U SAVEZU za Srbiju uveliko se pravi strategija za parlamentarne izbore koji će biti sledećeg proleća, a jedna od opcija, za koju pojedini lideri ovog bloka uveliko lobiraju, jeste da nosilac liste bude šef Dveri Boško Obradović - saznaju "Novosti".

To je već otvorilo nove "rovove" u okviru Saveza, jer pre svega u delu Demokratske stranke postoje žestoki otpori ovoj ideji. Po mnogim demokratama, izbor "najdesnijeg" kandidata u okviru SzS, a kojeg bi podržao i DS, značio bi definitivni kraj proevropske politike ove stranke, za koju smatraju da je inače već prigušena i skrajnuta u Savezu.

PROČITAJTE JOŠ - ODLUKA DEMOKRATA O BOJKOTU: Poslanici ne smeju ni na odbore!


Naši izvori tvrde da se za opciju da Obradović predvodi zajedničku listu najviše zalažu Dragan Đilas, iz Stranke slobode i pravde, i potpredsednik Zajedno za Srbiju Dušan Petrović. I Zoran Lutovac, lider DS, i njegovi najbliži saradnici u stranci, navodno nemaju ništa protiv da zajednički opozicioni barjak na izborima ponese Obradović. Vuk Jeremić, predsednik Narodne strane, o ovome se zasad ne izjašnjava.

PROČITAJTE JOŠ - PROMENA PLANOVA OKO UJEDINjENjA DEMOKRATSKE STRANKE: Sukobi odlažu izbor rukovodstva

Kako bi se u potpunosti pripremio teren za strategiju da nosilac zajedničke liste Saveza bude šef Dveri, poslednjih nedelja u DS se "čiste" svi koji bi mogli da poremete ove planove. Najpre su raspušteni "neposlušni" odbori stranke, a pokušano je i sa disciplinovanjem narodnih poslanika demokrata, koji često pokazuju autonomiju u delovanju u odnosu i na DS i na Savez, pa čak i javno kritikuju pasivnost vrha stranke i nereagovanje, posebno na sporne poteze i izjave Obradovića.


PO UGLEDU NA ISTANBUL

U PRILOG tezi da se uveliko "pakuje" da Obradović bude nosilac zajedničke liste SzS, pojedini u DS navode i nedavnu objavu na Tviteru Lutovčevog zamenika Saše Paunovića.

- Opozicioni kandidat pobedio u Istanbulu u ponovljenim izborima. Zanimljivo, kažu da je opozicija izabrala kandidata koji je toliko desno da je prvi sledeći glasač onaj koji glasa za vladajući AKP. Skoro kao kad bi kod nas opozicija kandidovala nekog kao... - napisao je Paunović.


NENAD BOROVIĆ O IZBACIVANjU IZ DEMOKRATSKE STRANKE: OTKRIO SAM KRAĐE, PA ME KAŽNjAVAJU

ODLUKA Izvršnog odbora DS da me izbace iz stranke je čisto politička i glavni razlog nije moja "neposlušnost". Sve je skuvano u kuhinji nekih bivših lidera stranke, prema kojima sam se veoma kritički odnosio. Bio sam u komisiji koja je sastavljala izveštaj o krađi u DS. Zahtevao sam da se pokrene postupak protiv nekih bivših lidera stranke i glasao sam protiv toga da uđemo u SzS sa ljudima koji su potpuno finansijski uništili DS.

Ovako, za "Novosti", Nenad Borović, poslanik DS u vojvođanskom parlamentu i odbornik u Skupštini opštine Ruma, komentariše odluku IO stranke da njega i još jednog odbornika u SO Ruma, Gorana Savatića, izbace iz stranke, jer su učestvovali u radu lokalnog parlamenta.

- Bitnije mi je da čistog obraza izađem pred moje komšije za koje se borim.