GOTOVO da nema dana da Srbi povratnici u Metohiju, i njihova imovina, nisu na meti Albanaca. Čak i stari i nemoćni, poput Milorada Stašića (86) kojeg je čobanin Albanac pretukao motkom.

Tukao ga je dok je nemoćni čovek pokušao da se sa svoje livade dokopa dvorišta i kuće. A napadnut je jer je albanskog čobanina opomenuo da je to njegova imovina. Osim livade i voćnjaka nadomak kuće, Stašić ima i oranice pored Bistrice. Poseduje deset hektara imanja. I to je suština napada.

Albanci žele da se dokopaju srpske imovine koju su većim delom uzurpirali. Zato napadaju povratnike, a raseljene hapse na administrativnim prelazima. Jer, dovoljno je da neko poželi da se vrati na imanje i nađe se na udaru lažnih optužbi suseda Albanaca, po pravilu uzurpatora. Iako je pravo na imovinu, kao i život, osnovno ljudsko pravo, to za Srbe povratnike na KiM ne važi. Gotovo nijedan napad na njih nije razrešen.

- Ovim napadima se obesmišljava povratak raseljenih - ocenjuje ministar za povratak Dalibor Jevtić.

A predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković ističe da je u Metohiji i dalje 80 odsto imovine u vlasništvu Srba. Međutim, porazne su brojke o raseljenim Srbima koji su se za dve decenije vratili u metohijske sredine na KiM. Od blizu 80.000 Srba, koliko ih je bilo do 1999, vratilo se svega njih oko 2.000. U Klini od oko 9.000, ima 350 povratnika, u Istoku od 8.600 sada 590... Od 38.000 Srba u opštini Peć sada ih ima manje od 1.000. Od 12.500 Srba u Đakovici ostale su tri monahinje, u Dečanima od oko 1.000 Srba, osim monaha u manastiru, sada je samo troje...

A o suludoj uzurpaciji srpske imovine najbolje govori primer u Đakovici, gde je na starom srpskom groblju sagrađeno impozantno zdanje zgrade Opštinskog suda.