Od Srba prave nove naciste uz evre iz Berlina: Novi portal NVO obiluje lažima

D. MILINKOVIĆ

04. 06. 2020. u 09:00

Inicijativa za ljudska prava pokrenula portal o navodnim zločinima u logorima u našoj zemlji od 1991. do 2001. Pominju "zlodela" u Šljivovici i Mitrovom Polju, iako je i Hag odbio da se o tome izjašnjava

Од Срба праве нове нацисте уз евре из Берлина: Нови портал НВО обилује лажима

"Dokaz": Pozivaju se na tvrdnju Sulejmana Tihića da su u KPZ Sremska Mitrovica zatvarani Hrvati i Bošnjaci

IZA obnavljanja kampanje da se dokaže "istorijska krivica" srpskog naroda za dešavanja tokom devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i Srbi ponovo optuže za mnogobrojne navodne zločine, na koje je i Haški tribunal stavio tačku - stoji interes zapadnih centara moći da prekroje istinu i na ovaj način izvrše dodatni pritisak na Beograd, u jeku važnih i regionalnih i globalnih gibanja.

Ovako većina sagovornika "Novosti" tumači pokretanje portala "ratusrbiji.rs", iza kojeg stoji nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, ali i donacije nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Sajt, kako navode njegovi kreatori, sadrži "sve relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine".

Portalom dominira interaktivna "mapa zločina" Srbije, bez teritorije Kosova i Metohije, koja sadrži više od 70 lokacija na kojima su, kako se tvrdi, činjena ubistva, otmice, progoni Hrvata, Bošnjaka i Albanaca, od Subotice do Preševa.

Tako se, na primer, na sajtu govori o logorima za Bošnjake u Šljivovici i Mitrovom Polju, iako i sami autori portala navode da se u sudskim postupcima pred Haškim tribunalom nije utvrđivala odgovornost za ta mesta. Navodi se i da se logori za Bošnjake u Srbiji ne pominju ni u presudi u predmetu "Bosna i Hercegovina protiv SR Jugoslavije za genocid izvršen na teritoriji BiH", koji se vodio pred Međunarodnim sudom pravde od 1993. do 2007. godine.

U delu gde se iznose podaci o mučenjima i lošim uslovima u ovim logorima, navedena je samo smrt jednog neimenovanog logoraša, koji je u Mitrovom Polju "preminuo zbog bolesti creva". Na portalu se navodi i da je Tužilaštvo u Srbiji zaključilo da nije bilo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, kao ni zločina protiv čovečnosti na našoj teritoriji. Čak je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio predstavke koje je Fond za humanitarno pravo povodom navodnih zločina u logorima podneo protiv Republike Srbije.

Takođe, u pokušaju da "dokažu" postojanje logora za Hrvate na teritoriji Srbije, kreatori sajta se pozivaju čak i na svedočenje Sulejmana Tihića, bivšeg člana Predsedništva BiH, koji je u Hagu tvrdio da su u KPZ Sremska Mitrovica bili zatvarani i Hrvati i Bošnjaci. Za postojanje logora u Srbiji pred Hagom su bili optuženi Slobodan Milošević i Goran Hadžić, ali ovi sudski procesi nisu dobili svoj epilog, jer su optuženi preminuli.

Sagovornici "Novosti" kažu da se već na "prvi pogled" vidi da u iznetim podacima o navodnim zločinima, logorima za Bošnjake i Hrvate i masovnim gorbnicama na teritoriji Srbije postoji niz netačnih i tendenciozno interpretiranih podataka.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da bi rado video da zapadne ambasade pokrenu slične projekte kada je reč o stradanju Srba u "Oluji" ili njihovom progonu sa KiM:

- Nažalost, ne očekujem da će se to desiti. Zato i pokretanje portala vidim samo kao vid politizacije teme ratnih zločina i smutnih pokušaja da se na talasu uhodane matrice o srpskoj krivici dođe do novca iz inostranih fondova. Uostalom, Haški tribunal i domaći sudovi su se bavili time i nikakvim mladim nazoviistraživačima tu nije mesto.

Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da uspostavljanje portala "ratusrbiji.rs" predstavlja još jednu u nizu aktivnosti koje se mogu podvesti pod fenomen tzv. antiratnog profiterstva, kojem je cilj provociranje domaće javnosti, a zarad privlačenja donacija iz inostranstva:

- Već letimični pregled sadržaja na pomenutom portalu otkriva niz netačnih i tendenciozno interpretiranih podataka, plasiranih u svrhu formiranja narativa o nekakvoj istorijskoj krivici Srbije i srpskog naroda. Imajući u vidu dobro poznat obrazac delovanja Inicijative mladih za ljudska prava, pokretanje ovakvog portala s njihove strane ne predstavlja iznenađenje, ali je svakako žalosno to što je pomenutu akciju finansijski podržao MSP Nemačke. Mada se na samom portalu navodi da izneti stavovi ne odražavaju nužno stavove nemačke diplomatije, evidentno je to da je zvanični Berlin svojom donacijom uticao na kreiranje još jednog krajnje jednostranog, iskrivljenog i suštinski zlonamernog prikaza ratnih zbivanja u bivšoj Jugoslaviji. Bilo bi daleko bolje kada bi evropske prestonice poput Berlina posvetile jednaku pažnju promovisanju celovitih prikaza o ratovima devededetih, koji bi obuhvatili i tragične sudbine Srba na prostorima bivše države, ali tako nešto je, nažalost, teško zamislivo.

I za istoričara Aleksandra Rakovića nema dileme da je pokretanje sajta "ratusrbiji.rs" nastavak kampanje okrivljavanja Srba za sve što se na ovim prostorima dešavalo:

- Očigledna je namera da se podrije Srbija time što stalno pokušava da se nametne krivica koju srpski narod u celini ne može da prihvati, zato što nije kriv. Sada oni koji zaista snose krivicu za razbijanje i SFRJ i SRJ pokušavaju da upiru prstom u onoga ko je čuvao tu državu.

Sličnu poruku ima i istoričar prof. Miloš Ković, koji kaže, za "Novosti", da bi voleo kada bi nemački MSP finansirao istraživanje uloge Nemačke u razbijanju Jugoslavije, naoružavanju hrvatskih terorista i podršci albanskim teroristima:

- Zemlja koja je najodgovornija za razbijanje Jugoslavije i zločine nad Srbima u Krajini, Sarajevu, na KiM, sada optužuje Srbiju za zločine. Ovde je na delu pokušaj da se narod koji je pretrpeo genocid optuži za genocid i ratne zločine. Tako su nemački nacisti optužili Jevreje za sva zla ovog sveta, da bi posle toga pokušali da ih unište. Isto to radili su nemački nacisti i hrvatske ustaše sa Srbima. Ovaj projekat Inicijative je pokušaj najbrutalnije instrumentalizacije istorije u cilju optuživanja jednog naroda koji je na silu politički rasparčan, a zatim i fizički uništavan. Nama ne treba nemačka, hrvatska ili srpska istorija, nama treba istorijska istina.

AMBASADOR ŠIB BEZ ODGOVORA

ISTORIČAR Aleksandar Raković smatra da bi naš MSP trebalo na razgovor da pozove nemačkog ambasadora u Beogradu, i ako ništa drugo, zatraži informaciju da li Berlin pomaže i projekte i organizacije koje se bave zločinima nad Srbima. Isto pitanje "Novosti" su uputile i Ambasadi Nemačke, ali odgovor nismo dobili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

danke dojcland

04.06.2020. 09:33

Nemacka je nas najveci (ne)prijatelj u proslom veku..a i sad nije prijatelj niti ce biti!!!

Savesni Naprednjak - EU !

04.06.2020. 16:13

@danke dojcland - Gospodin Vučić je najveći prijatelj bratske Nemačke i Nemačkog naroda!

Ми СРБИ

04.06.2020. 10:51

Само ме занима шта та омладина ради, треба само видети ко су они, ти стручњаци, узели паре и сад се праве паметни, вечити студенти! Па колико су нас убијали, то нико не помиње. Срам вас било, за издају земље и народа зна се која казна следи, ако сте и Срби уопште.

Branko

04.06.2020. 11:03

Srbi ne trebaju neprijatelje jer su sami sebi najveci neprijatelji. Ovi sto su pokrenili apsolutno i svesno zanemaruju patnje i stradanje brojnih Srba na podrucju bivse SFRJ. Sramota i ove koji ucestvuju u ovome tretirati kao izdajnike i neprijatelje Srbije i srpskog naroda.

placeni satanisti

04.06.2020. 11:06

To su Soroseve NVO. Soros je vlasnik i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, 22 sudija tog suda on placa. On je vlasnik i organizacije BLM koja organizuje proteste u SAD. On je vlasnik i EU, on placa njihove lidere. Zasto ga vec jednom ne proglase teroristom i oslobode svet tog zla.

