Opet sija zlato Nemanjića

Đ. VUKMIROVIĆ

11. 07. 2015. u 08:33

Опет сија злато Немањића

Lazar, Velibor i Dane Štula / Foto: D. Dozet

Obnovljena crkva manastira Bešenovo u petak dobila novi krst, visok dva i po metra. Krst na svetinji iz 13. veka sada optočen 24-karatnim zlatom

TAČNO šest minuta u petak posle 14 časova, zvona su oglasila početak podizanja, a samo četiri minuta kasnije majstor Nedeljko Vojvodić je na vrhu kupole visoke 17 metara, koju je prethodno optočio bakrom, prihvatio novi krst manastira Bešenovo. Tako je, posle više od sedam decenija, nad jugozapadnim padinama svete Fruške gore ponovo zasijalo časno znamenje koje je, još s kraja 13. veka, prvi put postavio sveti kralj Dragutin Nemanjić.

- Ne mogu da sakrijem ni radost ni suze - rekao je, drhtavim glasom, 74-godišnji Božo Stančević iz Futoga. - Neka Bog posveti igumana Arsenija, kojeg je ovde i poslao da obnovi ovu našu svetinju.

U skladu sa izvornom, srpskom tradicijom, Božo je još uvek glava futoške porodice Stančević, koja je Bešenovu i darovala novi krst, visok dva i po metra i težak više od 100 kilograma. NJen deo su i sinovi Petar i Milan, snahe LJiljana i Natalija i unuci Dragica, Ivana, Ognjen i Uroš.

- Svi zajedno smo presrećni i ponosni što smo imali priliku da doprinesemo da ovom velikom poduhvatu - rekli su nam, uglas, Petar i Milan.

Pre podizanja, krst je, uz sasluženje eparhijskog sveštenstva i igumana manastira, arhimandrita Arsenija Matića, osveštao NJegovo prosveštenstvo episkop sremski Vasilije.

- Neka da Bog da ovo večno znamenje čuva ne samo ovu svetinju nego i ceo naš srpski rod koji je, i danas, izložen svakoj vrsti nepravde - rekao je, neposredno posle osvećenja vladika Vasilije.

Bešenovo je, inače, jedini manastir na Fruškoj gori koji su ustanovili Nemanjići (ostale je podigla sveta loza Brankovića) i jedini koji je, u Drugom svetskom ratu i neposredno posle njega, srušen do temelja. Obnova je, uz medijsku podršku našeg lista, počela pre otprilike godinu i po, i zahvaljujući odzivu priložnika iz vaskolikog srpstva, već je podignuta nova crkva koja je u petak dobila i novi, prelepi krst.

ZA POZLATU 20 DANA

Pozlativši impresivni krst za svega 20 dana, svojevrstan podvig načinio je i Novosađanin Mario Kričković.

- Realno, za ovakav posao je potrebno oko 40 dana, ali pošto je cilj bio da krst bude postavljen pre praznika Svetog Petra, koji se proslavlja 12. jula, dali smo sve da tako i bude - rekao nam je, ne krijući ushićenje, majstor Kričković.

PRILOZI

DINARSKI prilozi za obnovu Bešenova mogu da se uplate na račun broj: 340-11007646-60, otvoren kod Erste banke. Računi i instrukcija za devizne uplate su: Swift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Читалац

11.07.2015. 13:12

Новости, покрените акцију за обнову манастира Кастаљан на Космају, који је такође задужбина краља Драгутина!

Miro Markovic

31.07.2015. 07:50

Neka svevisnji Bog blagoslovi sve darodavce i graditelje ovog buduceg, ali drevnog, manastira, kojeg ustase i komunisti rasturise od temelja za vreme i posle Drugog svetskog rata. Dobri i verujuci Srbi podizu svetinju za buduce generacije, koje ce umeti da postuju slavnu srpsku istoriju i pravoslavnu veru nasih predaka.