Gazeta Ekspres: Lajčak dolazi na Kosovo u toku ove nedelje

Novosti online

ponedeljak, 08. 06. 2020. u 21:55

Газета Експрес: Лајчак долази на Косово у току ове недеље
Specijalni predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nije posetio Kosovo otkad je preuzeo dužnost na novoj funkciji

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nije posetio Kosovo otkad je preuzeo dužnost na novoj funkciji.

Kako navodi Gazeta Ekspres, pandemija kovid-19 primorala je specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije, da vodi samo telefonske razgovore sa kosovskim liderima.

Lajčak će sada, kada se smatra da su otklonjene prepreke i da se dijalog može nastaviti, posetiti i Kosovo i Srbiju, potvrdila je Kancelarija Evropske unije za prištinsku televiziju T7.

Evropska unija, kako se dodaje, saopštila je da o vremenu kada dijalog može početi odlučuju Kosovo i Srbija.

Takođe, Sjedinjene Američke Države pozvale su na obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije. Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet sastao se danas sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Tahirijem.

Kosnet je, kako se navodi, upoznat sa programom nove Vlade Kosova, reformama i usvajanjem nove strategije za borbu protiv korupcije.

Prištinksa televizija T7 navodi da je pokušala da dobije odgovor Kosneta u vezi sa medijskim izveštajima da je premijer Kosova Avdulah Hoti bio pozvan u Belu kuću, međutim, nije dobijen odgovor.

Kako se navodi, ista pitanja o ovim natpisima poslata su i izaslaniku Bele kuće za dijalog između Kosova i Srbije Ričardu Grenelu, međutim, ni Grenel nije potvrdio nikakve informacije na ovu temu.

Odgovore na pitanje o mogućoj premijerovoj poseti Beloj kući nisu dali ni iz kabineta premijera.

Kosovski predsednik Hašim Tači najavio je da je Kosovo spremno da se vrati procesu dijaloga sa Srbijom, podseća Gazeta Ekspres.

Nakon izjava Tačija da je Kosovo spremno da nastavi dijalog, reagovala je predsednica parlamenta Vjosa Osmani. Ona je rekla da je Kosovo uvek bilo spremno za dijalog, ali ne onakav kakav je predsednik spomenuo.

Dijalog između Kosova i Srbije je obustavljen 2018. od kada je vlada Ramuša Haradinaja uvela stopostotnu taksu na srpske proizvode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miki-Zg

08.06.2020. 22:21

Komedija ,ispada da Šiptari diktiraju tempo ,dijalog s svojom matičnom državom Srbijom .? Mnogo su jaki u odnosu na EU ( NJemačku ) i SAD-e ?

aco

08.06.2020. 22:33

@Miki-Zg - Miki-Zg nisu oni jaki vec imaju jaku podrsku.Neka nam dozvole tri dana pa ces videti koliko su jaki.

Nikola Kostić

09.06.2020. 08:31

Sve je ovo jeftina gluma! Sve su već unapred odlučili! A mi neka i dalje ćutimo! Nije potop od sinoć bio slučajan,opominje onaj odozgo!

Prellee

09.06.2020. 10:05

Ja ovakvom Zapadu ništa ne vjerujem. Koliko su nas samo prevarili puta? Koliko obečanja, vojnom, političkom rukovodstvu su dali, šta su održali, NIŠTA!? Kim Jong Una JA RAZUMIJEM ZAŠTO NE pregovara. Zato što zna da će ga PREVARITI stručnjaci sa Zapada, kojima ništa nije SVETO.