VUČIĆ NA SEDNICI ISTAKAO: Priština ne želi stvarni dijalog u ovom trenutku; Beograd neće sesti za pregovarački sto sve dok ne budu ukinute takse

Novosti Online/S. S. R./Agencije

27. 05. 2019. u 15:58

Skupština Srbije završila je u ponedeljak veče rad nešto pre 22 sata, posle šest sati rasprave, a u utorak u 10 sati nastaviće posebnu sednicu posvećenu izveštaju o Kosovu i Metohiji

ВУЧИЋ НА СЕДНИЦИ ИСТАКАО: Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку; Београд неће сести за преговарачки сто све док не буду укинуте таксе

Foto: I. Marinković

Skupština Srbije završila je u ponedeljak veče rad nešto pre 22 sata, posle šest sati rasprave, a u utorak u 10 sati nastaviće posebnu sednicu posvećenu izveštaju o Kosovu i Metohiji, koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, kao i predstavnici diplomatskog kora.

U radu su učestvovali poslanici SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV, zatim samostalni poslanik Miladin Ševarlić, kao i Đorđe Vukadinović i poslanici Stranke moderne Srbije, koji su, zbog značaja teme, prekinuli bojkot parlamenta.

Poslanici dela opozicije okupljene oko SzS koji bojkotuju rad parlamenta, nisu bili prisutni u sali.


PROČITAJTE JOŠ - TAČI NE PRERSTAJE SA PROVOKACIJAMA: Preševska dolina da se pridruži Kosovu, to bi bila korekcija nepravde prema Albancima
STIGLI PREDSEDNIK I PREMIJERKA

U Skupštinu Srbije su neposredno pred početak sednice parlamenta o Kosovu stigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Okupila se cela Vlada, predstavnici diplomatskog kora, grada Beograda...
OPOZICIJA SA TRANSPARENTOM DOČEKALA VUČIĆA

Opozicija predvođena predsednikom Dveri Boškom Obradovićem dočekuje ministre ispred ulaza u zgradu parlamenta i drži transparent " Danas izdaja, sutra robija" .

Kada je predsednik dolazio, Obradović mu je dobacivao

Poslanici SNS dočekali su Vučića ispred ulaza.


OPOZICIONARI PREPREČILI PUT ŠEŠELJU

Opozicionari su transparentom preprečili put automobilu u kojem je bio lider radikala Vojislav Šešelj.


Šešeljeva pratnja, a i sam lider radikala pogurali su se sa opozicionarima i prošli u zgradu parlamenta.VUČIĆ: VREME JE DA BIRAMO IZMEĐU SLATKE LAŽI I GORKE ISTINE

Vreme je da biramo između slatkih laži i gorke istine, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić na početku obraćanja na sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji.

Vučić je na sednici Skupštine Srbije o KiM rekao da bi raspravu o KiM trebalo početi odgovorom na važno pitanje: "u šta verujemo, u laži ili u istinu - jer, bez toga, nećemo znati za šta smo sposobni i koliko možemo, gde su granice naše zemlje i naših snova, baš kao i naše stvarnosti".

"Bez toga nećemo znati gde je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gde smo mi Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

Bez tog odgovora nema, kaže predsednik, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

"Da li smo sebi prijatljli ako odbijamo da se suočimo sa istinom", rekao je Vučić.

On je istakao da je vreme da otvoreno izabremo između slatke laži i gorke istine i istakao da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, kakva god bila.


PREDSEDNIK: POKUŠALI SU DA ME SPREČE DA UĐEM U SKUPŠTINU

Želim pre svega da se zahvalim svima koji se nalaze u sali i koji žele na odgovoran način da raspravljaju o problemu koji je težak za sve nas. Pokušavali su da me spreče da uđem u zgradu Sklupštine, ali o njima neću da pričam - rekao je na početku Vučić.

Moj posao kao predsednika jeste da ljudima saopštim istinu, gorku i ponekada neprijatnu, ali zbog istine koju govorim nemojte da mislite da se neću boriti za naš narod na Kosovo i Metohiji. Duga i teška borba vodila se oko Kosova! Ako posmatramo 20 godina unazad videćemo da su se brojne vlasti menjale, a i broj Srba se umanjivao. Prvi put 1999. godine Albanci predstavljaju većinu, a to se dogodilo u trenutku velikog i teškog progona Srba.

foto Novosti

Imali smo loše odluke komunističkih vlasti, ali smo imali i loše odluke pedesetih i šezdesetih godina.

Ukoliko mi sebe ne promenimo, biće nas 2100 godine dvostruko manje na Zapadnom Balkanu nego Albanaca.VESIĆ: BEZ TRAJNOG REŠENJA KOSOVA NEMA BOLJITKA

Zamenik gradonalečnika Beograda Goran Vesić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od životnog značaja za čitavu Srbiju, time i za Beograd, jer od trajnog rešenja tog pitanja zavisi ekonomija naše zemlje kao i koliko ćemo imati investicija i u krajnjoj liniji radnih mesta.

Vesić je to izjavio uoči skupštinskog zasedanja na kojem je danas tema Kosovo i metohija.

"Mi smo zati i prisutni danas na skupštini, kao što smo prisutni među našim građanima na Kosovu i Metohiji koje pomažemo", rekao je Vesić i dodao da su danas u Narodnoj skupšini sa predsednikom Vučićem svi kojima je stalo da Srbija sačuva Kosovo i Metohiju dok sednicu bojktotuju oni koji bi da Kosovo ne bude deo Srbije.


VUČIĆ: ISTORIJA I DEMOGRAFIJA, PORAZNI PODACI

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je danas da se duga i vševekovana borba vodila oko KiM, ali i oko Vojvodine i drugih delova Srbije.

"U nekima smo pobedili, a nekima izgubili", naglasio je Vučić i istakao da poraze nikada nismo hteli da prihvatimo i kada smo ih dožviljavali zaredom u kratkom vremenskom periodu.
U pitanju je, kaže, matematika ko je koliko vladao tom teritorijom.
Podsetio je da su Rimljani pokoravali Ilire i Dalmate do 395. godine, a da posle vlada Vizantija oko 550 godina.

"U sedmom veku dolaze slovenska i srpska plemena na teritoriju današnjeg KiM, od 960. do 1080. na toj teritoriji su se za prevlast borili Vizantija i različiti srpski vladari. Sprski vladari na KiM od 1800. do 1389. godine. Turci zatim do 1912. godine. Srbija vlada na KiM od 1912. zajedno sa Albancima, koji nisu bili zadovoljni, do 1999. godine. Ovalo ili onako, od Kumanovskog sporazuma upravljaju upravljaju međunarodna zajednica i Albanci i deo međunarodne zajednice koji je bio podrška stvaranju nezavisnog Kosova".

