Stalne članice SB UN pozvale na obnovu dijaloga Beograda i Prištine

Beta

petak, 24. 04. 2020. u 19:53

Сталне чланице СБ УН позвале на обнову дијалога Београда и Приштине

Ilustracija

Na sednici razmatran novi, šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu
UJEDINjENE NACIJE - Stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) ocenile su danas na video sednici o Kosovu da je neophodna obnova dijaloga Beograda i Prištine. Na sednici na kojoj je razmatran novi, šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), predstavnica SAD u UN pozvala je Kosovo da ukine sve mere protiv Srbije kako bi dijalog bio nastavljen.

Ona je kazala da je u fokusu SAD jačanje ekonomskih i poslovnih veza Srbije i Kosova kao načina za normalizaciju odnosa dve strane. Navela je da SAD pozdravljaju imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine. Ponovila je poznati stav SAD da je Misija UN na Kosovu "ispunila svrhu" i da više nema razloga da postoji.

Predstavnik Velike Britanije rekao je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova i dalje od ključne važnosti i izrazio nadu da će imenovanje Lajčaka doprineti tome. London poziva na nastavak dijaloga kako bi bio postignut pravno obavezujući, sveobuhvatan i održiv sporazum koji poštuje teritorijalni integritet obe zemlje, rekao je britanski predstavnik.

On je pozdravio saradnju ministara zdravlja Srbije i Kosova, kao i vlasti u Prištini i na severu Kosova, u borbi protiv pandemije korona virusa.

Predstavnik Francuske u UN rekao je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova prioritet za Pariz, jer je potrebno postići sporazum koji će značiti stabilnost za ceo region.

"Ohrabrujemo obe strane da doprinesu obnovi đaloga pod okriljem EU", naveo je francuski predstavnik u UN.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ocenio je da vođstvo Kosova ne pokazuje interes za dijalog sa Srbijom. On je rekao da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju jer EU nije obezbedila da Kosovo ispuni obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština. Nebenzja je rekao i da je "činjenica da kosovske takse (na uvoz robe iz Srbije) nisu ukinute, već suspendovane" i da je Priština Srbiji postavila nove uslove. Ponovio je stav Rusije da rešenje treba tražiti u okvirima Rezolucije SB UN 1244 i ocenio da projekat nezavisnog Kosova "nije održiv".

Predstavnik Kine u UN rekao je da je važno da dijalog bude nastavljen i dodao da je potrebno uzdržavanje od retorike koja bi mogla da doprinese pogoršanju odnosa. Rekao je da Kina poštuje Rezoluciju 1244, kao i suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i da razume "legitimnu zabrinutost" Beograda zbog problema Kosova.

"Nadamo se da će Kosovo pokazati neophodnu volju i ukinuti takse kako bi dijalog bio nastavljen", kazao je kineski predstavnik.

Predstavnik Nemačke, nestalne članice SB UN, rekao je da njegova zemlja podržava napore na postizanju pravno obavezujućeg, održivog sporazuma Srbije i Kosova koji će doprineti regionalnoj stabilnosti i "članstvu obe zemlje u EU".

On je pozdravio saradnju Srbije i Kosova u borbi protiv korona virusa.

Komentari (6)

Nemanja Simović

24.04.2020. 20:47

Природа се обнавља. Дијалог се обнавља.

Miso.Pec

24.04.2020. 20:55

Zapad mora da shvati da se ovde ne radi o dve zemlje već o Srbiji i njenoj pokrajini Kosovu i Metohiji i da rezolucija 1244 UN nigde ne predvidja neku novu državu na prostoru južne Srpske pokrajine.

Nnikola Vlahović

24.04.2020. 20:59

Iz razloženog se vidi, da jedino dve svetske velesile (RUSIJA i KINA) podržavaku celovitost Republike Srbije i Resoluciju 1244. Ono na šta trebaju predstavnici Države Srbije da upozore zemlje (Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju), a to je da je Srbija jedna celovita i nedeljiva i da treba već jednom da prestanu da govore Srbija i Kosovo. Kosovo i Metohija je sastavni deo države Srbije.

Nikola Kostić

27.04.2020. 10:06

Slušaj ovog albana! Ništa nije gotovo! Tek će da počne! Bežite dok još imate vremena da ponesete prnje, jer kad krene vremena i da glavu ponesete neće biti!