Kuvaru otkaz zbog Lili Marlen

Milenko KOVAČEVIĆ

08. 12. 2016. u 12:09

Marka Orelja rodoljublje koštalo posla u restoranu "Kapetan Koča putuje" u beogradskoj Skadarliji. Pobunio se što gostima iz Nemačke muzičari sviraju najpoznatiju "vojničku" pesmu - simbol okupacije

Кувару отказ због Лили Марлен

Marko Orelj

KUVAR Marko Orelj pre tri dana dobio je otkaz u skadarlijskom restoranu "Kapetan Koča putuje", jer se pobunio što su muzičari u lokalu gostima iz Nemačke svirali pesmu "Lili Marlen". Korpulentnom kulinaru zasmetala je numera koju je otpevala Marlen Ditrih i koja direktno asocira na nemačku okupaciju Srbije. Poznato je da je ova pesma bila nezvanična himna nemačkih vojnika u Drugom svetskom ratu.

- Dok sam pripremao hranu, čuo sam iz restoranskog dela kako odjekuju taktovi pesme koju su na usnama imali fašistički vojnici kada su počinili najveće zločine u istoriji čovečanstva - objašnjavao nam je u sredu Orelj svoje motive za prekid zabave. - Izašao sam i rekao muzičarima da odlože instrumente i prekinu sa svirkom. Zatim sam pozvao menadžera restorana, a on se samo smejao na ono što sam rekao. Pitao sam ga da li je normalno da se ovakve pesme sviraju usred Beograda, na šta mi je on odgovorio da mogu da idem kući.

POPULARNA u FILMOVIMA SPORNA pesma u Srbiji bila je simbol okupacije, što su mnogi reditelji koristili kao muzičku podlogu u ratnim filmovima. U kultnom ostvarenju Branka Baletića "Balkan ekspres", Toma Zdravković je u ulozi pevača ovu pesmu odbio da zapeva nemačkim oficirima. O fenomenu "Lili Marlen" film su 1981. godine snimili Zapadni Nemci. Pod nazivom "Lili Marlen" režirao ga je Rajner Verner Fazbinder, a glavnu ulogu igrala je Hana Šigula.

Više od otkaza kuvaru je zasmetalo što niko od osoblja u restoranu nije reagovao kada su muzičari počeli da sviraju ovu pesmu.

- Došli smo u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva, ponizno pognemo glavu - kaže Orelj.- Pobunio sam se što se Nemcima svira ta pesma u srcu Beograda, gde su njihovi preci napravili strašne zločine.

Menadžer restorana Dragan Nedeljković, za "Novosti", potvrdio je da je Orelju rekao da ide kući, kada je ovaj od njega tražio da se prekine svirka.

- Počeo je glasno da viče kako ta pesma ne sme da se svira. On nije na posao primljen da bude muzički urednik, već kuvar - objašnjava Nedeljković razloge za otkaz Orelju, dodajući da nije znao da je pomenuta pesma imala takvu istorijsku ulogu tokom Drugog svetskog rata.

Pesma "Lili Marlen" u Beogradu je prvi put emitovana 1941. godine, kada je nemačka vojska preuzela Radio Beograd. Oficir koji je upravljao stanicom, iz Beča je poneo nekoliko ploča s muzikom radi emitovanja, i među njima je bila "Lili Marlen" u izvedbi Lale Andersen.

Radio Beogradu, koji se čuo u celoj Evropi, stizala su pisma nemačkih vojnika s fronta, u kojima su molili da se pesma češće emituje u programu. Preko dugih talasa, emitovana je svake večeri u 21.55. Vojnici stacionirani po Mediteranu, uključujući i nemačke odrede u Africi i britanske pripadnike Osme armije, redovno su podešavali svoje radio-prijemnike kako bi je čuli.

Restoran "Kapetan Koča putuje" u Skadarliji Foto I. Marinković

NAPISANA KAO LjUBAVNA NUMERA

Tekst pesme napisao je nemački učitelj iz Hamburga Hans Lajp, kao mobilisani vojnik za vreme Prvog svetskog rata. Muziku je 1938. komponovao nemački kompozitor Norbert Šulce. Pesma govori o ljubavi i čežnji vojnika za svojom devojkom sa kojom se sastajao pod fenjerom pred ulazom kasarne, pre nego što je poslat daleko od rodnog mesta. Originalno se zvala "Devojka pod fenjerom", a pevale su je Lale Andersen, El Šenton, a najpoznatiju verziju je izvela čuvena Marlen Ditrih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (155)

miki

08.12.2016. 12:25

Vratiti coveku posao, a menadzer je mogao da odsvira jos koju pesmu iz nacistickog repertoara.

vuk

08.12.2016. 12:25

Stranci dolaze u Skadarliju da vide autenticnu atmosferu , cuju nasu muziku i probaju nasu hranu. Mi po obicaju skidamo gace pred strancima da nam niko i ne trazi. Verovatno se ide na varijantu dirni ga u srce pa kad se napije mazni jedno 10 posto.

