Brnabić poručila: Situacija u regionu sve kompleksnija; Pojedini političari stvaraju tenzije

Tanjug

petak, 29. 05. 2020. u 12:32

Брнабић поручила: Ситуација у региону све комплекснија; Поједини политичари стварају тензије

Foto: N. Skenderija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da situacija u reigonu, nažalost, postaje sve kompleksnija, zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u reigonu, nažalost, postaje sve kompleksnija, zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije, iako je svima u interesu bolje povezivanje i veća stabilnost, na šta će Srbija nastaviti da poziva.

"Nema jasnije stvari nego da je svim građanima u regionu, gde god da su i koje god nacionalne pripadnosti bili, da je važno da region bude mnogo bolje povezan i stabilniji nego što je trenutno", rekla je Brnabić na međunarodnoj konferenciji "Svet posle korona virusa" u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog".

Ističe da je region mali i da su upućeni jedni na druge, kao i da će jedino ako smo dobro dobro povezani i imamo stabilan region možmeo da ispunimo sve naše potencijale.

"Zašto trenutno imamo neke regionalne nestabilnosti? To je kompleksno pitanje. Mislim da neki političari u regionu pribegavaju tome i politički stvaraju nestabilnosti kako bi prikrili neke druge stvari i ne bi morali da odgovaraju zašto im ekonomije ne stoje bolje i zašto Srbija ekonomski ide brže od drugih".

Brnabić dodaje da takve stvari idu na njihovu štetu, ali da to ima negativne posledice i na nas u Srbiji, jer smo primorani da balansiramo između onog što je politički i ekonomski dobro za naše građane i toga da nekom samo odgovorim i završimo sa tim ili kažemo, na primer, "u redu, uvedite recipročne mere".

"To nije pametno i promišljeno i odogovorno prema našim građanima", kazala je ona.

Brnabić ističe i da će Srbija nastaviti da poziva na ekonomsku saradnju odnosno na međunarodnom planu na globalizam i multilateralizam, a na mikro nivou, to jest u regionu, na bolje povezivanje i stabilnost.

Kako kaže, ostajemo sa ogromnim pitanjem, a to je pitanje KiM i dijaloga Beograda i Prištine.

Premijerka se nada da će taj dijalog biti uskoro nastavljen, ali da se priseća da je 21. novembra 2018. trebalo da prisustvuje polaganju kamena temeljca za naučno -tehnološki park u Nišu, ali da je bila sprečena pošto je tada Priština uvela sto odsto takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dodaje da će taj park biti otvoren 9. juna, a da se po pitanju taksi Prištine još ništa nije promenilo.

"Mi nismo uzvratili recipročnim merama", naglasila je premijerka i dodala da je poražavajuća da je takvo ponašanje Prištine bilo direktno kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da je, ipak, Priština sve to uradila bez posledica, a Srbija bila ostavljena sama da se bori sa tim.

Dodaje da Srbija mora da balansira, ali da ostaje posvećena evropskim integracijama i da je kriza zbog korona virusa pokazala sve snage i prednosti pametne politke koju vodimo kao zemljla, tako što smo posvećeni evropskim integracijama, ali i politike kojom ni po koju cenu nećemo ugroziti naše partnere Kinu, Rusiju i druge.

"To je u najvišem interesu građana Srbije i tom politikom ćemo se i dalje voditi", poručila je ona.

Komentari (2)

Деки

29.05.2020. 14:33

Тачно, ситуација постаје све комплекснија, али између региона и Србије! Међу осталим земљама региона, влада разумевање, сарадња, слога и пријатељство. Да ли је то довољно алармантан податак, да најзад ставите тај прст на чело? Да ли је куцнуо последњи час, да се запитамо, шта то погрешно радимо, када нас .., ајде да кажем, нико не воли? Докле ћемо форсирати погрешну, обрнуту логику, по којој си ти једини у праву, док сви други греше? Виде то земље ван региона, много боље него ми сами,па се чуде.

Netacno

29.05.2020. 19:33

@Деки - Da si imalo razmislio i analizirao medjusobne odnose i neslaganja medju zemljama Evrope,posebno Skandinavskih zemalja vezano za tretiranje i primenu mera Pandemije Korona virusa Konebi nikad ne bi napisao takve nepromisljene ocene.