U NARODNOJ NOŠNJI NA SEDNICI

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić došao je na sednicu u narodnoj nošnji. On je doneo transparent na kome piše "Ni kvadrat od Kosova I Metohije", čime jasno pokazuje svoj stav o južnoj srpskoj pokrajini i problemima u njoj.PREDSEDNIK: DVA SU RAZLIČITA SCENARIJA

Predsednik Srbije je rekao nešto što je još jednom potvrdilo da je netrpeljivost Albanaca prema Srbima mnogo veća nego obratno, i to na svim nivoima, pa i kada su visoki politički predstavnici u pitanju.

- Je l' mislite da je Tačiju lepo da razgovara sa mnom. Ako baš moram da vam kažem gore je njemu da on razgovara sa mnom nego meni da pričam sa njim - bio je kratak predsednik Srbije.- Moramo da razmišljamo o budućnosti. Dva su raziličita scenarija. Mormo da imamo ili normalizaciju sa Albancima ili zamrznut konflikt, koji bi bio poražavajući za naša demografska kretanja. Za opstanak srpskog naroda zaboravljamo da kažemo da smo 500 godina bili pod okupacijom, doživeli smo različite gubitke i u svetskim ratovima, posebno na naš živalj zapadno od Save i Dunava – kazao je predsednik.

ZA 30 GODINA PREPOLOVLJEN BROJ SRBA NA KIM

Predsednik Srbje je upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji. Te godine imamo 27 odsto Srba, vec 1971. - 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znaci da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen.

Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. - 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske dece u skolama.

Vučić je izneo podatke o poražajućim demografskim kretanjima.

- Danas na Zapadnom Balkanu zivi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vučić dodajući da je u Srbiji negativan prirodni priraštaj, a Albanci imaju pozitivan. Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca. Prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona. 2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.

Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan priraštaj žene u Srbiji treba da rađaju 3,2 dece, inače ćemo imat malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.

On je rekao i da posle devedesete, ko god došao na vlast, bez obzira kakave namere imao, bio je u teškoj situaciji da nešto sačuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao što su loše odluke komunističkih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na KIM.


VUČIĆ: VIŠE NIKAD NEĆE BITI NOVOG POGROMA SRBA NA KIM

Više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je nakon toga dobio veliki aplauz.

"Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način", rekao je Vučić.

Pogroma kao iz 2004. više neće biti, poručio je Vučić.


ĐINĐIĆ 2003. GODINE UPOZORIO SAVET BEZBEDNOSTI UN DA ALBANCI ŽELE NEZAVISNO KOSOVO

Ubijeni premijer Zoran Đinđić je još 2003. godine upozorio Savet bezbednosti UN da Albanci žele nezavisno Kosovo, naveo je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz sadržaja Đinđićevog pisma UN, koji je pronašao zajedno sa saradnicima.

Kako je rekao, Đinđić je u pismu predviđao šta će se sve dogoditi na Kosovu i Metohiji i da Albanci žele da stvore nezavisno Kosovo.

"Napisao je i da su sve bile neistine šta su govorili u prethodnom periodu i ukazao je na sve opasnosti", rekao je Vučić i dodao da tada predstavnici Srbije prvi put počinju da mole bar za podelu Kosova:

"Tada i prvi put počinje da se govori i da se moli, i to 16 godina ranije kada smo bili u desetostruko povoljnijoj situaciji - naši predstavnici počinju da mole ako ni za šta drugo ono bar da dobijemo podelu što međunarodni predstavnici odbijaju", kaže on.

Vučić je rekao da su mnogi, posle 2000. godine, očekivali da će doći do velikog poštovanja tzv. demokratskih snaga, da je to samo demokratsko pitanje i da Zapad nema druge interese i da će vratiti Kosovo pod kontrolu Srbije.

"Dešavalo se sve suprotno, bili smo iznenađeni svakim potezom protiv nas, morali smo da odustajemo od političkog i pravnog kontinuiteta i dolazili do toga da puštamo osuđene i neosuđene albanske teroriste iz naših zatvora, i to njih stotine. Zatim smo pokušavali da vodimo politiku zamrznutog konflikta iako smo se pravili da ne vidimo da polako ali sigurno klizimo ka nezavisnosti Kosova", rekao je Vučić.


NISU FORMIRALI ZSO, JER IM JE TO DOZVOLIO ZAPAD

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle - vama je dozvoljeno da je ne ispunite", rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.

On je istakao da je prošlo šest godina, a da Albanci još nisu omogućili formiranje ZSO, kao što je prošlo više od 200 dana kako su uveli takse na robu iz centralne Srbije, a da se niko zbog toga "ne sekira".

On je rekao i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje velike Albanije, a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.

"Da je neko od nas pomenuo Republiku Srpsku, metaforično rečeno bi nas obesili u Briselu", rekao je Vučić.

On je istakao da to nije ni pravedno ni pravično i da pokazuje dvostruke standarde, ali da Beogradu ostaje jedino da razume kako stoje stvari i nastavi da se bori na najbolji mogući način.

Predsednik je rekao da su Albanci razumeli da Srbi žele ZSO kako bi veze između Srba na jugu i na severu bile institucionalizovane, odnosno da se povežu četiri opštine sa severa sa šest opština na jugu.

"To je bila naša namera, tražili smo nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da brine o srpskom narodu i o onima građanima koji žele da država Srbija o njima brine, a da nije naročito zainteresovan za to šta se dešava u Kačaniku, Glogovcu, Suvoj Reci..


VUČIĆ: TRAŽILI SMO VREME DA SAČUVAMO ZEMLJU

Predsednik je istakao da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka i povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto.

"Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom, ali to radite jer volite svoju zemlju", objasnio je Vučić u obraćanju na sednici Skupštine Srbije o KiM.

On je istakao da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila DOS-ovska vlast, bez vojske i policije, sa formalno proglašenoj nezavisnost Kosova, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost, je nemamo više glava za gubljenje i dece za bacanje, što nikada nismo ni imali.

Objasnio je da je Srbija učestvovala u razgovorima sa ciljem da čuvajući političku stabilnost, podižući ekonomiju, time povećavajući šansu da ljudi ostanu u zemlji i poveća mogućnost za odbranu nacionalnih interesa.

Podsetio je da de fakto, kada je došao na mesto ministra odbrane vojsku nismo ni imali, da smo uništavli Strele za 142 dolara po komadu, da smo imali samo jedan avion koji je mogao da poleti, a samo ove godine dobijamo više helikoptera nego što smo kupili u protekle tri decenije.

Istakao je da se Srbija nalazi na putu evropskih integracija i da hoće da pripada tom delu sveta i društva.