Karadjordje

08.12.2016. 12:28

Dokaz da su opet Beograd i Srbija pod okupacijom i da u Srbiji ima mnigo kolaboracionista.Sve sto je bilo dobro, hrabro i odvazno u Srbiji je poginulo za geudu i porodicu, ostai je sljam koji se okotio godinama i sada Srbiju podveo kao roblje okuoatoru.Djedovi i pradjedovi nam se prevrcu u grobovima kome smo dozvolili da nas unisti.Ovaj kuvar je hrabar covek!

Zlatko

08.12.2016. 12:28

Svaka mu čast, a menadćera, muzičare i turiste koji naručuju nacističke pesme treba kazniti

Antihrist

08.12.2016. 12:28

Da je pesma dobra - jeste dobra. Da ima, nažalost, opisanu reputaciju - ima. Inače slušao sam je još oko 1970-1975. I zbog toga nije baš zgodna za javno izvođenje ovde. Još ako je čuje neko kome je direktni predak poginuo u ratu! A taj što otpusta radnike kako stigne bi trebalo da se vrati u osnovnu školu i da malo prouči istoriju.

Ivan

08.12.2016. 12:28

Ajde što mi Srbi imamo pamćenje ko ptice za svakodnevnu politiku al to što zaboravljamo simbole pod kojima smo ubijani je za plakanje.Nedeljkoviću, preci ti se u groblju okreću.

Марко Краљевић И Вила

08.12.2016. 12:29

свака част људино биће посла за тебе

mm

08.12.2016. 12:32

kuvar ili muzicki urednik, svi mi znamo na sta i na koga ta pesma asocira, daleko od romanticne ljubavne pesme. i hail hitler je realno samo pozdrav, pa svi znamo sta je stvarno i necemo slušati to po beogradu. u hrvatskoj vracaju nase cokoladice, a mi sve u glas pevamo lili marlen u sred beograda, sve nase dede sto su se borili da toga ne bude, prevrcu se u grobu. svaka cast coveku sto ima svoje ja i nije prodao svoje principe za saku dolara, a ovog "menadzera" treba da bude sramota

* КОМЕНТАР ... *

08.12.2016. 12:33

Браво Марко! Свака изречена ти је на месту !!! Мало људи данас у нашој држави има своје ЈА !!! Жао ми је што си остао без посла!

nadimak ili ime

08.12.2016. 12:35

,ero menadzer kaze da nije znao ,,pa sta ga ne vrati na posao drugi dan, a ne ovako pravi sprdnju,,inace kuvar je osvesteno bice i daj Boze da je vise ovakvih

p

08.12.2016. 12:36

" Došli smo u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva, ponizno pognemo glavu - kaže Orelj.- Pobunio sam se što se Nemcima svira ta pesma u srcu Beograda, gde su njihovi preci napravili strašne zločine" - eto, sad se sve zna, i ima restorana, i ima menadzera, pa predlazem patriotama da ne zalaze tamo ili ako zalaze da izraze svoje neslaganje sa postupkom menadzera, naravno na odgovorajuci nacin ...

ilke

08.12.2016. 12:38

Ne zna sta navedena pesma predstavllja, ali covek je menadzer, pa sto bi se brinuo zbog opste kulture.

Spiridon S.

08.12.2016. 12:40

Tako je,svako treba da radi i bude odgovoran za svoj posao..U zemlji gde su svi "strucnjaci" za sve i gde svako sve zna izuzev onoga sto bih trebalo i tice se pre svega njega licno..Neprimerena reakcija od strane radnika..Reagovati je trebao (ako je trebao..) vlasnik,menader..Naizgled "velika proslava fasizma" je obican kafanski geg kojem samo neozbiljan covek moze da da bilo kakav znacaj..Neprimerena reakcija bez ikakve zelje da nekom objasnjavam da sam 300% antifasista..

M

08.12.2016. 12:40

Svaka cast za kuvara! Junacina, a ne kao neki beskicmenjaci, koji imaju restorane i/ili sviraju u njima.

Историја

08.12.2016. 12:41

Најпрометнија туристичка локација у Београду, а менаџер ресторана буквално неписмен. Историја те песме спада у тему опште информисаности. Вратити кувара на посао, а менаџера отпустити.

donkizele

08.12.2016. 12:43

Hvala da ste objavili ime i sliku restorana. Zbog takvog sefa, ja u taj restoran necu NIKADA uci i svakome tko zeli da obidje Skadarliju cu zamoliti da ZAOBIDJU taj restoran i objasniti zbog cega.PUNA PODRSKA MARKU ORELJU !!!Ako menadžer Dragan Nedeljković nije znao ulogu te pesme, mogao je da poslusa svog kuvara. I sada moze da ispravi svoj nedostatak znanja i da primi nazad radnika kome je dao otkaz, naravno uz dobru povisicu plate, sto ga je obrazovao i naucio malo istoriju.

Čapa i Grugru

08.12.2016. 12:43

Uz puno razumevanje za gest kuvara, ipak je pogrešio. Tu pesmu su jednako voleli i rado slušali i saveznički vojnici širom sveta. Teško je zamisliti da je ijedan nemački vojnik činio zločine sa tom pesmom na ustima. Ipak čudan i malo nastran je i motiv nemačkih gostiju da baš tu pesmu poručuju danas i u Beogradu? Na mestu muzičara treba im je uvek odsvirati, a u nastavku s porudzbinom ili bez gratis i Marš na Drinu ili Kalinka Maja.

