Poslednja folksdojčerka iz sela Jabuka: Dovodi Švabe svake godine

M. LOPUŠINA

20. 10. 2013. u 21:30

Ana Rupić organizuje posete Nemaca iseljenih posle Drugog svetskog rata. Dolaze već tri decenije da bi posetili rodni dom

U SELU Jabuka kod Pančeva pezionerka Ana Rupić i njen prijatelj Josef Jerger iz Nemačke započeli su pripreme za doček nove grupe od dvadeset folksdojčera u ovo malo banatsko selo. Upravo prave spiskove folksdojčera iz dvadesetak nemačkih gradova koji žele da posete Banat. To je praksa već desetak godina, koliko banatske Švabe iz Nemačke dolaze svakog proleća u Jabuku, gde ih dočekuje Ana Rupić, poslednja Švabica u selu.

- Moje Švabe dolaze da obiđu svoj rodni kraj, da ožive sećanja na detinjstvo i mladost provedene u Srbiji i da odaju počast članovima porodice koji su stradali u ratu na obe strane. Dođe njih dvadesetak sa svojim potomcima i tri dana obilaze Jabuku, groblja i spomenike, ali i svoje nekadašnje kuće i posebno šetalište pored Tamiša... Nemačke novine su objavile nekoliko lepih reportaža o tome kako su „folksdojčeri posetili selo Jabuku“ i kako su „folksdojčeri došli u Banat da traže svoje korene“ - priča nam Ana Rupić, dok pokazuje fotografije sa poslednje posete.

Ova Švabica živi sama u porodičnoj kući staroj 85 godina, koju je podigao njen otac Mihajlo Kostolanji. Pred Drugi svetski rat i tokom rata u ovoj kući je bila „Mišina kafana“. Tada je u selu Jabuka živelo 3.700 Švaba, 280 Rumuna i stotinak Srba.

PROTERANI FOLKSDOJČERI su etnički, „narodni Nemci“ koji su od 18. veka pa do prve polovine 20. veka živeli van Nemačke, najviše u Ukrajini, Rumuniji i Jugoslaviji. Vlast posleratne Jugoslavije proterala je oko 300.000 folksdojčera i oduzela im nešto više od 98.000 hektara zemlje.

- Mi smo Nemci iz familije Har. Živeli smo do 1786. u Mađarskoj, kada smo naseljeni sa tri porodice u Banat, da bismo branili carstvo od Turaka. Švabe katolici su dovedeni u Jabuku, Švabe luteranci u Kačarevo, a Švabe protestanti u Gložanj, da se ne bismo među sobom svađali. Ja sam rođena u ovoj kući i odlučila sam da u njoj živim do smrti, jer volim Srbiju - priča Ana Rupić.

Završila je Srednju nemačku školu u Pančevu, njen brat Johan je završio srpsku osnovnu školu. Nemci su ga nasilno mobilisali i kad je odbio da puca u Srbe, nemačka vojska ga je 1944. godine streljala kao izdajnika. Iza njega je ostala supruga Agnes i ćerka, koje su se odselile u Francusku. Potom su umrli Anini roditelji, pa suprug Vitomir Rupić i ćerka. Unuci su joj u Pančevu.

U albumima sa fotografijama i knjigama, Ana Rupić čuva sećanja na život folksdojčera u Banatu. Pokazuje sliku strica Petra Kostolanjija, koji je u Jabuci svojevremeno osnovao prvi fudbalski klub. Priznaje da su banatske Švabe u Prvom svetskom ratu bili vojnici Austrougarske, da su potom od kralja pomilovani, da bi u Drugom svetskom ratu, tvrdi Ana, bili protiv Hitlera i uz srpski narod.

- Kada je posle rata krenulo logorisanje Švaba i njihovo stradanje i proterivanje, naša porodica nije htela da se seli iz Jabuke. Jedan Srbin iz Zemuna garantovao je za mog oca da je patriota i tako nam spasao živote. Kuća i imanje su nam oduzeti, ali nam ih je vlast vratila pedesetih godina. Ja sam se 1966. zaposlila u Rafineriji Pančevo i tu ostala do penzije. Kolege su me zvale Ana Švabica, a ja se nisam ljutila, naprotiv, bila sam ponosna na svoj nadimak - priča Ana Rupić.

