LjUBITELjE vina iz zemlje i regiona drugu godinu zaredom okupio je “Panovinski susret”. Ova manifestacija, održana od 25. do 28. maja, spojila je u Topoli predstavnike udruženja “Vinski putevi Srbije”, “Vinski putevi Hrvatske” i predstavnike “Goriških brda” iz Slovenije. Tokom četvorodnevnog programa, učesnici su obilazili čuvene šumadijske podrume, razmenili iskustva i utemeljili projekte, od kojih je najznačajniji - Panonski vinski koridor.

- Koridor povezuje vinska udruženja, vinare, vinogradare i podrumare iz deset zemalja sa područja nekadašnjeg Panonskog mora, Češke, Slovačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Ukrajine - priča Zoran Rapajić, predsednik “Vinskih puteva Srbije”. - Ciljevi su ekspertska i turistička saradnja, spajanje vinorodnih područja i očuvanje autohtonih sorti grožđa, karakterističnih za određene regije.

Na ovim prostorima kao da je upravo presušeno more iznedrilo čuvena vinogorja, a sa njima i šansu za razvoj turizma.

- Hteli bismo da gradovi i opštine ostvare prekograničnu saradnju, da jedni drugima obezbeđujemo i organizujemo turističke posete i tako stvorimo jedinstvenu atrakciju - naglašava Robert Bregant, predsednik “Vinskih puteva Hrvatske”.

VINSKI TURIZAM PRETHODNIH godina počela je ekspanzija vinskog turizma u Srbiji, ali, kako kaže Zoran Rapajić, još je u povoju, glavni razlozi su neadekvatna vinska signalizacija, loši putevi i nedovoljna promocija.
- Godine 2012. obeležili smo devet vinskih puteva i 110 vinarija i vinskih objekata. Nažalost, projekat je u međuvremenu prekinut - priča Rapajić.

Poseban deo ture, uz obilaske najvećih šumadijskih vinarija: “Aleksandrović”, “Radovanović” i “PIK Oplenac”, bilo je razgledanje kompleksa Kraljevske vinarije na Oplencu. Delegacije su obišle i Crkvu sv. Đorđa, jedinstveni mauzolej dinastije Karađorđević, vinograde i vinariju, sa vinskim muzejem. A, u njemu, pažnju privlači ogromna bačva od 3.232 litra, koju je Petar Joksić, unuk Karađorđevog buljubaše, poklonio kralju Petru Prvom.

“Onaj koji ne zna da treba rujna vinca piti, nije čovek već je izrod, tog će zemlja kleti”, ugravirano je na njoj, a učesnici Panovinskog susreta kao da su doslovno shvatili reljefnu poruku. Sa neskrivenim užitkom degustirali su vrhunska vina proizvedena upravo u kraljevskim vinogradima, obnovljenim 2004. pošto su šezdesetih godina prošlog veka ostali bez ijednog čokota.

“Vinoljupce” su u Kraljevskoj vinariji pozdravili i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina. Simbolično, predstavnici Srbije, Slovenije i Hrvatske, čašu sloge i prijateljstva ispili su ispred jednog od najinteresantnijih eksponata vinskog muzeja - tri bureta sa grbovima triju zemalja i ispisanim početnim stihovima himni.