Robin Hud

08.12.2016. 12:47

Covek je ispravno postupio.Ali treba mu malo takta.Svrati do kafane kad menadzer podje kuci.I malo mu objasni neke stvari.Vidim da to moze.

sale

08.12.2016. 12:51

Hvala Bogu pa još ima ljudi kao što je Marko, znači da nismo sasvim propali. Njegov gest daje nadu da nećemo doveka biti u ropstvu (ekonomskom), eto prilike nekom vlasniku restorana da zaposli čestitog kuvara. Menadžer nije znao za pesmu, a kuvar jeste, slika u malom naše države, ko se nalazi na kom položaju.

Kakva sramota..,

08.12.2016. 12:52

Da li će neko reagovati na ovo i pobrinuti se da vajni "menadžer" restorana više nikad u Srbiji ne dobije posao?

Koca

08.12.2016. 12:56

Menadzer a nije znao elementarnu stvar i opste kulture. Kakav menadzer, takav i restoran. Jadno!

pera

08.12.2016. 12:58

Srbi bez kicme su svakodnevna pojava. Bravo za kuvara koji se pobunio zbog pesme koja je svirana. Gde su sada " partizani " koji su inace kos uvek na vlasti ?

Sydney

08.12.2016. 12:59

Dragi Marko, to su ishodi ucinka nasih lidera, menadzera, edukatora, promotera, kohabitatora i ostalih sto nam predstavljaju nekakav novosrpski u ime napretka. taj tvoj tuzni upravnik da ima neko obrazovanje umesto sto se edukovao ne bi spao na tako niske grane nego bi se duboko postideo. nije nezgoda u pesmi nego upravo u nesrec i zlu na koje podseca. jos kao dete sam bio zaprepascen da u kafani u Sumaricama drmanju narodnjaci. postoje neke stvari koje se moraju postovati po svaku cenu.

O.o

08.12.2016. 13:02

srbija brale. brzo zaboravljamo proslost. a bez znanja proslosti nema puno nade za buducnost

svaka čast

08.12.2016. 13:04

menadžer kao nije znao a ume izigrava muzičkog urednika. sramora srbijo, glavu podigni za svoj ponos ili je toliko u blatu da više nema spasa.

a sta da su jos...

08.12.2016. 13:05

Trazili i Nemacku himnu u originalu?Isto iz tog vremena!"Deutschland,Deutschland ueber alles.."Nemacka,Nemacka iznad svega!!!Istu muziku imaju i dan-danas,samo su uzeli drugu strofu.Nekada sam za"Oj Vojvodo Sindjelicu,Srpski sine od Resave slavne.."sest meseci proklinjao sudbinu u"Zabeli".Danas nasi ljudi gube posao zbog"Lili Marlen".Zar je bas morala tu da se peva?Zasto mu sastav na tu zelju nije odsvirao"Mars na Drinu"???I zasto je ovaj covek izgubio posao???"Za saku Dolara"???Moramo li tako?

Jasmina

08.12.2016. 13:06

Хвала, храбри човече! Док још има таквих међу нама, постоји нада да ћемо преживети ову окупацију! Надам се да ћете брзо пронаћи други, бољи посао и желим Вам све најбоље!П.С. О менаџеру репрезентативног ресторана у центру престонице завидне опште културе не бих трошила речи!

АМ

08.12.2016. 13:11

Кувар а не музички уредник? Па и Ви, господине Менаџер, сте ту да будете шеф сале а не окупациони управник.

KG

08.12.2016. 13:18

Šta drugo očekivati od grada u kome do 19. veka nije bilo Srba UOPŠTE i koji je iznedrio Milana Nedića, Zorana Đinđića, Borisa Tadića i Aleksandra Vučića? Pa naravno da im je Lili Marlen himna!

Ћиро Блажевић

09.12.2016. 07:55

@KG - Најјачи коментар! Живио, људино!

Драгана

08.12.2016. 13:20

Разумем куварев гест. Ипак мислим да он није требало да поступи тако нетактички. То и није у његовој надлежности. Али не разумем да менаџер није знао ове ствари око ове песме, с обзиром да би требало да буде мало образованији од кувара, јер је он управник ресторана и шеф свим радницима. Требало је да сачека да музичари заврше песму, а после да им скрене пажњу да је више никада не свирају.

Bata

08.12.2016. 13:21

Браво за кувара а господин менаџер би требало да иде на часове историје или да посети неко стратиште настало од предака његових гостију.Ако га мрзи нека погледа "Балкан експрес".

Goran Perovic

08.12.2016. 13:22

I sve ce se zavrsiti sa ovom vescu, a covek ostao bez poslao zbog neveg sto bi svako od nas trebao i morao da uradi! Treba pozvati na bojkot ovog restorana dok menadzer ne dobije otkaz a ovaj covek bude vracen na posao!

