"PRLjAVA igra" - opis je političke situacije u Prištini, koji se mogao čuti samo dan uoči konstitutivne sednice skupštine, posle izbora održanih još 6. oktobra. Hoće li parlament u novom sazivu danas dobiti svog predsednika i predsedništvo u kom treba da bude i jedan poslanik iz Srpske liste, veliko je pitanje, jer dve ključne albanske partije i dalje nisu zapečatile koalicioni sporazum.

Ako izostane dogovor Samoopredeljenja i DSK, danas neće biti ni potrebne podrške poslanika za izbor predsedavajućeg, a prema rečima političkog analitičara iz Kosovskog instituta za demokratiju Artana Muratija, poslovnikom o radu skupštine nije predviđeno šta će se dogoditi ako se predloženi kandidat ne izglasa. On kaže i da rok za konstituisanje skupštine ne postoji, kao i da sednica može biti odložena.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da ga ne bi iznenadilo da se albanske stranke, zbog nemogućnosti da podele politički plen, odluče da idu na nove izbore. U intervjuu za list "Jedinstvo", Đurić je ocenio da će ipak presudni uticaj na dalji razvoj političkih događaja u Prištini imati, kao i uvek, strani faktor:

PROČITAJTE JOŠ - Tahiri: Rama ne shvata, "mini Šengen" je za "veliku Srbiju"

- Ukoliko inostrani pokrovitelji albanskih političkih vođa procene da je moguće u ovakvoj konstelaciji napraviti poslušnu vladu koja se može kontrolisati i kojom se može upravljati, vlada će biti formirana. U suprotnom, ići će se na nove izbore.
Kočnica za dogovor partija Aljbina Kurtija i Ise Mustafe je to što nema saglasnosti oko toga koja bi od ove dve partije trebalo da odredi predsednika tzv. Kosova kada Hašimu Tačiju 2021. istekne mandat. To mesto zahteva DSK. Kurti je preksinoć izjavio da su pregovori sa DSK pri kraju i da postoji prepreka koja "nije ni prevelika ni premala", ali juče nije bilo potvrde da je ona preskočena.


BEZ UBEDLjIVE SNAGE DIREKTOR

Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da ne vidi šta bi novi izbori mogli da donesu u odnosu snaga na KiM, jer je albansko biračko telo veoma fragmentirano. On smatra da još dugi niz godina neće biti ubedljivo dominantne političke snage u Prištini, osim ako se politička scena ne pročisti tako što će neke stranačke vođe završiti iza rešetaka, bilo zbog ratnih zločina, bilo zbog kriminala i korupcije.