„Neko će da kaže ''zašto''? Moramo imati u vidu da 68 odsto naše trgovine obavljamo sa EU, odakle su i najveći investitori. Danas samo nemačke kompanije kod nas zapošljavaju 60.000 ljudi“, ukazao je on.

Vučić je rekao da je u proteklih sedam godina razgovora pošlo za rukom da povratimo ugled naše zemlje i vratimo pitanje Kosova na sto.

„Ne sa velikim šansama za nas da ćemo sa sigurnošću nešto da dobijemo, već da možemo da tražimo, da možemo da se za po nešto borimo“, kazao je on.

Vučić je rekao da su donošeni sporazumi o pravosuđu, civilnoj zaštiti i energetici, gde je bilo najvećeg pritisaka, i gde se moglo videti svo licemerje međunarodne zajednice.

Insistirali su, kako je preneo, na Gazivodama i Valaču, ukazujući da Nemci u prenosnoj mrežu gube 32 miliona evra godišnje, što za tu zemlju nije ništa.

„A, to što mi gubimo 52 miliona evra zbog taksi mesečno...šta briga bilo koga“, konstatovao je on.

Vučić je kazao da je preko Gazivoda i Valača pokušano da se izvrši pritisak na naš narod u Zubinom Potoku.

Naveo je da naš narod na Kosovu plaća struju u visini od 11 odsto, te da su naši gubici 150 miliona godišnje na severu Kosova, ali da se olakšicama borimo za opstanak našeg naroda.


UBISTVO IVANOVIĆA I POKUŠAJ DA SE UBIJE IDEJA O RAZGRANIČENJU

Predsednik Vučić izjavio je da se ubistvo Olivera Ivanovića poklopilo sa raspisivanjem izbora u Beogradu 2018. godine, kada su neki očekivali smenu aktuelne vlasti, te da su tada pokušali da unište ideju o razgraničenju, kako bi sprečili Srbe da dobiju deo teritorije na KiM.

"Raspisuju se izbori za Begrad, očekuje se promena vlasti i, kada neki očekuju da to bude početak promene vlasti i kraja Vučićevog režima, tog dana u Kosovskoj Mitrovici je ubijen Oliver Ivanović, jedan od lidera Srba sa KiM, politički protivnik Srpske liste", kazao je Vučić.

Kaže da su poslednjih dana bila tri teksta u značajnim zapadnim medijima koji govore kako je baš to ubisto doprinelo uništavanju ideje o razgraničenju i bilo kakvim srpskim snovima da Srbi ne bi dobili "nešto od teritorije KiM".

Vučić navodi da je zatim usledila žestoka orkestrirana kampanja iz zapadnih centara moći, zajedno sa nekima u domaćoj javnosti, koji im "terciraju", uz ulogu albanskih medija.

"Rade to sa željom i namerom da se potpuno kriminalizuje naš narod na KiM, a posebno Srbi sa severa KiM jer nisu želeli da dozvole upliv kosovskih Albanaca".

Vučić kaže da su izmišljali ko je ubio Ivanovića i hapsili čak na osnovu izjava političara sa Savskog venca u Beogradu, koji se predstavljaju kao političari sa Kosova, a sve da bi sever bio laka meta za sve njih, pošto se pokazao "kao veoma tvrd orah".

"I danas je sever KiM lakša meta, što je doprinos Albanaca, zapadnih sila i deom srpske politike", dodao je Vučić.


KAKO SU TEKLI PREGOVORI IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE

Predsednik je podsetio je poslanike i građane Srbije kako su tekli pregovori između Beograda i Prištine. Vučić je podsetio da je sve počelo 9. septembra 2010, kada je Savet bezbednosti UN pozdravio spremnost EU da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine. Kompletno izlaganje pročitajte OVDE.


CILJ I PLAN ALBANACA SU JASNI, SNAŽNIJI ODLUČUJU

Vučić je rekao je da je aktuelna vlast uspela da podigne ugled Srbije u svetu, i da se o Kosovu i Metohiji ponovo priča, ali je istakao i da je mnogo ranije, 2010, završeno sve što se tiče Kosova i Metohije.

Vučić je istakao da je plan Albanaca da nas svim onim što rade dovedu u situciju "nove normalnosti", jer to je njima dozvoljeno, a sa, kako je rekao, ciljem da se Srbija dovede u situaciju da i formalno prizna nezavisnost Kosova.

"Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo najbolje što možemo. Nedavno je bio samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, ali oni su imali podršku snažnijih nego što su ovo dvoje evropskih lidera", kazao je Vučić.

"Nisu uspeli, jer su Albanci imali snažniju zaštitu, rekao je Vučić", dodajući da je i njima to rekao.

Vučić je naveo da su sa tim ciljem uvedene i takse, iako su suprotne svim međunarodnim normama.

On je istakao da nijedna od država članica EU nije preduzela bilo šta protiv albanske strane, sem što je Federika Mogerini izdala jedno saopštenje.
Vučić je naveo da Albanci po milion puta pričaju o velikoj Albaniji, ukidanju prelaza, carina, taksama, a u međunarodnoj zajednici će na to izdati neko saopštenje i odbaciti svaku našu ideju.

Takođe, odbacuju svaku ideju o promeni granica, jer podrazumevaju da su granice KIM jedinstvene i nepovredive, a da granice Srbije to nisu bile ni 1999 ni 2006, ni 2008, a posle toga sve su postale nepovredive.

"Lupetaju da će se otvoriti Pandorina kutija, a ona je otvorena mnogo ranije", istakao je Vuč.


VUČIĆ: 188 SASTANAKA, OPIPLJIVI REZULTATI, DOMINACIJA NA SEVERU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je četvrti bitan zaključak je da je Srbija u osnovi u potpunosti uspela da zaštiti svoje interese u pokrajini i u kontekstu evropskih integracija, uprkos kritikama za navodnu predaju srpskih institucija.

"Srbi na severu KiM, pogotovu danas, apsolutno dominiraju u svim institucijama što nije bio slučaj do 2013. Oni koji govore o pravosuđu - rekao bih vam jednu stvar: zamislite da je neko silovao Srpkinju na KiM, šta bismo mi mogli da radimo? Da podižemo optužni akt u Kraljevu, da nemamo mogućnost gonjenja silovatelja uopšte?", upitao je on.

Time smo, kaže Vučić, otvorili put da imamo i te kako uticaj.

"Da biste vi razumeli, ti ljudi koji su pristali da rade unutar kosovskog sistema, su toliko odani Republici Srbiji i srpskom narodu. Ukoliko bi Srpska lista i politički predstavnici doneli odluku da se svi povuku, sa malim izuzecima, Srbi bi odmah izašli, ali koriste svaku priliku da se obezbedi suštinska, pravična dominacija Srba ali da se u isto vreme obezbedi zašita za Srbe u Gračanici, Šilovu, Klokotu, Partešu, Metohij gde god su nam ugroženi ljudi", rekao je on.