Paul Kersey

08.12.2016. 13:24

Kada bi se "kulinar" malo edukovao, saznao bi da je pesma Lili Marlen bila zabranjivana u rajhu, da je bila popularna i među savezničkim vojnicima i da je popularnost zadržala i posle II svetskog rata. Tu pesmu su pevali mnogi veliki svetski umetnici, među kojima je i Grkinja Nana Muskuri. Da sam vlasnik restorana, ni kod mene on više ne bi radio!

Астерикс

08.12.2016. 13:27

Срамота! Да ли постоји још нешто што је Србима свето?!Данашња Србија је слика и прилика овог менаџера, који би за мало ћара, а услед тешког незнања, била спремна да гази и по костима својих предака!

Броград

08.12.2016. 13:30

Свака част овом кувару ! Све што је рекао је тачно. Постали смо понизне слуге у Србији. Никад у овај ресторан нећу отићи!

neregistrovan

08.12.2016. 13:31

Srbija,menadzer daje otkaz kuvaru bez koga restoran nemoze da radi.Da li moze bez menadzera?Voleo bih da vidim.Jos jedan prodavac magle ugnjetava radnika.A stose tice pesme netreba je svirati.Bila je zabranjena u komunizmu.

Слободан Бајић

08.12.2016. 13:31

Друже, свака ти част, надам се да ћеш ускоро наћи нови посао.

Нађенка

08.12.2016. 13:32

Ко има право да прашта у име наших мртвих? Још има наде за поколења...Пуна подршка кувару! А овоме што ``dodajući da nije znao da je pomenuta pesma imala takvu istorijsku ulogu tokom Drugog svetskog rata...``, њему отказ!

Gunđoslav

08.12.2016. 13:32

Kuvaru svaka čast, menadžera sramota da bude... A ja iz ovog teksta saznao koji restoran treba da izdegnem u Skadarliji.

Јадан смо ми народ

08.12.2016. 13:33

Један од узрока нашег пропадања је ЗАБОРАВ и НЕДОСТАТАК ДОСТОЈАНСТВА: Да ли би у Француској пуштали ту песму?

dzo

08.12.2016. 13:34

Svaka aluzija na nacizam je u Nemackoj zakonom strogo zabranjena, uz kazne zatvora. Samo kod nas nema nikakvog reda i zakona, turite i to u turisticku ponudu...Evo dodju i zeljni toga da se zabave.

?!?!?!

08.12.2016. 23:31

@dzo - У многим земљама је и јавно истицање комунистичких симбола забрањено исто као и истицање нацистичких (и то са пуним правом). Па шта с тим?!?

Gago

08.12.2016. 13:41

Menadžer verovatno od škole ima veliki odmor kad ne zna istorijat ove pesme,a kuvaru svaka čast!Dokle više da predajemo svoju čast i ponos!Neke stvari jednostavno nisu na prodaju!Svaka čast za kuvara još jednom!

Bob

08.12.2016. 13:41

Vlasnik bi morao da zna da Hitlerove okupacione pesme u sitne sate u sred Beograda nisu bas toliko lose za poslovanje i promet, kao ruske, narocito one od Molotova. Treba bas hrabrosti i nimalo dostojanstva svirati nemacke taktove na 200 metara od Terazija gde su vesani Beogradjani. Ima ih koji su docekali ruske oslobodioce uz Molotove osvetnicke taktove.

kockar

08.12.2016. 13:43

Dobro si prosao.Dobio samo otkaz.Menadjera strpati u zatvor na mjesec.I restoran bi trebalo zatvoriti bar na 3 mjeseca

dan

08.12.2016. 13:51

Većina Srba za Hofers a bune se za Lili Marlen. Čudno! Ne smetaju im osnivači Hoferove stranke (bivši nacisti) nego jedna pesma koju su pevali

MilanTelep

08.12.2016. 13:55

" On nije na posao primljen da bude muzički urednik, već kuvar - objašnjava Nedeljković". A za šta je taj Nedeljković primljen na posao ? Da bude šef sale ili starleta koja okupatoru igra u krilu ? Svaka čast kuvaru, Nemci su nebitni a sramota ide isključivo na račun te kafane i osobe koja glumi šefa sale. Dužnost svih nas je da budemo ljudi i da držimo do svoje zemlje uvek. Kuvaru svaka čast a od onih drugih mi muka kad se podsetim koliko ih ima. Zato nam i jeste ovako lepo

Александар

08.12.2016. 14:00

Менаџер ресторана "није знао" да је Лили Марлен песма окупационих снага у Србији? Није ли онда требао да захвали и извини кувару јер га је нечему научио, уместо што је истом дао отказ? Уколико већ кувари нису музички уредници, онда ни менаџери ресторана не би смели бити окупациони управници.

Komentator

08.12.2016. 14:02

Ako je najuren, kuvar je kuvar a pesma je baš lepa. Ona govori da su i nemački vojnici obični ljudi i žrtve rata, i zapravo je antiratna pesma. U istom je položaju kao naš Marš na Drinu kojeg ne žele da čuju u Bosni i Hrvatskoj.

Чобан

08.12.2016. 14:05

Овом човеку нико није рекао да је Србија окупирана пре 16 година и да важе окупациони закони и да су издајници на свим руководећим местима.

