KADIJA te tuži, kadija ti sudi. To se najbolje vidi na primeru Specijalnog odeljenja suda za ratne zločine u Prištini. Jer ovaj sud, koji je počeo da radi juna prošle godine, ima dva sudska veća, odnosno šest sudija. I svi su Albanci.

Ista je slika i u Specijalnom tužilaštvu po čijim optužnicama se sudi. Zato nema dileme - sakupljeni su za progon Srba, što potvrđuju i optužnice protiv naših sunarodnika, koje su po pravilu bez osnova i bez dokaza.

Prema navodima srpskih advokata, takva je i optužnica protiv Zorana Đokića (43) iz Peći, protiv koga je pokrenut prvi sudski proces pred ovim sudom. Iako je dosad bezbroj puta dolazio na Kosovo, gde je proteklih godina i radio, čak i pri međunarodnim organizacijama, Đokić je uhapšen pre godinu dana kada se vraćao iz centralne Srbije na Kosmet. Uhapšen je u autobusu u kojem je bio sa maloletnim detetom.

Tužiteljka je predložila osamnaest svedoka, od kojih je polovina svedočila u korist optuženog! Podizanje optužnica protiv Srba sa KiM, a da se pritom dokazi i ne naziru, postalo je praksa. Dovoljno je da nekom Albancu zasmeta što njegov komšija ne želi da proda imanje, što možda hoće da povrati posed ili planira povratak na dedovinu, eto optužnice. A u potragu za "svedocima" i "dokazima" kreće se posle hapšenja.

Pomenuti specijalni sud dosad nije procesuirao nijednog Albanca, iako je poznato da na Kosmetu organizovani kriminal cveta i zna se da je to područje oaza za teroriste.

Taj specijalni sud ima jednu misiju - da goni Srbe kako bi se primirila albanska javnost, koja ovih dana strahuje za dalju sudbinu "heroja" iz tzv. OVK. Zato je valjda pred sud dospeo i slučaj ubistva Olivera Ivanovića, a sudi se "organizovanoj kriminalnoj grupi". Naravno, u toj grupi su svi Srbi.