Predsednik Srbije Aleksandar Vučicć preneo je večeras novinarima da je na panelu o bezbednosti Zapadnog Balkana u Minhenu, gde se prvi put susreo sa Aljbinom Kurtijem, bila žestoka debata i da je na najbolji način branio interese Srbije i srpskog naroda.

"Bilo je žestoko. Ne mogu da iznosim detalje. Borio sam se za interese Srbije i srpski narod, što je moj posao. Govorio sam istinu i ponosan sam na to", rekao je Vučić za RTS.

Pročitajte još: Vučić i Kurti prvi put oči u oči: Predsednik Srbije i premijer tzv. Kosova sreli se na panelu u Minhenu, za stolom i Tači i Rama (FOTO)

Vučić ističe da je na "nečije" potcenjivačke tvrdnje odgovarao štiteći na najbolji mogući način interese Sbrije.

"Uložio sam svo svoje znanje, energiju i entuzijazam", naglasio je Vučić.

Istakao je, takođe, da je i taj panel pokazao da će biti mnogo problem sa kojima ćemo morati da se suočimo, zbog neodgovornosti pojedinih predstavnika Prišitne, mada stepen njihove neodgovornosti može dati neku vrstu prednosti našoj strani.

Prosto je, kaže, neverovatno "u kom filmu neki ljudi žive", pa ih je potrebno vratiti u realnost.

Bilo je, ističe, važno da sagleda među albanske i "unutar pristinske" odnose, te da je imao priliku da sagleda kakva je strategija kod njih u pitanju, a Srbija će "izračunati" šta je najbolji pristup za srpski narod, da još bolje spremi svoju strategiju.

Kaže da ih dobro poznaje, a sada i Kurtija, koji je, kako kaže, do sada bio nepoznat u toj jednačini.

Panelu su, prema njegovim rečima, prisustvovali mnogi važni predstavnici iz sveta i Evrope, među kojima su bili i Filip Riker i Frenk Vizner, kao i svi iz regiona, zatim ministarka Jadranka Joksimović, a bilo je i predstavnika NVO iz Srbije, Sonja Liht, te poslanica Aleksandra Jerkov.

Navodi i da je prostorija bila mala da primi sve zainteresovane da prate panel, a da mu se čini da on moze dobro da proceni u kom pravcu će se stvari kretati.

Povodom današnje Tačijeve izjave da očekuje finanalni sporazum sa Beogradom do kraja godine, podseća da on to priča već šestu godinu za redom.

"Jedni se pozivaju na Ameriku, drugi na Nemcku. Ne vidim kako bi to bilo reseno, a voleo bih da vidim mogucnost kompriomisa. To će biti borba kod njih, ko će šta da obeća jednoj ili drugoj strani u svetu, ne bi li imali podršku kod kuće", naveo je Vučić.

On je dodao da mi razgovaramo sa svima i da nema nikakav predlog unapred, apriori, te da neće da puni novine senzacijom, jer se ponaša odgovorno.