Sale Ortodox

08.12.2016. 14:09

svaka čast kuvaru što pozna istoriju i što neda da nas svakо ponižava u našoj državi,kako bi bilo da mi tako nešto napravimo u njihovoj državi,a menanđeru koji bi se prodao za sitniš i ne zna istoriju bi dao otkaz jer mi sigurno ne bi takva osoba radila

vladimiris

08.12.2016. 14:13

Nadam se da ce se neko vec javiti da ponudi posao ovom patrioti...kakvih je danas sve redje...

ultrabgd

08.12.2016. 14:15

Podrsku Marku. Ima mera u tradicionalnoj srpskoj gostoljubivosti. Zamislite da se u Zagrebu, u nekom restoranu, cuje pesma Tamo Daleko

kerber52

08.12.2016. 14:23

lili marlen je pesma a prostitutki ispod lampiona kod kasarne koja mami vojnike, nema ama bas nikakve veze sa nacistima i iskreno je veoma melodicna i lepa, toma zdravkovic je mozda jos lepse ispevao u balkan ekspresu, to sto je sada neki povezuju sa okupacijom i nacistima to je njihov problem, pride ni marlen ditrih nije kriva sto su je ti isti nacisti uzeli za himnu, ona nit je bila nacista nit je htela da im komponuje pesme...

Pitanje

08.12.2016. 14:23

A je li Marko bio da Hofer pobedi?! Verovatno jeste, verovatno iz istih razloga zbog čega je bio i protiv pesme, što je u opštem kontekstu geneze Hoferove stranke ipak apsurd!

maniks

08.12.2016. 14:24

Nisam iznenadjen otpustanjem kuvara, danas je najteze biti Srbin u Srbiji , Srbi najmanje prava imaju , ocekujem da donesu zakon o zabrani iizjasnjavanja Srba. Od Milosevica na ovamo ne zna se ko je gori od goreg na vlasti, ko ce vise da se dodvori zapadu i ponizi Srbiju.

Milan Stanimirovic

08.12.2016. 14:28

Ovo je Udbaska budalastina iz partizanskih filmova. Ovo je jedina pesma koju su uporedo pevali i saveznicki i nemacki vojnici, i nema veze sa nacizmom. Cak sam cuo pricu da je negde 1960tih, Marlen Ditrih ovo otpevala na koncertu u Izraelu.

Vesna

08.12.2016. 23:20

@Milan Stanimirovic - Čuti nešto ili biti siguran u nešto nije isto. A budi siguran da je u Izraelu pevala nije. To kod Jevreja nikad ne bi moglo da prođe, ali zato su oni to što jesu i gde jesu na svetskoj mapi.

Radojko

08.12.2016. 14:33

Trebaju nam strane investicije,mislite li da sve to moze dzabe?Kad bi otisao u Novi Pazar pa da tamo bude kuvar i da isto tako "cuva"Srbiju ajd i jos nekako,ovako i nije nesto biti "patriota"u Beogradu.

Smrt fasizmu

08.12.2016. 14:35

Podrska kuvaru,menadzer je ipak izmisljeno zanimanje globalista.Oni su primljeni da budu muzicki urednici.

Hasta la vista activista

08.12.2016. 14:41

Etno-pab? Pre će biti nacistička menza. Sledstveno tome, ko god tamo uđe je neonacista. Nikakvih opravdanja nema!

Otimač intelektualne svojine

08.12.2016. 14:43

Sine, mi da vredimo pišljiva boba kao narod (građani), ovo svratište ne bi više radilo ni pet minuta. No, pošto smo niko i ništa, i živimo kao niko i ništa.

boro

08.12.2016. 14:46

Kako je ona napisana, ne zanima me, znam samo da su u mom rodnom Kragujevcu, STRELJALI sa njom na usnama.Marko svako ti dobro od Gospoda! Gospod hrabre ne ostavlja!

мрсимуд

08.12.2016. 14:47

Па сад, Ја сам велики противник уласка Србије у ЕУ и НАТО, да не буде забуне. Мени ту смета једана ствар; Мерцедеси и (BMW) Баварска фабрика мотора, су возили немачке официре и војнике и са њима је убијано по Србији, данас их возимо по Србији и веома су скупо тражени. Песма нигде не помиње да треба вршити насиље над другима, ако је у питању "симбол" онда су симбол и Мерцедес и (BMW), тако да се ја ту повлачим у неутралност и не осуђујем, нека то ураде други уместо мене, Ја не могу.

вук

08.12.2016. 23:06

@мрсимуд - Гос'н мрсимуд, и ја сам вишегодишњи власник немачког аутомобила. Елем, та машина прозведена у Немачкој служи мени, а не ја њој, тј. ја се њоме користим, ја је експлоатишем. Као што је и инкриминисана песма служила немачким војницима за дизање морала. А сви знамо (изузев понеког менаџера), какве су трагове немачки војници, надахнути том ''нежном љубавном песмом'', оставили у српским земљама.