To je bio jedini mogući način, ističe Vucicć i pita kako bismo, da nije bilo tog poteza, zaštitili, na primer, nekog Srbina u velikoj Hoči kome je pljačkaš nešto ukrao, silovao kćerku...

"Pa kako bismo ga zaštitili? Dronovima, iz vazduha, hapsili počinioce? Kako", upitao je Vučić.

Lako je, kaže, pričati da mi iz centra Beograda imamo pravo da nešto milion godina čekamo.

"Ti ljudi tamo žive svaki dan i moraju da žive sa Albancima svaki dan. Neko je morao da im pruži zaštitu",dodao je on.

Vučić kaže da smatra da je sve što smo uradili u dijalogu donelo veoma opipljive rezultate za Srbe na KiM i za državu u celini.

"A posebno mislim da smo kroz tih 188 sastanaka uspeli da zaštitimo ugled reputaciju Srbije, da smo uspeli da sačuvamo ineterse našeg naroda i da dramatično usporimo odliv življa sa KiM. Uspeli smo da odbijemo određene sporazume koji nisu prihvaćeni i potpisani a koji bi značili dramatično urušavanje interesa Srbije", rekao je on.

Za nas je važno to što je, dodaje on i napominje da je Priština zato , između ostalog, i uvela takse, došlo do ozbiljnog širenja robne razmene između centralne Srbije i Prištine.

Došli smo to toga da je trgovina sa Prištinom prešla 550 miliona evra na godišnjem nivou , a ono što oni nama prodaju - 20 miliona evra.

"Samo neka nekao kaže da smo loše postupali i da smo lošu politiku vodili. Upravo zato mnogi ćute iz sveta jer ih je baš briga što je Srbija oštećena, zarto što žele da vide Srbiju ekonosmki slabiju. Mi ne kukamo ni pred kim da nam je BDP zbog toga 3 ili 4 odsto niži, ne žalimo se nikome. Želimo da budemo najbiolji , najjači bez obzira na to i bićemo", poručio je Vučić.

Dodao je i da je Srbija dobrim delom pomogla da se zaštite objekti od kulturnog značaj.

"A šta je Priština uradila? Ne volim da govorim o krivici Prištine, ali mi u njima vidimo lude sa kojima smo primorani da gradimo mir da bismo sa Albancima imali dobre odnose u budućnosti. Za to ne odgovramo na sve što stiže iz Prištine, već pokušavamo da podižemo poverenje, što nije lako, posebno je nemoguće na KiM, ali je važno za budućnost. Moja dužnost je da ukažem na to", rekao je Vučić.

Dodao je i da je Srbija od početka bila izložena različitim pritiscima, da se prvo izvrši demarkacija između Kosova i Crne Gore, a zatim srbije i crne Gore.

"Svaka demarkacija u kojoj bismo učestvovali značila bi de fakto priznanje Kosova", rekao je on.


PRIŠTINA NE ŽELI STVARNI DIJALOG, NIŽE JEDNOSTRANE POTEZE

Priština ne želi stvarni dijalog u ovom trenutku, o čemu govori veliki broj jednostranih poteza koje je povukla u poslednje vreme, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i ponovio da Beograd neće sesti za pregovarački sto sve dok ne budu ukunute takse.

"Priština stvarni dijalog u ovom trenutku ne želi, da li će ga želeti je pitanje za njihove zapadne mentore, a ne za njih", rekao je Vučić.

On je upitao kakav dogovor želi Priština ukoliko nije u stanju da ukine takse, što je dogovoreno još CEFTA sporazumom.

"Kažu da smo mi krivi, jer uslovljavamo dijalog. O čemu ćemo da postignemo sporazum ako nismo u stanju da postignemo sporazum o slobodnoj trgovini. Naš jedini uslov je da ukinu takse i dijalog ćemo da nastavimo", rekao je Vučić.

Govoreći o jednostranim potezima, Vučić je rekao da je Priština, osim uvođenja taksi, kršila i sporazume upadima jedinica Rosu i Fit na sever KiM, omogućila slobodno kretanje na granici sa Albanijom, proklamovala stvaranje velike Albanije, donela odluku o stvaranju vojske Kosova, suprotno volji NATO i ustavu takozvanog Kosova.

Takođe, pravili su korake ka ujedinjenjenju severne i južne Kosovske Mitrovice, koje bi dovelo do potpunog nestanka Srba sa severa, doneli Statut Trepče, dok je Kadri Veselji zatražio podršku za politiku Ramuša Haradinaja i ujedinjenje protiv Vučića, te izrazio spremnost da se do rešenja dođe novim ratom.

Istakao je i da je Priština tereti Srbe za navodne ratne zločine i time onemogućava povratak Srba na KIM, teritoriju na koju se vratilo najmanji broj izbeglih lica od svih kriznih područja u celom svetu, odnosno 1,9 odsto.

Priština je, takođe, smenila legitimne predstavnike srpskog naroda i dovela "lične srpske prijatelje" koji služe samo njemu, rekao je Vučić.

Istakao je i da je Skupština Kosova usvojila rezoluciju o genocidu Srbije, te dodao da su tokom zasedanja bez ikakvih dokaza izneti podaci o silovanjima i ubistvima koje su navodno učinili Srbi.

"Imajući u vidu sve okolnosti i činjenice, potpuno je jasno da Priština stvarni dijalog u ovom trenutku ne želi", istakao je Vučić.

"Traženo je od nas da podržimo ulazak Kosova u UN u Briselskom sporazumu, da regionalna policija ima samo 32 odsto Srba, pa smo to na veoma hrabar način uspeli da odbijemo", rekao je Vučić.

On je istakao da je Beograd uspeo da sačuva mir i stabilnost, da ne umanji, već da uveća ugled Srbije, kao i da dramatično popravi svoju ekonomiju.


OD 2014. SPREČENO ČLANSTVO KOSOVA U 9 ORGANIZACIJA

Predsednik je istakao da je od 2014. godine do danas sprečen je prijem tzv. Kosova u devet međunarodnih organizacija, dok je od 2014. do 2018. godine, 13 država je povuklo priznanje.

Te međunarodne organizacije su UNESCO, Svetska carinska organizacija, INTERPOL, Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu (IOV), Evropska studentska unija, Evropska radiodifuzna unija (EBU), Međunarodna organizacija vrhovnih revizorskih institucija.

Takođe, to su i Međunarodno udruženje avio prevoznika kao i Evropska mreža operativnog prenosnog sistema za električnu energiju, za šta je predsednik ocenio da je od velikog značaja.

