Tači može da traži i Budimpeštu: Premijerka o Tačijevim teritorijalnim ambicijama

D. R. Đ.

petak, 05. 06. 2020. u 21:14

Тачи може да тражи и Будимпешту: Премијерка о Тачијевим територијалним амбицијама
Premijerka Ana Brnabić o stavu Prištine da se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje tzv. Kosovu: Vreme je da se probudi i shvati šta je realnost

TAČI zaista treba da se probudi i da shvati šta je realnost. Svih godina otkad sam u vladi, zaista ne razumem odakle njemu pretenzije prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Je l' Preševo, Bujanovac i Medveđa možda pripadaju Kosovu, koliko i Beogradu? Možda ima pretenzije i prema Budimpešti, prema Briselu, možda misli da je i to istorijsko nasleđe, ali, to je njegov problem.

Ovako je u petak premijerka Ana Brnabić prokomentarisala izjavu predsednika privremenih institucija u Prištini da je optimista "da će se Preševo, Medveđa i Bujanovac pripojiti Kosovu, jer je to istorijsko pravo", dodajući čak da "Srbija nema interesovanje" za građane koji žive u te tri opštine. Po njegovoj oceni, Srbija će "Kosovo" priznati kao nezavisnu i suverenu državu, poštujući "trenutni teritorijalni integritet Republike Kosovo".

Brnabićeva je primetila da su Albanci počeli da svojataju verske, kulturne i istorijske spomenike, ali je navela i da zna da oni imaju bogatu istoriju i kulturu da ne moraju da svojataju tuđe:

- Kada svojatate tuđe, deluje kao da niste ponosni na oni što imate. Ali ne moram ja da branim njihovu kulturu više nego što je brane oni sami.

U susret nastavku dijaloga Brisel je zatražio da kosovske vlasti preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu, po kojoj za robu bez dokumenata na kojima piše "Republika Kosovo" nije dozvoljen ulazak na teritoriju KiM.

Portparol šefa diplomatije EU Đozepa Borelja, Peter Stano, izjavio je da Priština i Beograd moraju da se pridržavaju ranije postignutih sporazuma.

Komentari (2)

ivan

05.06.2020. 21:19

Sreca pa Budimpesta nije u Srbiji.Kako ste do sada radili na ukidanju taksi i zastiti Srba,i to bi mu dali.

Miso.Pec

05.06.2020. 23:11

Albanska strane je i ranije ulazeći u pregovore sa nama rekla da Preševo,Bujanovac i Medvedja pripadaju Kosovu a naša strana je u pregovore ušla sa rečenicom"Mi nemamo ni metra našeg na Kosovu".