мрсимуд

09.12.2016. 11:22

@мрсимуд - Песма није дизала морал немачким војницима, јер не подстрекава на рат, већ на љубав која је неизводљива и несрећна у ратном вихору, чак је Вермахт команда забранила на једно време сматрајући је антимотивационом. Чак су је и савезници прихватили као војничку песму. Што се тиче коришћења Мерцедеса у Ваше личне сврхе који користи Вама,ПА дозволите господине Вуче да и Лили Марлен неком донесе корист, односно да служи. Зашто би један симбол служио Вама, а други симбол био ускраћен неком угоститељу.

Никола

08.12.2016. 14:51

Лили Марлен прихватила је и савезничка антихитлеровска коалиција као своју антиратну химну, коју је касније и сам Хитлер забранио. Песма носи антиратну поруку девојке чији је младић на фронту. Иначе, у филму, Хана Шигула је маестрално одиграла улогу и отпевала песму, па филм није био забрањен.

Pedja

08.12.2016. 14:54

Kuvar nema pojma. To je pesma vezana za rat. Slusali su je svi. Nemci, Englezi, Rusi. Amerikanci. Postoje verzije na svim jezicima. Neka pogleda film Fasbindera. Pesma nosi univezalnu poruku. Neka pravi sendviče

Boža dunster

08.12.2016. 18:15

@Pedja - Pesma je vezana za rat. Rat su doneli Nemci. Nije prevedena na Srpski. Srbi je nisu slušali. Pogledaj film Mars na Drinu.

Nikola

08.12.2016. 14:56

Kuvar pismeniji od menadzera... Kuvaru svaka rec na mestu, svaka cast! Klanjamo se svima za novac...

zaliv.NET

08.12.2016. 14:56

Ja bih voleo da sam tamo bio onako slucajno kao gost!!! U sta smo se mi pretvorili pa to je strasno!

Pedja

08.12.2016. 14:57

ovaj covek ima ponosa za razliku od menadzera i gazde koji bi zarad novca prodali sve. Ziv bio Marko naci ce se posao za tebe, ali bitno je da imas ponos i cast koji mnogi u Srbji nazalost nemaju

Problem je

08.12.2016. 15:00

što je opšta kulura, ovih današnjih, nazovi menadžera, a i ostalih, čast izuzecima, ravna nuli... neznanje nije opravdanje.

Salmonela

09.12.2016. 08:01

@Problem je - Neznanje nije opravdanje takoje! Samo se mi pravimo pametni, a Hrvati ne daju deci ni nase cokoladice, zamisli da u Zagrebu cujes Mars na Drinu, to bre odmah na sud te odvedu i zatvore, a mi klekli pred okupatore. Sramota!

Brana

08.12.2016. 15:01

Postovanje za coveka! Ako imalo drzimo do sebe, vlasnika kafane kazniti i da gospodinu isplati odstetu. Menadzera otpustiti, a muzicare nauciti pameti. Gost jeste svetinja ali i to ima granice.

glupost

08.12.2016. 15:03

tu pjesmu su i rado slusali saveznicki vojnici na ratistu u sjevernoj africi tako da se ne moze reci da je to himna nacista.Uostalom gost je uvjek upravu tako da tom kuvatu je mjesto za sporetom a ne u sali.Sad bih on i da tuzi restoran pa da naplati.To sam zakljucio na kraju

kataklinger

08.12.2016. 15:56

@Ћути, добро је - ne bi, ali u jugoslovenskom propagandnom filmu svakako.

Razumeo

08.12.2016. 15:21

Лепа мелодија, али чињеница је да је у рату била најомињенија баш код немачких војника, који су убијали са том мелодијом на уснама...можда и у Крагујевцу и у Краљеву и у Јајинцима...Срби је из тих разлога нису никада могли прихватити, вероватно ће то тако и остати! То је ваљда знала и група туриста, па ми је чудна њихова бахата музичка жеља. Да сам ја био у ресторану, и ја бих се можда понео слично Марку, или бих се као Србин бедно осећао! Од срца желим да Марко што пре нађе посао!!!

Јуришник

09.12.2016. 09:00

@Razumeo - Партизани су у Шапцу стрељали за 3 дана 1945 године више наших људи него немци за 4 године рата ,вероватно са мелодијом на уснама - "Друже Тито ми ти се кунемо .... "

Разумео

09.12.2016. 16:07

@Razumeo - Згражам се над злоделима нове власти 1945. Додуше нејасно ми је какве то везе има са Марком и Лили Марлен. Надам се да се слажемо у томе да је ружно оправдавати неке злочине упоређујући их са неким другим, а неукусно шалити се тиме који злочинац је коју песму при томе звиждукао!

MATRIX

08.12.2016. 15:44

Samo jos jedan dokaz nesvesnog gubitka duse, odgovornosti KO JESI. I toga imamo na svakom koraku. SVI dobri a zlo vri na sve strane. SVE nam dobro ide osim razumevanja, spajanja i ispoljavanja zajednickim delima ljubavi. Mediji se trude da slucajno kakvo zlo ne promasi bilo koga. Bravo za medije. Samoociscenje je u toku i uskoro ce svi progledati i OSECATI ko je gde. DOBRO dobru a zlo zlu pa ko voli nek izvoli. Dobra vam sreca

djura

08.12.2016. 15:49

ima li neki advokat ,koji ima iskustva u sudskim procesima ,zakona o radu ,uvrede i povrede casti pojedinca,uvrede i povrede casti Drzave,propagiranja fasizma i nacizma ,zastite dojavljaca, komunalnih prekrsaja i povreda zakona o turzmu ili slicno !!? Sto se mene tice treba mu zatvoriti kafanu a menadzer da krivicno odgovara za podsticanje fasizma ,negiranjeholokusta i umanjivanje zrtava fasizma.