Predrag

04.06.2020. 11:09

Nemčki motiv je ovde veoma jasan.... Sve će uraditi da ljudi zaborave njihove zločine iz kao naprimer one iz V3....To što neko tvrdi zločine srbskog naroda...neka pročita dela Filipa Zimbarda..i naćićete dosta dokaza da su ovakvi sajtovi uvreda za zdrav razum....Pročitajte knjigu Lucifer Efekat...na naučnoj bazi pobićete ovakve gluposti.....

Trig

04.06.2020. 11:55

Trebalo bi traziti od Nemacke ratnu odstetu za dva svetska rata.Poljaci i Grci su to vec uradili.Treba celom svetu ponavljati ko su i kakvi su Nemci.

Prellee

04.06.2020. 12:09

Zlo koje dolazi od Njemačke i njene mržnje prema Srbima. Njemačkoj je Balkan strateški pravac za Aziju, za Bliski Istok. Njemačaka je uvijek željela taj koridor, a odozdo su dolazili stranci. Nikad Njemačka nije htjela na lijep i korektan način da to rješi sa Srbima, nego samo na silu i uz osvajanja...Žalosno što se Njemačka nije promjenila , nego je ostala ista.

laki

04.06.2020. 12:35

Zabraniti odmah sve anti srpske portale i procesuirati srpske državljane Koji u ovome imaju svoje prste

Vatro Marx

04.06.2020. 12:40

Sve dok Srbin ne stavi tacku i okrene zapadu ledja. Oni su i dalje da se Srbin vrijedja. Sve sto Siptari, CG i Hrvatska rade, to je podrska zspada nemilosrdna i nerealna. Zasto, zasto.

1941

04.06.2020. 13:00

Ma mogu Da Lazu I izmisljaju ali Svi Znamo stasu Nemci Radili Stasu Ustase Radili. Sad odjednom nista nije Vazno staje bilo Tada sad ponovo Napadajmo Srbiju. I sve tako u nedogled.

tomy

04.06.2020. 13:03

Jednostavno je to rijesiti:prvo posaljes Svabama protestnu notu,zatim pohapsis sve u Srbiji koji su povezani sa tim sajtom i zabranis tu NVO, u stvari doneses zakon da je zabranjen rad svim NVO na teritoriji Srbije sa ogromnim kaznama robije i rijesena stvar!Pa valjda je narod i njegov obraz vazniji od ulaska u EU?

GALEB BIJELI- ANTE BAN

04.06.2020. 13:24

A -što je sa koncentracionim logorima; Stajićemo, Sr. Mitrovica, šid, Begejci, Niš, itd.? Jel vi zbilja mislite da vam se za to ne zna, unatoč činjenici da o tome ništa ne pišete i krijete kao zmija noge?

aco

04.06.2020. 23:23

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - Galebe na lazi daj jednu sliku ili bilo koji dokaz.Ako hoces istinu potrazi logore gde su srbi ubijani od takozvane hrvatske i biH.Ocisti ispred svojih vrata pa gledaj u komsijino.

dragutin karlovacki

04.06.2020. 13:26

U dobra stara vremena ovi bi bili označeni kao strani špijuni i bio bi im zabranjen rad + poneki zatvor za strane špijune.

dušan

04.06.2020. 15:02

kad ćemo da shvatimo da nam dojčland nikada! ali baš nikada neće biti prijatelj ni saveznik... to nije u prirodi tog naroda... veliki s velikima i to je zakon... a mali! ako ga veliki hoće onda s njim, ali ako neće onda sam... pa gde stigne... ne treba nam rat, ali ko pita srbiju i kad nas je pitao?

iz glave

04.06.2020. 15:33

они су део специјалног рата који се води према Србима, а невероватно је да их мобилишу за обичну плату

Warwho Youngman

04.06.2020. 15:45

Po ustavu i zakonu Republike Srbije za iznosenje ovakvih gnusnih i umobolnih lazi,moraju krivicno da odgovaraju.

Zoran

04.06.2020. 21:17

Istina je u sledećem:Nemačka i njihovi nacistički ideolozi su uvek i u svim ratovima bili protiv Srba i tu nema mesta nekom posebnom razmišljanju.I ako je njih istorija upamtila kao genocidan narod,što i dokumentovano jesu,oni bi sad kao ekonomska sila,daju novac skoro svim NVO,da teret stave na ledja Srba.Jer ,novac i novi Gebelsovci mogu svašta....