Od 2014. do 2018. godine 13 država je povuklo priznanje - Solomonska Ostrva, Surinam, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Komori, Madagaskar, Palau, Gvineja Bisao i Sao Tome i Principe.

Države koje su priznale od 2014. do 2018. godine su: Tonga, Songapur, Antiga i Barbuda, Togo, Bangladeš i Barbados, odnosno, ima ih skoro dvostruko manje, istakao je predsednik.


OBRADOVIĆ NE PRISUSTVUJE SEDNICI, ISPRED "DELIO LEKCIJE"

Lider Dveri Boško Obradović, koji ne prisustvuje sednici skupštine, gde predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslanicima predstavlja izveštaj o Kosovu i Metohiji, nije propustio priliku da ispred ulaza manifestuje svoj stav o KiM, da uđe u verbalni sukob sa Vojislavom Šešeljom i Goranom Vesićem...

Obradović je, uoči početka sednice, rekao da je predsednik Srbije "uzurpirao" funkciju direktora Kancelarije za KiM jer predstavlja Đurićev izveštaj, a potom je dobacivao zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću dok je ulazio u zgradu parlamenta.

"Gde si Vesiću, prvi si mi na listi kad dođemo na vlast...", dobacio je Obradović Vesiću, ali mu Vesić nije ostao dužan:

"Hajde, tišina, fašisto i lopove, šta se kriješ iz tog čadora, dođi ovamo ako si hrabar".

Obradović je zatim ušao u parlament.


VUČIĆ: DIJALOG SAČUVAO MIR NA KIM

Predsednik Srbije rekao je danas da je Srbija u periodu dosadašnjih pregovora uspela da sačuva mir na KIM, te da tokom intenzivnih razvora sa Prištinom nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza i pretnji. On je istakao da je odvijanje dijaloga bilo korisno za obe strane i da je u punom smislu reči "radio" i za interese srpske i za albansku stranu, a pre svega da je bio važan kako bi se postigao mir i dogovor sa Albancima.

Kako je naveo, tokom dijaloga bio je veoma mali broj teško ranjenih, ubijenih gotovo da nije bilo, ne računajući Olivera Ivanovića, a sve to posle jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Angažovanje Srbije uspelo je da amortizuje i beskompromisan stav onih koji podržavaju kosovsku nezavisnost, istakao je on.

On je naveo i da je Srbija uspela u tome da mora da se čuje i uvaži njen glas.

"Da li ćemo moći da dobijemo sve što želimo, nećemo", rekao je Vučić, dodajući da on neće iznositi neistine kao neki drugi.

"Ali da ćemo da dobijemo više nego sto smo imali, i u to sam apsoluno siguran i ubeđen", poručio je on dodajući da bi moglo da se postigne i više da je dijalog nastavljen.


VUČIĆ ŠEŠELJU: IZDRŽAO BIH JA DO ZORE, ALI TI NE MOŽEŠ

Tokom obraćanja predsednika Aleksandra Vučić na posebnoj sednici parlamenta posvećenoj Kosovu i Metohiji, lider SRS Vojislav Šešelj imao je primedbu na trajanje Vučićevog izlaganja. U jednom trenutku, Vučić je rekao da neće još dugo govoriti, “još 30-40 minuta”, na šta je primedbu uputio lider radikala.

Predsednik je na Šešeljevu opasku kratko odgovorio: “Izdržao bih je do zore, ali ne možeš ti da sediš do zore, znam te”.

Sednica na kojoj se razmatra izveštaj o KiM počela je oko 16 sati, a Vučić govori već dva i po sata.


VUČIĆ: ZAMRZNUT KONFLIKT NIJE MOGUĆ, JER GA ALBANCI NE ŽELE

Aleksandar Vučić izjavio je da "zamrznut konflikt" između Beograda i Prištine ne može da postoji kao trajno rešenje, jer ga, kako je rekao, Albanci neće.

"Ako zamrznut konflikt ostane, samo je pitanje kada će Albanci da napadnu Srbiju. Sledeće pitanje je kako ćemo da izdržimo napad Albanaca ako do njega dođe", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, za rešavanje pitanja Kosovo postoje dva scenarija, prvi je očuvanje statusa "KVO" i "zamrznuti konflikt" za koji je rekao da je nemoguće da se održi, a drugi je onaj za koji se i on lično zalaže - normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Nama zamrznut konflikt ne znači ništa. Ne možemo da gledamo samo kakav će biti naš plan, već i kakav je plan Albanaca, Amerikanaca, Nemača, kakav je plan svih drugih. Mi nismo svi drugi, mi ne možemo da govorimo u njihovo ime''", ukazao je Vučić.

On je rekao da se normalizacija može desiti samo u dva slučaja, jedan kako je doživljava svet, međunarodna zajednica i Albanci - postizanje sporazuma u kojem je Kosovo nezavisna država, u kojima bi Srbima dali nekakva prava ili po modelu dve Nemačke, što Albanci, ni Amerikanci neće, već traže da Beograd prizna nezavisnost, što mi nećemo.

"Druga mogućnost, koju smo ispustili, je ona o kojoj sam govorio i zbog koje sam napadan i o kojoj su i pre mene govorili, u desetostruko povoljnijoj situaciji su nudili neku vrstu razgraničenja da spasemo zdravo tkivo na KiM, da sačuvamo narod od progona, da možemo da živimo mirno u budućnosti", rekao je Vučić.

Kazao je da je na to doživeo najžešću hajku, ne samo od dela međunarodne zajednice, koja je naučena da Srbi ne mogu ništa da dobiju, već i od dela lažnih rodoljuba u Srbiji koji su im sve predali na tacni, dali i odluku Međunarodnog suda pravde, koji su rekli "da je to malo".

"Ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo. Ta ideja je u ovom trenutku potpuno propala, vidim da su u svetu zgroženi idejom da Srbi dobiju bilo šta. U svemu tome im je pomagao i deo srpskih političara, lažno se zalažući za srpske interese", rekao je Vučić.

Moj odgovor na to je da, uprkos svemu što su nam ostavili, đubre na đubrištu i duboku jamu iz koje ne možemo da se iskopamo - nije baš da Srbija nema ništa na KiM.

"Zato sam prokazan u delu međuanrodne zapadne javnosti, zato su me napali njihovi agenti na različite načine u svim regionalnim zemljama i ovde", rekao je Vučić.


VUČIĆ:AKO NE PRISTANEMO NA KOMPROMIS,IZGUBIĆEMO SVE

Ako Priština bude ukinula takse, daću sve od sebe, dok sam predsednik Srbije, da pokušamo da pronađemo neko rešenje, izjavio je danas Aleksandar Vučić i ukazao da ćemo, ako ne pristanemo na kompromis, sve izgubiti.