Незанлице

08.12.2016. 15:49

Ова песма је ословила срца све младежи растурене по ратиштима света, далкео од домовине и својих драгих. Песму су слушали и војници савезника. Садржајем је утицала на морал немачких војника, па је од нациста била и забрањена. То многима младима овде, и кувару, није познато па трабуњају. У немачкој је на радију дуго емитован "Марш на Дрину" и никоме ни напамет није пало да протествује на ову музику. А и нацистичких злочина не би било да није било "херојских" комунистичко-кукавичких акција.

Бразорф, Ајеје Бразорф

08.12.2016. 23:10

@Незанлице - Јадан не био, па Немачка је окупирала Србију? Је л' ти разумеш шта то значи, уопште?! На којим фронтовима су је слушали савезници? И који? Руси је нису слушали, свакако. Нису је слушали ни четници ни партизани, не раздвајам српске војнике. Дакле, који фронт? У Европи није било других фронтова...

Љотићевац

09.12.2016. 00:14

@Незанлице - Пише да су песму слушали и британски војници преко радија ,умеш да читаш ваљда ? Доста више кмекања ,окупирали јаооо .. шмрц .Потписали смо тројни пакт са Немачком и Италијом а онда се створио Боривоје Мирковић и организовао војни пуч у Београду да би оборио потписани пакт ,а онда је побегао за Лондон и оставио српски народ на милост и немилост Миклошу Хортију и Анте Павелићу .

Незанлице

09.12.2016. 00:41

@Незанлице - Знаш само да је нацистичка Немачка окупирала Србију али не знаш зашто, а не знаш ни који су војници савезника ову песму слушали. Шта се онда мешаш у форум кад ништа не змаш, јадан не био.

Salmonela

09.12.2016. 07:55

@Незанлице - Ma kaki. Ta pesma je cisto zlo! Taj mladic je imao za cilj unistavanje svega srbskog kada je pisao tu pesmu. Kako je moguce da to ne znate ljudi.

Marija

09.12.2016. 10:41

@Незанлице - A, jooooj! Ovde pogubismo i ne samo vezu sa istorijom, četnicima, partizanima, nacistima... već i sa geografijom! Da li, slučajno, znaš gde se nalazi reka Drina i šta predstavlja "Marš na Drinu"?!

Бразорф, Ајеје Бразорф

09.12.2016. 15:15

@Незанлице - Само тотални дилетант и релативиста може да напише да је меродавна информација/податак да су је, ето британски војници слушали негде кад налети на немачкој радио станици. Исто као кад бих ја рекао да сам слушао Дина Мерлина, кад би га у току рата емитовао Радио Сарајево. Глупост прве категорије. Ти твоји су једва и дочекали да скину гаће и да се прикључе победоносном Рајху, при чему су једина борбена дејства имали приликом привођења народа на стрељање у Крагујевцу. На Стаљинград није смео нико..

Бразорф, Ајеје Бразорф

09.12.2016. 15:18

@Незанлице - Твоме ђеди је вероватно било драго кад га је Хитлер окупирао... А, јадан не био, наведи нам овде фронтове западних савезника, стационарне, па нас просветли знањем.

Незанлице

09.12.2016. 16:17

@Незанлице - Пошто не знам, ајде Марија мајке ти, одзвижди ми "Марш на Дрину".

najevropljanin

08.12.2016. 15:50

Ovo je povratak u devedesete. Dokle da se bavimo prosloscu. Gledajmo u buducnost. Prekinimo sa nasim nacionalizmom. Sta ce sada svet misliti o nama kada stranci budu ispricali svoju neprijatnost kada se vrate u Nemacku? Da li je ovaj covek svestan sta nam je napravio?

Gru

08.12.2016. 17:40

@najevropljanin - E moj najevroljaninu, da smo barem malo zapamtili tu nasu proslot, ne bismo imali ovakvu sadasnjost.

Boža dunster

08.12.2016. 17:43

@najevropljanin - Svet će misliti, da još uvek, postoje ljudi koji imaju cast i ponos. Taj Nemac je trebao da zna, da dolazi u zemlju, u kojoj su njegovi preci naneli mnogo zla, i da bi ta pesma mogla da uvredi domaćina.

Darko

08.12.2016. 15:55

U restoranu koji nosi slavno ime velikog rodoljuba koji je zivot dao za slobodu Srbije neznalica od menadzera, cije ime ce biti zapamceno samo po ovoj sramotnoj epizodi, je dozvolio sebi da izvodi pesme okupatora !Svako ko je procitao vest ne bi trebao vise da kroci u pomenuti restoran.Barem dok se menadzer i vlasnik javno ne izvinu javnosti i kuvaru i vrate ga na posao.

