Dodik: Đukanović oživljava projekat Pavelića, želi da silom države izbriše srpsko ime i SPC iz Crne Gore!

Novosti online

20. 05. 2020. u 13:07

Додик: Ђукановић оживљава пројекат Павелића, жели да силом државе избрише српско име и СПЦ из Црне Горе!

Milorad Dodik / Foto D. Pozderović

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da treba reći da ideja o novoj crkvi u Crnoj Gori i nije nova, niti je to ni ekskluziva ni umotvorina Mila Đukanovića, niti dokaz njegovog političkog talenta

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je Milu Đukanoviću da su Srpska pravoslavna crkva i srpski narod u Crnoj Gori postojali pre njega i raznih drugih koji pokušavaju na silu da da izbrišu srpsko ime iz Crne Gore.

U ekskluzivnom razgovoru za portal Borba, Dodik kaže da treba reći da ideja o novoj crkvi u Crnoj Gori i nije nova, niti je to ni ekskluziva ni umotvorina Mila Đukanovića, niti dokaz njegovog političkog talenta.

“To je rehabilitacija loših projekata iz prošlosti koje možemo videti i kod Anta Pavelića i mnogih drugih koji su hteli da na ovaj način kao Đukanović što sada radi, razjedine srpski narod. To je pokušaj da se srpskom narodu metne neka nova crkva, rekao je Dodik.

Đukanoviću, dodaje on, nije trebao konflikt sa Srpskom pravoslavnom crkvom i on je tu napravio veliku grešku.

“Srpski narod je kroz istoriju imao mnoge neprijatelje koji su gazili njegovu istoriju, nacionalna, ljudska pa i verska prava. Kao što je rekao danas srpski patrijarh Irinej, čak ni za vreme Otomanske imperije nije se pokušala razgraditi Srpska pravoslavna crkva, kao što to sada pokušava Đukanović. Osnovni pojam politike koji sprovodi Đukanović je upravo to, pokušaj razgradnje Srpske pravoslavne crkve. Sada slobodno mogu reći da ovo što radi, to ne radi neformalna grupa, već je to državna politika Crne Gore. Ako predsednik Crne Gore najavi to kao cilj onda je jasno da je u pitanju sprovođenje državne politike. Zato je sada naša obaveza, svih nas koji smo predstavnici srpskog naroda, da dokažemo pogubnost te politike, i da svi zajedno, jedinstveno, stanemo u odbrani srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, navodi Dodik.

Od resursa srpskog naroda hoće da pravi državnu Crkvu

Naglašava da se ovde radi o opasnoj nameri Mila Đukanovića da od resursa srpskoga naroda, odnosno Crkve gradi neku novu svoju priču, novu Crkvu.

”Zato on hoće da oduzme imovinu Srpske pravoslavne crkve i da na njoj pravi neku svoju novu državnu pravoslavnu crkvu. Nismo još konkretno videli kako je on to zamislio. Stojim na pozicijama podrške srpskom narodu, svim verskim institucijama, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenoj pravičnoj borbi za svoja prava i sve ono što je kroz vekove naša crkva sama iznela. Ne samo na prostoru Crne Gore, nego i šire. Danas srpski narod ima svako pravo, kulturno, političko, versko i etičko da bude ujedinjen. Crna Gora pokušava da upotrebi snagu države da bi se obračunala sa srpskim narodom i Srpskom pravoslavnom crkvom. To je neprihvatljivo, rekao je Dodik.

Dodaje da mu ne pada napamet da osporava pravo Crne Gore na nezavisnost i svoju državnost.

”Ali svaki njihov udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod smatram kao udar na celi srpski narod. Neka svi znaju da će srpski narod ma gde god bio biti zaštićen od celokupnog svog naroda, bez obzira gde se nalazi. Ovo je vreme da se Srbi objedine i da zajedničkim snagama zaštite svoja kulturna i verska osećanja. Vlast kod Srba sada funkcioniše jedinstveno i to se pokazalo kao dobar recept za sve ove udare i pritiske koji se vrše nad srpskim narodom. Zato treba odbaciti sve srednjevekovne oblike diktatura i pokušaj prekrajanja naroda odnosno nacije kao i promena njihovog indetiteta, jasan je Dodik.

Misli i da je bilo pametnije da je Crna Gora gradila saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Naša crkva u Crnoj Gori nikada nije osporila državnost Crne Gore. Zato sada graditi neprijatelje u srpskom narodu AinSrpskoj pravoslavnoj crkvi deluje kao jedini izlaz crnogorskoj vlasti za očuvanje koncepta koji nema realnu podršku u samom narodu, poručuje on.

Srpska crkva je stekla sve tako što je verujući narod davao priloge i biće teško dokazati crnogorskim vlastima da su oni nešto kao država uložili.

