Srpska sarma na holandski način

J. Novaković

26. 02. 2017. u 13:19

Kuvar Edgar Burs otkriva kulinarske tajne i nov način pripreme naših specijaliteta: Iz šerpi obavezno izbaciti suva rebarca, slaninu... Veoma je važno da se sosovi sipajuna kraju kuvanja, jer daju šmek jelu

Српскa сармa на холандски начин

Kuvar Edgar Burs otkriva kulinarske tajne i nov način pripreme naših specijaliteta / Foto V. Danilov

OD MESAREVOG sina koji je stalno išao brašnjavih ruku, dogurao je do Mišlenove zvezdice, najprestižnije ocene u svetu kulinarstva. Njegov talenat je izbrusio legendarni francuski šef kuhinje Bernar Oazo, čiji je rad, prvi u svetu, krunisan s tri zvezdice. Holandski mag pored šporeta, Edgar Burs otkriva, ekskluzivno za "Novosti", da li bi u jelovnik uvrstio srpska jela, šta voli da priprema i koje su zdrave namirnice.

- Vaša hrana je ukusna. Spremao bih sve vaše tradicionalne specijalitete i stavio bih ih u svoj jelovnik - iskren je Burs. - Samo bih popričao sa srpskim šefovima kuhinje o tome kako da ih spremam s manje masti.

Čuveni kuvar sugeriše da bi iz šerpi s kiselim kupusom trebalo izbaciti rebarca, slaninu i svinjsku mast.

- Sarme mogu da zadrže svoj ukus po kome su prepoznatljive i zbog kojih ih je ljudi vole i ukoliko ih pripremamo tako da budu zdravije - ukazuje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, važno je da srpska nacionalna kuhinja sačuva svoj identitet, jer je, kako kaže, u svojoj domovini naučio da poštuje i domaću i inostranu kuhinju. Ali, naglašava, bitno mu je da zalogaji budu zdravi.

- Radim po standardu piramide mediteranske ishrane - objašnjava kuvar, koji je pet godina pripremao specijalitete na putničkim brodovima sa oznakom Mišlenove zvezdice. - Na toj skali su pobrojane sve namirnice koje se mogu uneti tokom dana.

PRIZNANjE Najcenjenije priznanje u kulinarstvu predstavljaju Mišlenove zvezdice. Anonimni kritičiri ih dodeljuju restoranima na osnovu ocene kvaliteta jela, veštine, originalnosti i cene. Ugostiteljski objekat može najviše da dobije tri zvezdice, i takvih u svetu ima oko 100.

Iako voli zdravo voće i povrće, ne krije privrženost mesu, a posebno teletini. Tu ljubav je razvio kao mali u tatinoj mesari gde je pravio razne đakonije. Znanje je tako "tkao" kroz detinjstvo, potom u školi za kuvare u Holandiji, a onda kroz praksu u Engleskoj i Francuskoj. Deo svoje veštine pokazao je u petak pred našim domaćicama i domaćinama na štandu "Metroa" na Sajmu ugostiteljske opreme.

- Veoma je važno da sos sipate na kraju kuvanja jer daje šmek jelu - delio je savete Burs uz šale. - U mojoj kući ja spremam hranu, tako da je moja žena veoma srećna zbog toga.

Osim pripreme jela, Burs naglašava da je bitno i koliko se svakodnevno unese kalorija u organizam.

- Osobi koja stalno sedi ispred kompjutera potrebno je 1.600, a onima koji treniraju pet puta nedeljno od 2.000 do 2.300 kalorija - precizirao je holandski gost. - Važno je jesti zdravo.


HVALI NAŠE KUVARICE

Bursu su u pripremanju hrane na Sajmu pomagale i naše kuvarice Tea Kosorić i Milica Jokić.

- Uživajte dok još možete u Teinoj hrani, jer ćemo uskoro da je odvedemo kod nas u Holandiju - pohvalio je Edgar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Анти Антифа

26.02.2017. 13:57

Ко му је рекао да су маст,ребарца и нпр.кобасице нездрави?!Нека се мало едукује везано за чувени холандски маргарин.То је зло.Пластика

kiz51

26.02.2017. 13:58

Svaka cast na svim zvezdicama i priznanjima,u sarmu i kupus ne diraj jer bez nabrojanog to ne moze biti to!

miki

26.02.2017. 16:55

Slušaj ovog EU GMO kuvara. Našao je nas da uči, ni manje ni više nego, kako se prave sarme.

Коста Мушицки

26.03.2017. 11:11

Сарме без масноћа и меса нису сарме.