CORTO

08.12.2016. 16:47

Ljudina. Svaka cast ovom momku.Kakva sramota za Srbiju i za Skadarliju.Zamislite jos u restoranu koji nosi to ime.Uzas. Vreme srama.

Бурло

08.12.2016. 19:20

@CORTO - Штоо, па ако се возимо у Мерцедесу, може да свира и Лили Марлен, обоје су симболи из тадашњег времена. С тим што нешто нећемо да прихватимо, а опет нешто друго хоћемо. Све зависи од укуса.

Карла ДЕЛ торте

08.12.2016. 21:20

@CORTO - gogeta@ У праву си код фабуле, кување и музичко уређивање у локалу (Скадарлији) су у колизији, и може се назвати срамотом за Србију. Кувар је требао да се обрати прво шефу и да каже мени не одговара овакав амбијент, а не да искаче из кухиње непозван. Лили Марлен није забрањена законом у Србији, тако да је то дозвољено, није дозвољено кршење радне дисциплине. У уговору о раду не стоји да је запослени имао право да одлучује о садржају музичке забаве гостију, него да лупа чекићем по шницли.

Nikola

09.12.2016. 13:34

@CORTO - Pa sta ocekujete kada premijer ugoscava Blera, njegovi prethodnici Havijar Solanu. A nas narod ponovo bira iste.

Jagodinac

10.12.2016. 18:28

@CORTO - Menadjeru provalili smo te. Ali nece ti uspeti. Bojkot za tvoj restoran pa ti menadjeruj. Promeni ime restorana u Liki marlen ili u Adol Hilter putuje. Nikad vise u tu prchvarnicu.

a jesi l' ti muzicar

08.12.2016. 19:05

bravo za kuvara! al najveci crnjak u kapetanu koci! gde li se skolovao ovaj menadzer?!

Marija

09.12.2016. 10:26

na žalost, živimo u društvu sa potpuno poremećenim sistemom vrednosti."Obrazovanje" menadžera je u duhu sa zvanjem koje ima... i mestima na kojima se stiče, te njegov postupak nije vredan komentara. Ono što mene "žulji" je postpak muzičara koji su svakako morali da znaju šta pesma predstavlja pogotovo za Beograd. Moje kafansko iskustvo kaž da su za određenu novčanu nadoknadu muzičari sprmni na razne ludosti... ali granica mora da postoji.

robertino

09.12.2016. 10:30

neka pokuša u njemačkoj pustiti npr. marš na drini, ja sam nijemac podrijetlom i ne odobravam provociranje, kako se dalju ti muzičari toliko ponižavati

maxim

09.12.2016. 12:35

zbog takvih kvazi-dusebriznika, "moralista" i patriJota se i nalazimo tu gde jesmo...zbog takvih su nam se desili 27mart, i mnogi drugi crni datumi...90% vas sto ga podrzavate, zgrozeno bi komentarisalo kada bi neko prekinuo romanticnu "glazbu" Prolivera Dragojevica, ili nekog slicnog ustase...takvi kao vi ucite istoriju iz filmova Veljka Bulajica, i punite Arenu kad pevaju Merlin, i ostali...P. S. SRBI, ucite kako SVOJE zrtve da postujete, poput "gospodina" ORELJA...ko razume-shvatice!

Ангурион

09.12.2016. 13:32

Браво, Марко, куваре! Показао си храброст, високу родољубиву свест, и сачувано национално памћење, и да није згасла идеја слободе и достојанства у Србима! Ова песма јесте лепа, јесу је певали и певају на свим странама,али никако не значи исто некима другим, као нама што је била - симбол нацистичке окупације, стога је гест Марка Ореља за сваку похвалу.

klječan

09.12.2016. 14:03

bune se zbog lili marlen a ne bune se zbog šote mori šote,čudan neki patriotizam zavladao po srbiji

qryber

09.12.2016. 15:21

овај догађај само потврђује да смо окупирана држава, и да су нас окупирали они исти који су то урадили 41.-45. (Немци финансирани од САД), и да сушају исте песме....

Шнајдер

11.12.2016. 14:44

@qryber - А шта сам ја, Немац који живи овде нормалан живот, радим, венчан сам са Српкињом, причам језик и волим српску културу? Фашиста који треба да бегне из Србије? Ја сам такође апсолутно против певање песме из мрачне време Фашизма као "Лили Марлен". Али да неко као Ви зовете нас сада као да смо још увек Нацисти као народ није само безобразно и глуп, него вама срамопта. С поштовањем, Л.Шнајдер

Toma Zdravkovic

09.12.2016. 16:23

Da se podsetimo scene iz Balkan Ekspresahttps://www.youtube.com/watch?v=xMe9aTkdWRwMarko, ponosan sam na Tebe!

Шнајдер

11.12.2016. 14:51

Ја сам Немац и живим овде, никад у животу мени би пао на памет да поручим песму као "Лили Марлен", песма из најмрачне добе историје моје земље која је значило убиство, смрт и бол за милионе људи. У име свих Немаца хоћу да се извињавам за овај догађај у кафани.Л.Шнајдер