Niska je i punačka žena, puna energije i optimizma, i u sebi, kako reče, ima više lalinskog nego folksdojčerskog karaktera. Jedno vreme je kao penzionerka radila u Nemačkoj po kućama iseljenih banatskih Švaba i tako saznala da mnogi od njih žele da posete rodni kraj.

- Prvi folksdojčeri iz Nemačke počeli su pre tri decenije da dolaze u Jabuku, Kačarevo,

Pančevo i Zrenjanin, da diskretno razgledaju svoje rodne kuće i imanja, da se raspituju o sudbini roditelja, sinova i kćeri, da traže svoje krštenice u katoličkoj crkvi i mesnoj kancelariji. Još tada se među žiteljima Jabuke proširio glas: „Došle Švabe da nam otmu imovinu i uzmu svoje!“ Mnogo vremena sam provela u razgovoru sa ljudima iz sela da ih ubedim da moje Švabe neće ništa da uzmu i odnesu u Nemačku, već samo žele da se vrate kućama puna srca i srećni - priča Švabica iz sela Jabuka.

Uverava nas da nijedan „njen“ folksdojčer, onaj koji je posetio Jabuku, nije podneo zahtev za restituciju imovine ili za odštetu. Kada je u to uverila i domaćine u Jabuci, žitelji sela i Mesna zajednica su priredili ručak Švabama iz Nemačke. Tada su mogli da čuju iskrenu priču Josefa Jergera, koji im je rekao:

- Moja najveća želja je da pojurim za guskama i patkama niz šor, kako sam to činio kao mališan! Žao mi je što loše govorim srpski, koji sam u mladosti odlično znao.

Folksdojčerka Eva Braun je u Jabuku dovela iz Amerike svoja tri sina da vide njeno rodno selo, u kome je odrasla i gde je upoznala i zavolela njihovog oca.

Kako nam je Ana rekla na rastanku, banatske Švabe su oduševljene odnosom žitelja Jabuke i države Srbije prema njihovim grobovima, posebno kako se održava spomenik stradalim folksdojčerima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

FERID ABDIC

20.10.2013. 23:09

Imam sreche da mi je dobrom drugu majka folksdojcertka frau Katerina.Ne mogu da verujem koliko je to dobra,kulturna osoba koja toliko pazi da nikoga ne uvredi da je to neshvatljivo

igor NS

21.10.2013. 19:19

@FERID ABDIC - Neosporna činjenica je da se većina folksdojčera u toku drugog svetskog rata dobrovoljno odlučila da obuče SS uniformu (čast izuzecima ).Pravda ih je većinom stigla krajem 1944 i smatram da im ne treba vratiti bilo koji deo njihove imovine jer je natopljena krvlju nevinih građana Banata.

T.T.

20.10.2013. 23:24

Kada se govori o progonu Nemaca iz Vojvodine posle rata da se nikada ne zaboravi ono najvažnije po čemu su mnogi od njih ostali upamćeni po zlu. To je njihova, isprva dobrovoljačka, a kasnije popunjavana mobilizacijom, zloglasna SS divizija Princ Eugen. Šta su oni sve zla učinili prema narodu sa kojim su živeli u istoj državi! A cenu tih mnogih zločina su platili svi Nemci koji su živeli u Vojvodini. Da se i ovoga podsetimo, da ne ispadnu opet samo Srbi krivi za sve.

Braun

21.10.2013. 13:45

@T.T. - Gde si to procitao da su Srbi krivi?Citas li ti sto god ili si samo zadojen mrznjom prema svemu sto nije srpsko?Za tvoju informaciju:sve narodnosti,starosedeoci( ili ih nazovi kako god hoces)su pomagali radom,materijalom, opremom...svim pridoslim srbima koji su posle rata doseljavani na teritoriju Vojvodine.A,danas ti isti,samo sto ne proteruju sve sto nije srpsko.Sta ti mislis,da svako ima kolektivnu amneziju?Molim te,malo postovanja prema svakome,nije na odmet,a i dusa ce ti se procisti.

