jednočasovnom nastupu, smenjivali su se zvuci iz gotovo svih krajeva naše zemlje, a raznovrsnim igrama u narodnim nošnjama, izazvali su oduševljenje i velike aplauze.

Svima su najinteresantniji bili najmlađi članovi ovog novosadskog KUD, koji, iako su tek na početku, odvažno i osmeh na licima, izašli na binu i pesmom i igrom pokazali da su već uigrani.

Milorad Lonić iz Folkornog društva "Vila", kazao je da se jednočasovna akcija održala u Vršcu, Pančevu, Bečeju, Zrenjaninu, Subotici, Šidu, Erdeviku i drugim vojvođanskim mestima, a cilj je da se ukaže na lošu situaciju u kojima se nalaze kulturno-umetnička društva. LJ. P.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije