Akcija Prištine i Podgorice: Zajedno pakuju optužbe za Srbe?

E. V. N.

22. 05. 2020. u 09:02

Акција Приштине и Подгорице: Заједно пакују оптужбе за Србе?

Foto:Fejsbuk /Igor Ivanov

Priština i Podgorica istovremeno osnivaju centre za ratne zločine. Kurtiju institut služi za pripremu tužbe da Beograd okrivi za genocid

GOTOVO istovremeno, u svega nekoliko dana, u Prištini je pokrenuto osnivanje instituta za istraživanje ratnih zločina, a u Podgorici je potpisana odluka o formiranju informaciono-doumentacionog centra koji bi trebalo da dokumentuje ratne zločine počinjene devedesetih godina u Crnoj Gori.


Aktuelna politička situacija i poklapanje trenutka u kojem se donose ove odluke, probudili su strah da je cilj ove dve institucije jačanje pritiska na srpski narod kojem bi se ponovo pripisala ključna uloga u činjenju zločina tokom ratova devedesetih.

Da je u slučaju Prištine reč o potezu koji bi trebalo da izbalansira formiranje suda za zločine OVK i izvrši dodatni pritisak na Srbiju i Srbe u nastavku pregovora - sasvim je izvesno. To se iz Prištine i otvoreno najavljuje, jer se formiranje instituta vidi kao put ka podnošenju tužbe za genocid protiv Beograda.


Na prvom sastanku Radnog tima za analizu osnivanja instituta, održanom prekjuče, predsednik prištinske vlade u tehničkom mandatu Aljbin Kurti rekao je da procesuiranje zločina počinjenih na Kosovu nije bilo uspešno:


- Moramo da se potrudimo da se pozabavimo svim onim što se dogodilo tokom poslednjeg rata na Kosovu. Tada je ubijeno više od 13.000 osoba, na hiljade je silovanih, hiljade zatvorenih i mučenih, i ni 21 godinu posle rata nema podataka o ratnoj šteti ni brojki koje bi mogle da nam pokažu koja je ekonomska šteta koju je rat naneo Kosovu.


Ipak, s pravne tačke gledano, tužbu za genocid tzv. Kosovo ne može da podnese protiv Srbije jer nije članica UN i nije ratifikovalo Konvenciju o genocidu, bez čega ne može da se pokrene tužba za povredu prava po toj konvenciji.


Politička situacija u Crnoj Gori daleko je složenija. Odluku o formiranju informaciono-dokumentacionog centra u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija predvođenih Inicijativom mladih za ljudska prava potpisao je predsednik Skupštne Crne Gore Ivan Brajović. Prostorije centra trebalo bi da budu u zgradi Skupštine, a Brajović je i član Saveta Centra, u kojem je, između ostalih, i izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova Bekim Blakaj.


Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović kaže da je, prema njegovim informacijama, reč o tehničkoj saradnji u kojoj je Skupština dala prostor u kojem će se čuvati dokumentacija:


- Ne mogu da tvrdim kako će to biti korišćeno, ali budući da režim, u svojoj antisrpskoj histeriji, ne bira načine da se obračuna sa srpskim narodom, ne bih se iznenadio da i to bude iskorišćeno na taj način. Režim se svakako do sada u tom obračunu nikada nije služio istinom, već isključivo brutalnim lažima i podmetačinama.


U ARHIVU "BUKOVICA" I "ŠTRPCI"


U arhivu Informaciono-dokumentacionog centra izvesno će se naći građa o ratnim zločinima za koje se do sada sudilo u Crnoj Gori. Reč je o likvidaciji porodice Klepuh iz Foče u opštini Plužine, kao i o stradanju civila sa Kosmeta u mestu Kaluđerski Laz kod Rožaja, 1999. godine, za šta su svi optuženi oslobođeni krivice. Tu je i slučaj "Bukovica", u kojem su rezervisti JNA osuđeni zbog progona muslimanskog življa na području Pljevalja, ali i predmet deportacije Bošnjaka i Srba iz BiH, kao i slučaj "Štrpci". Ostaje da se vidi da li će mesta biti i za dokumentaciju o surovoj likvidaciji civila u srpskim selima oko Čajniča, zbog indicija da su u tom zločinu učestvovali muslimani sa područja Pljevalja i da su "Zelene beretke" prišle sa leđa Srbima preko Crne Gore.


ALBANSKI "ĆORAK"


UPRKOS stalnim najavama tužbe Prištine protiv Srbije za navodni genocid, oni nemaju mehanizme da to učine. Profesor Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević kaže, za "Novosti", da je veoma teško očekivati da "Kosovo" postane članica UN:

- Ukoliko bi se to i desilo, Međunarodni sud pravde ne bi zasnovao nadležnost zato što "Kosovo" nije bilo član Konvencije u vreme događaja koje bi naveli u svom tužbenom zahtevu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Darko

22.05.2020. 09:10

Zakon formiraju jači.Ako odluče kauboji i ostatak Nato falange da ima osnova za suđenje oni će to i uraditi.Zar nismo bombardovani samo jer su oni tako hteli bez ikakvog međunarodnog osnova.Ološi ostaju ološi

zaliv.net

22.05.2020. 10:51

@Darko - Nema od toga nista, procitaj tekst. Ovo je samo za lokalnu politicku upotrebu, shipci u histeriji

realist.

22.05.2020. 09:21

Od tih lopova zlotvora i Mafijasa gledaju samo kako da spasava ju glave zbog njihovih ratni zlocina, i mafijaske poslovo jer poceo obruc dase steze, i traze izlaz za spasavanje.

Kaak

22.05.2020. 09:27

Srbijo postala su bijedna...samo kmecis.Posaljite nam malo tehnike da zavrsimo posao sa dukljanskom olosi

zaliv.net

22.05.2020. 10:49

@Kaak - Nije lepo tako pricati o matici, vase najbolje oruzije je da budete slozni i aktivni. Kad se ide na litije svi da idete, kad se glasa svi da glasate.... Srbija je tu i uvek ce podrzati svoj narod

maniks

22.05.2020. 10:01

Bolje da ste oformili institut za proucavanje kako vas Mili krade i j.....skoro 30 godina a vi to gledate i dalje glasate za njega , nespojivo zdravom razumu.

Prellee

22.05.2020. 10:13

U šta se Crnogorci pretvoriše, najveće zlo. Sa neprijateljima Srba se udružili, nikako to na dobro neće izaći. Strašan doživljaj.

X.Y.Z.

22.05.2020. 10:35

Бедници остају бедници!!!! Ништа нису бољи од Шиптара, једна банда!!!!

Goran

22.05.2020. 10:44

Bezbroj puta je srpska vojska spašavala i jedne i druge. Sledeći put ćemo evropski počisti stavi kamen i gotovo. Samo pre toga bulumenta iz Beograda da se makne...

e

22.05.2020. 10:55

zasto ih spc ne tuzi medjunarodnom sudu ? to je obligaciono pravo, isto vazi i za kosovo, ali ne moze , jer srbistanom vladaju izrodi i poturice

Ja

22.05.2020. 10:58

Kurti je svapski igrac.Prema tome ovo je prepucavanje izmedju njih i kauboja jer kauboji zele da to ONI rese,ali svabe zele da pokazu da su oni glavni igraci.Naravno zele da ucene Srbiju i to im je glavni adut.Bice toga jos.Uostalom Kurti ima tehnicki mandat i ovo su ga svabe naterale da uradi.

Горан - GOXY

22.05.2020. 10:59

Србима црногорцима свака част, одушевљен сам силом, снагом, јединством и љубављу према нашиј вери, цркви и Србији. А ова ситнурија, јад и чемер, беда која се шета по НАШЕМ БЕОГРАДУ и одавде ликује над терором који проводе милогорци и шиптари, то треба да се испрати назад , па да полажу српски језик ниво 4, да пишу молбу преко амбасаде за привремени боравак. ЖИВЕЛА СРБИЈА И СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Saša

22.05.2020. 11:23

Ovo nikada nisam rekao ali oni ovo bez odobrenja gazde ne bi uradili, vreme je za zaokret prema rusiji pa šta nam bog da.

Banaćanin

22.05.2020. 13:05

Eh, braćo Srbo, sve o zlo koje nam se dešava je posledica pohlepe kralja Aleksandra Karadjordjevića da stvori Jugoslaviju. Umesto da je poslušao Pašića i Pupina i stvori srpsku državu samo u onim delovima gde su živeli Srbi, a ostale Austrougarske konjušare, pa i crnogorce i makedonce da formiraju svoje države, bili bismo mirni i dobri susedi.

Čika Velja

22.05.2020. 15:07

Mislim da je sazrelo da ih hapsimo i trpamo po zatvorima...da se zna da nam se u Srbiji kao Srbima,to i moze!!!