AMERIČKI diplomata Ričard Grenel ostaće specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, iako ga je Tramp danas postavio na novu, zahtevnu dužnost - v. d. direktora Nacionalne obaveštajne službe, koja podrazumeva nadgledanje 17 civilnih i vojnih obaveštajnih agencija.

Grenelov portparol Dik Kustin rekao je danas za "Novosti" da je ambasador Grenel pristao na zahtev predsednika Trampa da bude vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe "na ograničeni vremenski period" i da će Bela kuća uskoro objaviti svog kandidata za to mesto.

- S obzirom na ove činjenice, ambasador Grenel zadržao je mesto američkog ambasadora u Nemačkoj, specijalnog izaslanika predsednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova, kojima ostaje sto odsto posvećen - rekao je Kustin za "Novosti".

I Grenel je na tviter-nalogu razjasnio da je ispravno reći "vršilac dužnosti":

- Predsednik će saopštiti kandidata (ne mene) uskoro.

U svakom slučaju, najnoviji angažman ovog diplomate, makar i u v. d. statusu bilo je jednako iznenađenje kao i kada ga je Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine početkom oktobra. Od tada, pod njegovom palicom potpisani su načelni dogovori o obnavljanju avio i železničkog saobraćaja između ova dva grada.- Drago mi je što mogu da najavim da će naš veoma poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati v. d. direktora Nacionalne obaveštajne službe. Rik izuzetno dobro zastupa našu zemlju i radujem se saradnji sa njim - poruka je na "Tviteru" koju je ostavio američki predsednik.

Grenel, koji je i sam veoma aktivan na društvenim mrežama, retvitovao je čestitke koje su mu povodom nove dužnosti uputili Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, Hašim Tači, predsednik privremenih institucija u Prištini Isa Mustafa, lider DSK.


Pročitajte i: "NOVOSTI" SAZNAJU: Grenel ostaje zadužen za dijalog Beograda i PrištinePolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da funkcija koju je dobio Grenel definitivno potvrđuje da je on Trampov čovek od prvorazrednog značaja u kojeg ima puno poverenje:

- Nama to treba da bude orijentir da, ako nešto želimo da postignemo sa Amerikancima, da razvijamo što bolje odnose sa Grenelom i preko njega sa Trampom. To, naravno, ne znači da treba da dajemo ustupke koji nam ne odgovaraju, već je to put da probamo da dođemo do Trampa i objasnimo našu poziciju i kako vidimo mogućnost da se dođe do kompromisa. To što Grenel ostaje izaslanik za dijalog, to znači da Tramp prvi put pokazuje ogroman interes za region i nama pruža mogućnost da probamo da nađemo sa njim neku vrstu sporazuma.


Nemanja Starović, spoljnopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da nova Grenelova funkcija, kojom on i formalno postaje član Trampovog kabineta, dodatno pojačava autoritet:

- To se može povoljno odraziti na kapacitete specijalnog izaslanika da privoli prištinske vlasti nastavku dijaloga, a ključne međunarodne aktere da podrže suštinski kompromis dve strane, ukoliko bude postignut.

Prilikom susreta sa zvaničnicima Beograda i Prištine, Grenel je isticao da u prvi plan stavlja ekonomiju, mada je već na početku isporučio političke zahteve: Prištini da takse moraju da se ukinu, a Beogradu da obustavi kampanju za povlačenje priznavanja Kosova.


BELA KUĆA: POVERENjE I ISKUSTVO

NA sjatu Bele kuće navedeno je da predsednik Donald Tramp ima poptuno poverenje da će Grenel obavljati posao na najprofesionalniji način, kao i da ima veliko iskustvo u radu sa službama bezbednosti i na brojnim dodatnim pozicijama uključujući i mesto specijalnog izaslanika za pregovore Srbije i Kosova.

- Posvećen je vanpolitičkom i vanpartijskom pristupu kao čelnik obaveštajnih agencija SAD, od kojih zavisi naša bezbednost i sigurnost - navodi se na sajtu Bele kuće.