POSLE vesti da je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine OVK podiglo optužnicu protiv predsednika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Hašima Tačija, sve više se spekuliše da bi to moglo dovesti do njegovog povlačenja iz političkog života.

Naime, ukoliko optužnica za ubistvo skoro stotinu Srba, Roma i Albanaca, progon, kidnapovanja i mučenja bude i potvrđena, moguće je da će na suđenje, zajedno sa liderom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem, čekati u pritvoru.

Američki ekspert za Balkan Danijel Server rekao je danas da bi Tači trebalo da podnese ostavku ako optužnica protiv njega bude potvrđena u Specijalnom sudu:


- Tači to treba da uradi dostojanstveno i da ode u Hag da se brani. Ostavku je podneo i bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj.


O novonastalim okolnostima danas je u Prištini sa predstavnicima Albanaca sa KiM razgovarao premijer Albanije Edi Rama. On je rekao da će optužnice protiv Tačija i Veseljija ući u istoriju kao "sramota 21. veka i pravde".


Na "Tviteru" je napisao da je došao na KiM da "čuje i sazna više nakon specijalnog udara groma koji će ući kao sramotna mrlja 21. veka u svetsku istoriju pravde, koja je praksu javne optužbe bez pravne optužnice poznavala samo u epohama ideoloških vladavina ili pre njih".


Glavna tema razgovora sa predstavnicima Albanaca na KiM je upravo optužnica Specijalnog suda, a predsednik Vlade Albanije rekao je ranije da je ogorčen zbog podizanja optužnice koja je uticala na sve i da nisu okaljana samo imena Tačija i Veseljija, već i OVK i svi Albanci. On je u Prištini razgovarao sa liderima Albanaca.O spekulacijama da je optužnica protiv Tačija objavljena baš pred sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući, koji je otkazan zbog novih okolnosti, jer se sa tim susretom nisu slagali u EU koja je posrednik u dijalogu, Server kaže:


- Mislim da su Amerikanci to uradili sami nakon što su zaključili da sastanak koji je bio zakazan za 27. jun u Vašingtonu verovatno neće uspeti. Kosovu će biti potrebna vlada sa većinom u parlamentu i novi predsednik.


Prema njegovim rečima, nijedan kosovski premijer ne bi trebalo da ode u Vašington ili Brisel da nastavi dijalog sa Beogradom, a da se većina u "kosovskom parlamentu ne približi onoj koju ima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na nedavnim izborima ostvario ubedljivu pobedu".


Šta su sve haški tužioci stavili na teret Tačiju i Veseljiju zvanično nije objavljeno. Pretpostavlja se da se, između ostalih zločina, optužbe odnose na trgovinu ljudskim organima u slučaju tzv. žute kuće, kao i podmetanje bombe pod autobus "Niš-ekspresa".U BRISEL SREDINOM JULA


I DALjE se spekuliše kada će Beograd i Priština sesti za pregovarački sto. Najverovatnije će se u Briselu sastati sredinom jula, dok bi posle toga predstavnici dveju strana trebalo da se vide na samitu u Parizu. Prema rečima Servera, dijalog pod pokroviteljstvom EU nije imao značajne rezultate od 2013. godine, ali Brisel i dalje održava ključne podsticaje da se normalizacija između dve strane ostvari.