“U Crnoj Gori se radi na otimačini srpske imovine i to mora prestati. Naša je legitimno pravo je da objedinimo naše kulturne, verske i nacionalne ciljeve. Neću nikada da podržim nekoga ko ugnjetava srpski narod kao to što čini Crna Gora, odnosno vlast. Đukanović već duže vreme pokazuje antisrpski pristup i mislim da mu je to loš pristup. On je izabrao Hrvate, Albance i druge za svoje saradnike i to je njegovo legitimno pravo. Ali su Srbi važan dio istorije na crnogorskim prostorima, kaže Dodik.

Prihvatiti priznanje lažne države Kosovo, prihvatiti da pošalje svoje predstavnike na proslavu Oluje, po njegovom mišljenju je prst u oko srpskom narodu i to ne mora da se objašnjava, “ja verujem ni samom Đukanoviću”.

U Srebrenici nije bio genocid, neka Đukanović prigovara samom sebi, a ne nama

“Njegova ranija najava da će u Srebrenici prisustvovati kako on kaže obilježavanju genocidu je još jedna stvar gde smo dijametralno suprotni. Mi mislimo da nije bio genocid u Srebrenici i to je podvala i Đukanović učestvuje u dodatnoj podvali. Ako ima kome šta da prigovori tih godina onda bi mogao da prigovori samom sebi on je bio dio tog koncepta koji sada negira. Očigledno da ima potrebu da pere svoju prošlost preko srpskih leđa. Zato pokušava da bude eksponiran u borbi protiv srpskog naroda u Crnoj Gori, zaključuje Dodik.

(Izvor: Borba.me)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Бојан

20.05.2020. 13:36

Свака вам част, једини политичар који сме да каже оно што мисли и што је на крају тачно.

Ćezo rca

20.05.2020. 13:41

Šta god mislili o Dodiku, ne možete reći da ovo što je rekao nije tačno i istinito... Od prvog do poslednjeg slova.

realni

20.05.2020. 14:27

Zasto Crnogorci nebi imali pravo na svoju Crnogorsku crkvu.Nemogu drugi odlucivati u Crnogorsko ime.

Prle i Tihi

20.05.2020. 14:43

@realni - Već je imaju - dva raspopa i 40 članova. Ovde niko ne priča o pravu ,,crnogoraca" već o pravu svojine, o pljačkanju tudje imovine. A bivši Srbi, danas ,,crnogorci" hoće da preostale Srbe pretvore u lažne crnogorce i opljačkaju imovinu SPC. Valjda si sposoban da ovo shvatiš?

Baki

20.05.2020. 15:00

@realni - Niko vam ne brani da napravite i 3 vaše crkve ali ne može tako što ćete otimati ono što vekovima pripada našoj SPC. Neće moći !!!

Radovan

20.05.2020. 15:36

@realni - Realni,, niko im ne negira to pravo. Mogu oni da odlucuju i da prave islamsku drzavu ako zele, ali ne na imovini Srpske pravoslavne crkve.

Toza

20.05.2020. 15:49

@realni - Realno je da Crnogorci imaju svoju crkvu i neka je naprave ako žele, s'tim da ne diraju srpsku crkvu i njenu imovinu.

Miki-Zg

20.05.2020. 18:57

Ante Pavelić je 41. god. osnovao NDH-a ,a Milo hoće NDCG:( nezavisnu državu Crnu Goru .Znamo kako su pravoslavni Srbi i crkva prošli u toj tvorevini !

Зеленгорац

20.05.2020. 21:39

Додик је у праву 100%. Свака му је као у Његоша !

Ranko Jovović

21.05.2020. 14:16

Nijedno ZLO NIJE DOVJEKA!!!!!!! Samo BRAĆO SRBI BUDIMO SLOŽNI I NEMOŽE NAM NIKO NIŠTA!!!!!! A MILOGORSKE USTAŠE DOBIĆE ŠTO ZASLUŽUJU!!!!!! BOG ZA SVE NAS IMA PUT TAKO DA I ZA MILOGORSKE USTAŠE IMA PUT!!!!!!!!

Nenad Automehanicar

21.05.2020. 22:29

nek prave crkvu ali ovo je SPC,i njeni manastiri i crkve. nek zidaju sta im je volja hde hoce ali nas nek ne diraju

GALEB BIJELI- ANTE BAN

22.05.2020. 09:31

Podršk, koju većina Srba daje ovom stavu Dodika, pokazuje da je Jugoslavija već u svojoj suštini bila- NAJOBIČNIJA PREVARA Hrvata i Slovenaca! Republika Crna Gora služila je Srbima samo zato da preglasavaju Hrvate i Slovence u saveznim organima, i- NIŠTA VIŠE od toga! Jer- većina negira cg-narod, time i cg-republiku u SFRJ, ali- NISU DOPUŠTALI republiku Kosovo sa triput više ljudi! Dakle; sasvim je logično da smo otišli; i Kosovari, i mi, i ostali!