"Hoćemo li da pristajemo na zamrznuti konfklikt ili da probamo da tražimo rešenje. Dok sam predsednik, još tri godine, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pokušamo da pronađemo nekakvo kompromisno rešenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, bezbednosti naših ljudi, crkvama i manastirima, kao i o interesima Srbije".

Vučić je ponovio da će se zalagati za nekakvo kompromisno rešenje i naglasio da precizna istraživanja kažu da nam sledi propast, ako do rešenja ne dođe.

"To govorim zarad istorije, jer pretpostavljam da je moguće da ne dođemo do kompromisa u narednih pet ili 10 godina, a to bi bila katastrofa i za Srbe i Albance. Posledice bi bile katstrofične za nas u ekonomskom ,socijalnom i demografskom aspektu."

Ističe da trenutno nema čak ni dijaloga, kao i da dogovor i kompromis nisu poraz, već pobeda - ako ne pristanemo, izgubićemo sve.

To je, kako kaže, poručio lažnim rodoljubima i zaštinicima srpskih interesa koji bi da tuđa deca brane KiM.

"Važno je da istaknem da ma koliko mnogi uživaju u nerešavanju i misle da zavisi sve od svetskih okolnosti... svako ko to govori ne govori istinu. Ako ne bude kompromisnog rešenja, biće napada Albanaca na Srbe na Kosovu, jer Albanci gube živce", dodao je Vučić.


AKO BUDE KOMPROMISA, BIĆE REFERENDUM, ISHOD - OBAVEZUJUĆI

Ako bude kompromisnog rešenja, mada sam skeptik po tom pitanju, narod će o tome morati da se izjasni i, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svodeći današnje obraćanje u parlamentu, predsednik Srbije je rekao da nama u prvoj fazi ostaje da čekamo da vidimo da li će Amerikanci i Evropljani ubediti Albance da ukinu takse.

"Nastavka suštinskih razgovora bez ukidanja taksi neće biti. Tačka. Ukoliko ukinu takse ići ćemo da razgovaramo, da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga slučajno bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne. I za razliku od nekih drugih zemalja, članica i nečlanica EU, kod nas će odluka naroda da bude obavezujuća. A ne - referendum nije prošao, ali koga briga za referendum", rekao je on.

Kod nas će biti onako kako odluči narod i onako kako narod bude rekao, naglasio je Vučić.

Ako ništa od toga ne bude slučaj i dođe do najgoreg scenarija, i Albanci napadnu naš narod na KiM, ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na KiM nalazi NATO - progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti.

"Imali smo dovoljno „Oluja”, „Bljesaka“ , mnogo nesreća i više takve nesreće srpskom narodu nećemo dozvoliti", poručio je on.

Kako kaže, o tome su obavešteni i najviši međunarodni opredstavnici, uključujući i komandanta NATO.

"I to je jedan od malih razloga zbog čega pogroma i progona nema, a da su se neki setili da treba da imaju vojsku i policiju 10-12 godina ranije možda bismo nešto više mogli da sačuvamo", dodao je on.


VUČIĆ: U RAŠKOJ OBLASTI NEĆE BITI NESTABILNOSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras Srbima i Bošnjacima da ne moraju da brinu, jer, istakao je, u Raškoj oblasti neće biti nestabilnosti. On je u parlamentu rekao da je začuđen što u Sandžaku postoje političari koji bi da u toj oblasti izazovu neku vrstu nestabilnosti, tražeći specijalni status.

"Ne razumem sta radite protiv svog bošnjačkog naroda, ako hoćete da kažete da ćete da tražite specijalni status, napustanje vojske i policije...? Vi imate tri opstine u kojima ste većina, a sta ćete sa 63 opstine u kojima su Srbi većina u BIH?", zapitao je Vučić.

"To vi pokrećete, ne mi", ukazao je Vučić i dodao da bi ga obesili u Briselu da je on to pokrenuo.

Naveo je da tamo ćute povodom toga, kao što ćute i za Tačija, Ramu, Haradinaja koji hoće da prave "veliku Albaniju".

On je poručio građanima Srbije da to što on ćuti i ne reaguje znači da u ovome nema velike opasnosti.

"Niti šta mogu da ugroze, niti da urade. Zato, Bošnjaci i Srbi, budite mirni i u dobru da živite u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da će uskoro auto put između Sjenice i Novog Pazara, kao i drugi projekti.


VUČIĆ: GDE JE TAJ OBILIĆ KOJI ĆE DA VRATI KOSOVO?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u parlamentu da se naslušao priča o tome ko su izdajnici u Srbiji i poručio da o tome nemaju pravo da govore oni koji ničim nisu zaštitili srpski narod.


"Naslušao sam se toga za najbolje Srbe da su izdajnici, od predvečerja kosovske bitke do danas. A to su nam uvek saopštavali najgori Srbi, najteže epitete koristili i najgore uvrede izgovarali, a da nikada nisu ni sagledali šta ko radi ni šta su čiji rezultati", rekao je Vučić u obraćanju na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.

Zbog toga je, kaže, uvek tražio da se pogledaju rezultati i da se vidi šta ostaje iza nas.

"Ja bih postavio pitanje za sve njih. Da li postoji taj junak, taj Obilić, taj osvetnik Kosova, danas? Koji će jednim činom i tako lako, kako oni pričaju, da vrati svetu zemlju pod naše okrilje. I gde je on?", pitao je Vučić.


VUČIĆ: BEZ KOMPROMISA SA ALBANCIMA LOŠA PERSPEKTIVA SRBIJE

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je precizno istraživanje socijalnih, ekonomskih i demografskih aspekta koje pokazuje da će Srbija ukoliko ne dođe do kompromisa i normalizacije odnosa sa Albancima na KiM pretrpeti teške posledice već u narednih 20 do 25 godina.


Rekao je da bi u slučaju postizanja rešenja sa Albancima i ulaska u EU dugoročno došlo do jačanja srpske ekonomije, povećavanja životnog standarda i podizanje nataliteta.

"U slučaju da dođemo do rešenja sa Albancima u periodu između 2025. i 2030. i ako tada pristupimo EU, to bi drastično pojačalo naše šanse da budemo blizu minimalnog ili najmanje lošeg rešenja, dok bi sve drugo vodilo u tešku situaciju", rekao je Vučić.

Objasnio je da govori o dve mogućnosti - "jedna je postizanje normalizacije odnosa, što je bolja varijanta za naše demografske, ekonomske i socijalne prilike, a druga je nepostizanje bilo kakvog sporazuma sa Albancima".


MARKOVIĆ: PODRŠKA IZVEŠTAJU, VUČIĆ RADI DOBRO ZA SRBIJU

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da će ta stranka podržati izveštaj o Kosovu i Metohiji koji je predsednik Aleksadar Vučić predstavio na posebnoj sednici parlamenta, ako bude na glasanju, i poručio da je sve što Vučić radi dobro za Srbiju.


