Ploča umesto kosturnice

Mladen STANČIĆ

19. 06. 2015. u 19:10

Obeležje poginulim srpskim vojnicima u boju na Bregalnici u Drugom balkanskom ratu 1913.

Плоча уместо костурнице

Bregalnička bitka

Od stalnog dopisnika “Novosti”

ZATRTI tragovi spomenika srpskim vojnicima poginulim u boju na Bregalnici u Drugom balkanskom ratu, makar delimično i simbolično, biće označeni 29. juna ove godine, za kada je najavljeno otkrivanje obeležja na brdu Kalenica nadomak Štipa, na istoku Makedonije, ispred ostataka davno porušene Spomen-kosturnice.

Na spomen-ploči, na makedonskom i srpskom jeziku biće ispisan tekst: "Na ovom mestu 1928. godine izgrađena je Spomen-kosturnica u kojoj su smešteni posmrtni ostaci 6.000 poginulih srpskih ratnika u Bregalničkoj bici. Međutim, 1941. godine bugarski fašisti su uništili Spomen-kosturnicu. Neka ova ploča podseća na sve žrtve iz Drugog balkanskog rata."

Spomen-ploča biće otkrivena na osnovu odluke Saveta opštine Štip, od 21. maja ove godine, donete na inicijativu i zahtev Udruženja za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji. Zvaničnu saglasnost za postavljanje spomen-ploče potvrdila je i Uprava za hidrometeorološke poslove resornog Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo Makedonije, jer će obeležje biti u krugu sadašnje Meteorološke stanice, tačno iznad nekadašnje Spomen-kosturnice na brdu - Kalenica.

ZATRTI SPOMENICI "NOVOSTI" su povodom stogodišnjice Bregalničke bitke pre dve godine pisale o surovoj realnosti da su svi spomenični tragovi poginulih vojnika iz tog boja - zatrti. Zato je na dan završetka vojničkih operacija bitke ne Bregalnici, 1913. na frontu na Ovčjem polju, kod Štipa, stogodišnjica boja, 9. jula 2013. godine, bez zvaničnih predstavnika države Srbije, prigodno obeležena polaganjem venaca i svežeg cveća poginulim i umrlim srpskim vojnicima i istorijskim časom, u memorijalu Spomen-kapeli Donje Karaslare kod Velesa. To "dislocirano" obeležavanje bitke na Bregalnici bilo je prinudno, jer memorijalnog obeležja poginulim ratnicima u Drugom balkanskom ratu praktično nije bilo.

Na Bregalnici, u Drugom balkanskom ratu, vođena je najveća bitka između srpske i bugarske vojske. Na srpskoj strani poginulo je oko 16.200, a na bugarskoj više od 25.000 vojnika.

Spomen-kapela sa kosturnicom Kalenica kod Štipa podignuta je kao memorijalni spomenik gde je sahranjeno oko 6.000 poginulih srpskih vojnika u boju na Bregalnici, Ovčenu, Jezevu, Kalimanskom polju i Rajčinom brdu tokom Drugog balkanskog rata 1913. godine. Kapela sa kosturnicom bila je izgrađena po projektu Ivana Meštrovića sa freskopisom Krste Hegedušića.

Spomen-kapela je bila izgrađena na uzvišenju nadomak železničke stanice u Štipu, oko tri kilometra zapadno od grada. No, za vreme Drugog svetskog rata, bugarski okupatori su obeležje u potpunosti srušili. Na tom mestu, kasnije, u federativnoj Jugoslaviji, vlasti Makedonije su 1962. izgradili meteorološku stanicu, koja i sada postoji. Ispod njenih osnova je kosturnica za koju su znali samo dobro upućeni. Jer, do sada nije postojalo bilo kakvo obeležje, znak, ili putokaz tog nekadašnjeg velikog vojničkog memorijalnog kompleksa.

I u samom gradu Štipu, na lokaciji zvanoj Senjak, takođe je bila podignuta Spomen-kapela sa kosturnicom. I taj memorijalni kompleks gde su bili sahranjeni posmrtni ostaci poginulih srpskih vojnika iz Drugog balkanskog rata, bugarski fašistički okupatori su tokom Drugog svetskog rata bukvalno sravnili sa zemljom. Kasnije na toj lokaciji makedonske vlasti su izgradile tržnicu i zanatski centar. Kosti ratnika delimično su prikupljene i "sklonjene" na gradsko groblje, no, preciznih podataka o tome - nema. Ni na Senjaku nema nikakvog spomen-obeležja koji bi makar podsećao da se tu nekada nalazio veliki kompleks sa kosturnicom palih ratnika...

Na varoškom groblju u Štipu je bila podignuta spomen-kapela sa kosturnicom u kojoj je bilo sahranjeno oko 1.300 srpskih ratnika, a pokraj nje bio je i veliki broj individualnih grobova vojnika. I ta kapela je srušena od strane bugarskih okupacionih snaga za vreme Drugog svetskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Цврчак

19.06.2015. 22:33

ГОСПОДО српски војници, ви сте светило нашег рода. НИКАДА нечете бити заборављени. Не могу вам непријатељи ништа, ви сте далеко изнад облака. Ваши недостојни потомак