Zamenik urednika Figaroa prkosi pretnjama posle reportaže o Srbima na KiM

Tanjug

25. 06. 2019. u 12:15

Заменик уредника Фигароа пркоси претњама после репортаже о Србима на КиМ

Žan Kristof Bison

Žan Kristof Bison, nakon što se našao na meti pretnji, na Tviteru podelio tekst jednog drugog francuskog magazina koji je pisao o KiM, poručivši "nismo sami"
Zamenik urednika francuskog "Figaroa", koji je nedavno objavio opširnu reportažu o Srbima na KiM i zbog toga se našao na meti pretnji, uputio je poruku onima kojima se reportaža nije dopala.

Žan Kristof Bison je na Tviteru podelio tekst jednog drugog francuskog magazina koji je pisao o KiM, poručivši "nismo sami".

Pročitajte još: UGLEDNI "FIGARO" O PATNjAMA SRBA NA KiM: Trpe nasilje ugledajući se na bogatu prošlost (FOTO)

"Svima onima kojima smeta reportaža o drami Srba na KiM u ''Figarou'' poručujem - nastavićemo da radimo svoj posao. Sudeći prema čitanosti magazina ''Marian'' nedelju dana kasnije, nismo sami", napisao je Bison.

"Marian" je objavio tekst pod naslovom "Kosovski rat: 20 godina kasnije, etnička zagonetka ostaje".

Pročitajte još: NAPADI NA GUJONA I UREDNIKA "FIGAROA": Prete im smrću jer govore istinu o KiM

U delu teksta dostupnom na sajtu lista podseća se da je marta 1999. godine taj nedeljnik objavio uvodnik Žan-Fransoa Kana u kome je izneto protivljenje NATO bombardovanju Beograda i iznosi viđenje situacije na KIM 20 godina kasnije uz ocenu da je "atmosfera i dalje napeta".

Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon objavio je prošle nedelje da je zbog reportaže o životu Srba na KiM u francuskom listu "Figaro", Bison dobio pretnje smrću.

Gujon je naveo da su i njemu bile upućene uvrede da je "francuski Milošević, fašista i ruski špijun", dodajući da su se on i Bison koji je napisao reportažu pod nazivom "Srpski duh otpora" našli na meti posle tog članka.

"Figaro" je na 10 stranica objavio reportažu sa Kosova i Metohije, u kojoj se konstatuje da su Srbi na toj teritoriji tretirani kao građani drugog reda.

U tekstu pod naslovom "Srpski duh otpora", navodi se da se Srbi na Kosovu i dalje bore za opstanak, uprkos činjenici da ih je preostalo svega oko 100.000 i da su okruženi sa oko dva miliona Albanaca, jer oko 250.000 Srba bilo je prinuđeno da napusti svoje domove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

svensrb

25.06.2019. 13:42

Vi koji pišete i govorite istine. Vi niste u pravu gospodi Albancima koji su došli pa otimaju Srpsko. To nesne niko da kaže od njih oni odmah prete Smrću. Ja imam lično iskustvo loše sa albancima sa kosova?Neznam kako bi se postavio? A ništa im nisam ružno rekao?Istina će pobediti!!!

Jako

25.06.2019. 14:23

Na zalost ne vredi kada mi nesto pisemo ili pricamo, potrebni su nam prijatelji koji tako nesto rade kao trenutno Francuzi. Hvala i nadam se da ce se ipak nesto pokrenuti.

Blagoslov

25.06.2019. 15:00

Da je jos ovakvih kao sto su ovi francuzi. Zato bravo i za njih i za sve one koji smeju da kazu istinu. Hvala im do neba!

deda

26.06.2019. 08:13

Dobro se zna scenario Kosova ko je tu imao najveci interes USA a ostali koji su podrzali tu agresiju uvideli su gresku ali nemogu sada da priznaju od sramote.