NIJE me iznenadilo što se Ksenija Božović našla među kandidatima Srpske liste za izbore na KiM. Bio sam u kontaktu sa njom i predstavnicima SDP u danima pre nego što su doneli odluku. Ksenija je postupila odgovorno i svesna je da predstoji teška borba za zaštitu srpskog naroda i interesa na KiM, u koju moramo ući politički jedinstveni. Svoju malobrojnost na KiM Srbi mogu da nadomeste samo okupljanjem snaga i jedinstvom.

Ovo kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za "Novosti" odgovarajući na pitanje da li ga je iznenadio potez Božovićeve, iz GI SDP (koju je osnovao ubijeni Oliver Ivanović), s obzirom na ranije nesuglasice sa SL.


PROČITAJTE JOŠ: Đurić: Dijagnoza Đilasovog Saveza za Srbiju je neizlečivi akutni tajkunitis

* Zbog čega mislite da bi predstavnici drugih partija, koji nisu na Srpskoj listi, bili u funkciji Haradinaja ili Tačija?

- Setite se šta se dogodilo kada su ljudi iz SL zamrzli delovanje u prištinskoj vladi, protestujući tako zbog kontinuiranog nasilja nad našim narodom. Haradinaj je smenio legitimno izabrane srpske predstavnike i umesto njih u vladu instalirao svoje Srbe, ljude iz Petrovićeve SLS. I oni su to jedva dočekali. Zašto mislite da bi se u nekom budućem sazivu ponašali drugačije, ili da bi se drugačije ponašala Rada Trajković koja otvoreno kaže da na izbore izlazi da bi ušićarila neko poslaničko mesto, a ne da bi branila srpske interese? Uostalom, i Kurti je izjavio da za Petrovića i Rašića treba da bude mesta u vladi jer priznaju Republiku Kosovo. Srpska politika na KiM može i mora biti isključivo državna, a ne privatna, politikantska.


* Haradinaj zagovara da nema dijaloga ako Beograd ne prizna Kosovo. Šta ukoliko to bude pozicija i nove kosovske vlade?

- Ulazeći u dijalog mi smo želeli da u statusno neutralnom okviru i Srbima i Albancima na KiM omogućimo da žive što normalnije. Albanski separatisti su se sve vreme nadali da će na taj način malo-pomalo učvršćivati jednostrano proglašenu nezavisnost. Danas su nervozni jer se međunarodna podrška projektu kosovske nezavisnosti kruni. Halabuču jer ne znaju šta bi drugo. Neka oni ukinu takse i vrate se za sto, jer njihovi birači ne mogu da jedu velikoalbanske fantazije, već zaslužuju da žive u normalnom društvu. O tome možemo da pregovaramo.

* Ako se dijalog otkoči, hoće li se priča vratiti na formiranje ZSO, srpsku imovinu na KiM...?

- Priština će kad-tad morati da ispuni preuzete obaveze. Njima je na umu samo status i priznanje od Srbije, ali od toga nema ništa. Neće biti lakog i održivog rešenja za pitanje KiM. To nas neće pokolebati i svakovrsna podrška Srbima na KiM biće još snažnija.


* Koje poteze očekujete od novog evropskog posrednika u dijalogu, koji bude nasledio Mogerinijevu?

- Očekujem da bude statusno neutralan, i povrati kredibilitet dijalogu narušen potezima Prištine. Rešavanje kosmetskog pitanja je složen međunarodno-pravni problem i ne može se rešavati pritiscima, ucenama i preko kolena.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Stranci nudili pare protivnicima Srpske liste za kandidaturu

BOŠKU ZATVORENE DVERI CENZUSA

* SLEDE izbori i za Skupštinu Srbije. Lider Dveri najavljuje okupljanje opozicije na ulici na sam dan izbora...

- Biće da su za Boška Obradovića zatvorene dveri izbornog cenzusa. Zato ga hvata nervoza, pa lupa gluposti. Neće se vlast u Srbiji, sa institucijama starim vekovima, uzimati na ulici. Znamo dobro iz istorijskog iskustva kako to izgleda i koja je cena. Pogotovo to neće činiti neko ko ima podršku koja se meri ne procentima, već promilima. Neka se okane ćorava posla.