Немања

20.10.2013. 23:37

"Vlast posleratne Jugoslavije proterala je oko 300.000 folksdojčera" - Ова тврдња је апсолутно погрешна и злонамерана. Највећи део подунавских Шваба повукао се ка Немачкој у складу са наредбом Вермахта да сви Немци треба да се пођу са војском и бране Рајх.

Dragan

21.10.2013. 00:25

Nadam se i da obilaze mesto u blizini sela gde su nemci streljali nekoliko stotina ljudi za vreme 2 sv rata

građanin

21.10.2013. 08:24

Јел то треба да пустимо сузу за припадницима Вермахта и њиховим породицама?

саша

21.10.2013. 09:04

тако исто и дачић организује одлазам на Косово & Метохију сваке три године, да народ не заборави одакле је побегао !!!

Srki

21.10.2013. 09:31

@саша - Trebali bi da posete i grobneice Srba koji su bacani pod led na Tisi.Masovno su ubijali i proterivali narod iz severne Srbije a sada dolaze na ekskurziju...SRAMOTA

Šarac

21.10.2013. 09:21

Nadam se da gospođa Rupić odvede goste iz Nemačke i da vide stratiše u Jabuci na kojem leže kosti 10 hiljada nevino ubijenih Srba, Jevreja i Roma? Procentualno gledano, jugoslovenski folksdojčeri su dali najveći broj vojnika u nacističkim formacijama. I to je nepobitna činjenica. A Princ Eugen (Ojgen) divizija je ostala zapamćena po brutalnosti. Nemci na sve načine pokušavaju da pokažu kako su, tobože, bili žrtve. A u stvari su bili zločinci. Velika većina.

schwabe

21.10.2013. 09:23

Odlukom AVNOJ-a od 21.11.1944 godine imovina svakog lica nemačke narodnosti, podvlačim svakog, koje se nije borilo u partizanskoj vojsci prelazi u državnu svojinu, a posledice te odluke traju i danas . Zar to nije etničko čišćenje?

Dragan

21.10.2013. 11:30

@schwabe - Nije tacno. Moj deda stric je bio u cetnicima. Dosli cetnici u selo i pokupili ga a mog dedu su pokupili partizani. Niko te nije ni pitao da li oces u cetnike ili partizane. Deda stric je bio uhapsen pred kraj rata i zamalo da ga streljaju. Spasila ga je majka koja je otisla i kukala i molila komadanta. Nisu mu oduzeli imovinu.

Jabre

21.10.2013. 14:56

@schwabe - Pa šta misliš da možeš da činiš genocid u nekoj zemlji a onda da ostaneš ne kažnjeno ?

Lala

21.10.2013. 10:54

1. pripadnici nemačke manjine su bili mobilisani u nemačke oružane formacije 2. svi su oterani od strane crvenih oslobodilaca, oni koji su ostali su "provedeni" kroz logore u kojima je većina starih, bolesnih i dece umrlo 3. muškarci su ubijani na licu mesta 4. sva imovina je oduzeta 5. od ove odluke su oslobođeni samo Nemci koji su bili aktivni u partizanskim jedinicama (ne i njihovi rođaci, ni Nemci koji su bili recimo u JVO) 6. racija je zaustavljena na intervenciju baš folksdojčera

Aleksandar69

21.10.2013. 13:47

@Lala - 7.SS.-Freiwiligen-Gebrigs-Division-"Prinz Eugen"-7-ma Dobrovoljacka brdcka divizija princ Eugen. Dali je sve jasno ili da nastavim?

mile

21.10.2013. 12:29

Sada ce Rados Bajic, kao slavni reziser i akademik istoricar da snimi i film i o folksdojcerima, kao oslobodiocima

Realista

21.10.2013. 12:58

Ako s ene varam sporazum Tito - Brant je problem nadokande imovine resio . Mi nismo trazili ratnu odstetu ,a oni nisu imovinu. Svako je namirio svoje . Ovo je bacanje prasine u oci Nemaju oni ovde vise nista sve im jeplaceno. Takozvana " saveznicka pomoc" je takodje placena i to zaltom. Niko nama nista nije poklonio i nikome nista ne dugujemo (sem ovih lihvarskih kredita kojima nas je " demokratija" zadnju deceniju usrecila)