On je naglasio da je saglasan sa predsednikom koji se zalaže za postizanje kompromisnog rešenja o tom pitanju.

Marković je posle izlaganja predsednika Srbije na posebnoj sednici o KiM, rekao da je sve što Vučić radi dobro za Srbiju i ukazao da je predsednik, kada je reč o KiM, nasledio teško stanje kada je pre sedam godina preuzeo vlast, kao i da je Srbima u južnoj pokrajini bilo mnogo teže nego danas.


„I prethodna vlast je vodila pregovore, ali vi se niste žalili kako ste umorni posle sastanaka u Briselu, nego ste iz Brisela išli pravo u Nemačku i Kinu i dovodili investitore“, rekao je Marković o predsedniku.

Lider Jedinstvene Srbije je podsetio da su mnogi kritikovali Vučića što je nedavno govorio pred Sinodom Srpske pravoslavne crkve, ali da je patrijarh Irinej pohvalio Vučićev rad i poručio da nastavi tim putem.

„Nisam ni sumnjao u to, ali je to potvrdila i SPC što nije bio slučaj za vreme bivše vlasti“, kazao je Marković.

Kritikovao je poslanike dela opozicije koji nisu prisustvovali današnjoj sednici i iskoristili priliku da u prenosu uzivo kažu Vučiću sa čim se ne slažu.


VUČIĆ ZAHVALIO RUSIJI, KINI, INDIJI I DRUGIM ZEMLJAMA KOJE SU PRUŽILE PODRŠKU SRBIJI

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su zapadne sile koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova odlučne da po svaku cenu "isteraju nezavisnost do kraja", ali i zahvalio onim državama koje to nisu učinile, posebno Rusiji i Kini.


Vučić je na posebnoj sednici Skupštine Srbije istakao da Srbija ima prijatelje i među onima koji su priznali Kosovo i među onima koji nisu, kao i da svi oni imaju svoje interese.

Istakao je, međutim, da je zahvalan Ruskoj Federaciji, a posebno predsedniku Vladimiru Putinu, jer je on vise puta pomogao Srbiji da se ne usvoje rezolucije i drugi akti protiv interesa Srbije, kao i u razgovorima o nepriznavanju KiM.

Vučić je izrazio zahvalnost i Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu na podršci Srbiji, kao i Indiji, svim azijskim i brojnim afričkim i latinoameričkim zemljama, zemljama Okeanije koje nisu priznale nezavisnost.


Govoreći o regionu, Vučić je rekao da je na samitu u Berlinu bio iznenađen ispadom BiH, da je Crna Gora bila korektna.

On je istakao i da će Srbija morati da radi na popravljanju odnosa sa Severnom Makedonijom i Hrvatskom, sa kojom to ide teško.

VUČIĆ: JEDAN VLADIKA JE DIRIGOVAO NAPADIMA NA MENE, ALI TO NIJE BIO AMFILOHIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se u parlamentu, gde je u toku rasprava o Kosovu i Metohiji, na razgovor sa vladikama SPC rekavši da je taj razgvovor bio pristojan, međutim, kako je primetio, posle toga su se u “tajkunskim medijima” pojavile informacije koje nisu imale veze sa istinom.


“Ja ni reč nisam rekao, ali su se u Miškovićevim novinama i Šolakovim medijima pojavile informacije koje nemaju veze sa istinom”, rekao je Vucicć i odbacio navode iz crnogorskih medija da se svađao sa mitropolitom Amfilohijem u vezi državnog udara.

“Nisam se svađao sa Amfilohijem, samo sam ga podsetio na njegove izjave da mu je najveći prijatelj Milo Đukanović”, rekao je Vučić.
On je ispričao da je četiri, pet vladika vodilo hajku protiv njega i da su mu kao odgovor na njegovu primedbu da ne poznaju rezoluciju 1244 odgovorili da je postavio lezbejku za premijera.

“Jedan je dirigovao tim napadima, ali to nije bio Amfilohije”, rekao je Vučić. Odgovarajući poslaniku LDP Čedomiru Jovanoviću koji je primetio da je pre sednice Skupštine Srbije ispred zgrade došlo do incidenta, Vučić je rekao da su fašisti pokušali da spreče njegov ulazak i da naravno nisu uspeli u tome.

“Neću zbog toga da kukam i da plačem, ne pada mi na pamet, uvek ću da prođem, a na narodu je da oceni zašto se neki nisu pojavili na sednici iako su je tražili, govorili su kako će da me unište, kako će sve da objasne i na kraju pobegoše sa megdana”, rekao je Vučić.


On je zbog toga zahvalio svim političkim protivnicima koji su ipak došli na sednicu, bez obzira na reči koje će, kako je rekao, da izgovore.

Govoreći o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Vučić je kazao da je razmišljao da li je pogrešio što se nije ponašao kao Albanci i nastojao da ih “ludačkim” potezima dovede pred svršen čin.

“Došao sam do zaključka da je moguće da sam pogrešio, da je to možda Srbija trebalo da radi. Saradnici su mi rekli da sam sačuvao mir. Moguće je da je i to istina. Trudio sam se da se ponašam ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić.

Preneo je informaciju sa sastanka Ane Brnabić i Žan Klod Junkera na kojem mu je premijerka kazala o problemima sa Prištinom, a on je prekinuo uz konstataciju da je “problem što je Vučić odgovoran, a ovi dole neodgovorni”

Ocenio je da je Srbija, jer se odgovorno ponašala, dobila poštovanje i ugled i da on ne misli da se ponaša “kao ludak” i da tako i ne ume.

“Ne mogu da smislim šta oni mogu da smisle”, rekao je predsednik i dodao da je ponašanje Prištine sve suprotno od onog za šta se naša zemlja bori.


Ponovio je da je naš najveći interes mir i bolja ekonomija i da Srbija mora da povede računa o svim Srbima gde god oni da žive.

Srbija se, dodaje, suočava sa raznim stvarima od toga da je priznavanje nezavisnosti Prištine komprimis, a da Srbija ne zna šta će da dobije, do toga da se ništa ne rešava.

VUČIĆ: MOGAO SAM DA IZNESEM SVE PLANOVE, ALI NE ODLUČUJEMO SAMO MI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je posebna sednica Narodne skupštine posvećena Kosovu i Metohiji veoma važna jer je mogao narodu da kaže istinu i pokuša da objasni trenutnu situaciju oko KiM.


Vučić je, u delu sednice u kojem su njegov izveštaj komentarisali narodni poslanici, izražavajući se šahovskom terminologijom rekao da je Srbija ušla u igru sa damom i topom manje i da mora da se trudi da zadrži što više figura i istovremeno sakrije svoje stvarne namere da bi mogla da se izbori.

