DOBITNICI ovih tradicionalnih, prestižnih priznanja uvek su bili oni koji su se svojim radom, angažovanjem i rezultatima istakli kao najuspešniji i najbolji. Nametnuli su se kao lideri i nosioci privrednog razvoja Srbije. Za uspehe u 2019. godini Privredna komora Srbije uručila je ukupno 38 priznanja.

Nagrade Privredne komore Srbije ustanovljene su 24. januara 1969. godine. Dodeljuju se kao jubilarne, nagrade za poslovnog lidera i za poslovni uspeh.

Među 16 poslovnih lidera koji su obeležili ovu godinu na isteku je i Dušan Antonijević, direktor fabrike "Henkel Srbija" u Kruševcu. Prema oceni žirija dao je izuzetan doprinos rezultatima ove kompanije, kao i izgradnji modernog regionalnog logističkog centra, koji omogućava snabdevanje tržišta od 70 miliona stanovnika, kao i direktnu isporuku u 34 zemlje širom sveta. Čak 70 odsto proizvodnje u četiri fabrike u Kruševcu namenjeno je izvozu.

- "Henkelova" proizvodna lokacija u Kruševcu je danas jedna od najkompleksnijih i najboljih proizvodnih lokacija u čitavom "Henkel" sistemu - kaže Dušan Antonijević. - Kada imate sjajan tim pored sebe i jasnu viziju kojoj težite, sasvim je realno da postižete i odlične rezultate. Kao kompanija, čije je sedište u Nemačkoj, poslujemo prema internim procedurama u isto vreme poštujući sva pravila naše države. U proteklih pet godina investirali smo više od 90 miliona evra u tri nove fabrike i logistički centar u Kruševcu. S obzirom na to da su investicije mahom uložene u inovativne proizvode, možemo da kažemo da je naša zemlja odlično mesto za razvoj. Ovu godinu završavamo snažniji za još jednu fabriku za proizvodnju toaletnih osveživača koja omogućava povećanje proizvodnih kapaciteta za 60 odsto. Iskustvo mi govori da je ljudski potencijal strateška prednost Srbije. Naši ljudi su prepoznati kao obrazovani, snalažljivi, kreativni, posvećeni, brzi. Ono na čemu možemo i dalje da radimo u Srbiji je brza administracija, jer je brzina jedan od ključnih faktora modernog poslovanja.

Kada su u pitanju uslovi poslovanja, prema oceni direktora fabrike u Kruševcu, približavanje Srbije Evropskoj uniji pozitivno deluje. Tako se harmonizuje lokalno i evropsko zakonodavstvo i važeća regulativa. Verujem da će budućim dolaskom inostranih kompanija u našu zemlju uslovi biti dodatno poboljšani, čemu će doprineti i ostali članovi privrednog društva.

- Smatramo da i dalje ima prostora za poboljšanje efikasnosti administracije, s obzirom na to da smo nailazili na situacije da nam je više vremena bilo potrebno da pribavimo sve neophodne dozvole i saglasnosti za izgradnju nove fabrike, nego što nam je bilo potrebno za samu izgradnju fabrike - kaže Antonijević. - Priznanje za privrednog lidera u 2019. godini predstavlja veliku čast i obavezu da i narednih godina pomeramo granice i stvaramo novi, još bolji ambijent za ekonomski razvoj i poslovanje u modernoj državi. PKS je veoma aktivna, kako kao krovna organizacija, tako i kroz regionalne privredne komore. Možemo reći da su uvek spremni da saslušaju zahteve svojih članova i da pruže profesionalnu podršku. Takođe, spremni su da reaguju na inicijative privrednika, često aktivno traže sugestije kako bi se unapredio poslovni ambijent u Srbiji.


NAGRADE I NOVINARIMA

PRIVREDNA komora Srbije uručila je i dve posebne nagrade medijima, za doprinos informisanju javnosti o poslovanju privrede. Ovo priznanje pripalo je Ivanu Jovanoviću, novinaru Prvog programa Radio Beograda, i portalu "telegraf.rs".

KOMISIJA

ODLUKU o dodeli nagrada za 2019. godinu donela je Komisija za nagrade u sastavu Miroslav Tlačinac, predsednik firme "Amigo", Mića Mićić iz "Jedinstva", Dragan Pejčinović iz Direktne banke. U Komisiji su bili i Zoran Milošević iz "Milpeksa", Dejan Erić, profesor Beogradske bankarske akademije, i Nermina Ljubović iz PKS.