„Mogao sam da iznesem sve planove i mape, ali ne mogu, jer ne odlučujemo samo mi, nego i druga strana, a još više oni koji podstiču tu drugu stranu. To je jedan od razloga zašto takvu vrstu plana niste mogli danas da čujete , a ne zato što ozbiljan plan za očuvanje naših interesa ne postoji“, rekao je Vučić.

Istakao je da odnos Srba i Albanaca mora da bude neuporedivo bolji i dodao da očekuje da će u septembru biti predstavljen plan koji bi, kako je rekao, bio više od regionalne ekonomske zone, a za koji je potrebno da imamo dobre odnose sa Albancima.

Kako je rekao, plan razvoja Srbije mora da bude „bez kuknjave i žalopojke“ za onim što je propušteno ili zbog trenutnih prilika u regionu i Evropi i u tom kontekstu je izrazio zabrinutost zbog najavljenih kvota za čcelik.

„To može da bude metak u čelo za našu zemlju i našu ekonomiju. Zato je ideja da u regionu pokušamo da napravimo najbliže ekonomske odnose u regionu. Nadam se da će to razumeti Albanci, ali imam bojazan da to nikada neće iskreno želeti do kraja, dok se ne reši statusno pitanje KiM“, naveo je Vučić.


JOVANOVIĆ VUČIĆU: BIĆETE ŽIGOSANI ŠTA GOD DA URADITE

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sednici o Kosovu i Metohiji da nađe kompromis sa Albancima, navodeći da više nema mesta za staru politiku i ideje koje su pogubne i koje su Srbiju dovele u aktuelnu situaciju.


“Bićete žigosani kao izdajnik, šta god da uradite, ali budite ono što drugi nisu. Pokušajte da budete državnik, a ne političar, državnici gledaju u budućnost, a političari u prošlost. Otvorite perspektivu mira, dogovorite se sa Albancima”, rekao je Jovanović.
On je rekao da “nije pitanje kako ćemo rešiti Kosovo, već šta je naše novo Kosovo”

“Kažete - izaći ćemo pred narod. Zamislite kako će to da se završi? Zamislite da ste pitali za plate i penzije. Naš narod ide i glasa za rat, a onda se čude kako padaju bombe. Narod treba da shvati u kom vremenu živi. Vi ste predsednik, budite predsednik. Iskoracite”, rekao je Jovanović Vučiću.

On je rekao da je za sedam godina vlasti izgubljeno vreme u “kojem smo mogli makar da pokušamo da postanemo pristojan narod”


“Koja je to istina koju trebamo da izaberemo umesto laži”, pitao je Jovanović, koji je rekao da je Vučić u Skupštinu ušao kao U prištinski parlament, da je podeljenost u društvu velika, da se zakazuju mitinzi i kontramitinzi, da "Šešelj gazi političke protivnike kolima ispred Skupštine".

Jovanović je rekao Vučiću da ni u crkvi, ni u SANU neće naći podršku i da je sam u svemu tome.

“Ne znam kako ćete uraditi, ali ne idite putem koji su išli raniji predsednici”, poručio je Jovanović i dodao da nam je potreban mir sa Albancima.

Kako je rekao, Srbiji je potreban mir sa Albancima, ali pre toga mir sa nama samima.

“Morate da nastavite pregovore. Ako mi ne pomognemo Albancima I sebi da Kosovo postane normalno ujediniće se sa Albanijom pa će se otvoriti problem Severne Makedonije, Crne Gore, Grčke”, dodao je on,

VUČIĆ: PRIŠTINA PRIPREMILA OPTUŽNICU PROTIV DIKOVIĆA, POZNAT ODGOVOR BEOGRADA


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, prema podacima obaveštajnih organa, Tužilaštvo u Prištini pripremilo optužnicu protiv generala LJubiše Dikovića, kojom ga tereti za ratne zločine na KiM.


Nema, dodao je, saznanja da je takva optužnica pokrenuta i protiv generala Božidara Delića.

„Za Delića nismo dobili takvu informaciju. Za svakog generala za kojeg iz Prištine misle da treba da ga gone, znate kakvi će biti postupci naših organa. Ne verujem da bi predsednica Vlade Srbije išla protiv ovakve političke volje i donosila drugačiju odluku“, rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje lidera radikala Vojislava Šešelja o informaciji da je Specijalno tužilaštvo u Prištini pokrenulo istrage protiv generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića, kojima je već sudio Haški tribunal, rekao da mu je Pavković pisao o tome da su iz Prištine tražili susret sa njim.

„Mislim da su to tražili kosovski specijalni tužioci sa željom da ponovo podignu optužncu protiv njega, ali i ostalih generala“, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da srpski obaveštajni podaci govore da je Specijalno tužilaštvo iz Prištine pripremilo optužnicu protiv generala Dikovića, kojeg je on, podsetio je Vučić, nedavno odlikovao Sretenjskim ordenom.


ŠEŠELJ VUČIĆU: ŠTA GOD DA BUDE IDEJA O KOSMETU, POŠTUJ USTAV

Predsednik SRS Vojislav Šešelj poručio je da, šta god da se pojavi kao ideja u pregovorima Beograda sa Prištinom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da zastupa Ustav Srbije i da deluje u njegovim okvirima.


“Ako se pojavi neko sa idejom o podeli KiM tebi (Vučiću) je potreban opšti pravni akt, na kome ceš bazirati svoj pregovarački kapacitet. Po mom mišljenju to bi mogao biti ustavni zakon, kojim se vladi i predsedniku republike dozvoljava da vode i pregovore koji bi mogli proizvesti promenu granica Srbije”, rekao je Šešelj u Narodnoj skupštini obraćajući se predsedniku Vučiću.

On smatra da bi pod hitno trebalo da zahtevamo da Rusija i Kina uzmu učešće u snagama Kfora na KiM.

Šešelj je ocenio da je osnovni problem Srbije to što je dugo godina u ulozi magarca koga stalno tuku, i kad je stvarno nešto pogrešio i kad nije, a s vremena na vreme mu kao nagradu daju šargarepu kad smatraju da je bio poslušan.

“Naš cilj bi morao da bude da Srbija što pre prestane da bude magarac, a stalnim zaklinjanjem u evropski put mi to ne možemo postići”, rekao je Šešelj.

Na to mu je Vučić odgovorio da Srbija nije u ulozi magarca i da se on, Vučić, ne zaklinje u evropski put, već u Srbiju, a da smatra da je evropski put važan za našu zemlju.

“Ta zaklinjanja u evropski put nikada niste čuli. Nikada nisam nijednog evropskog zvaničnika niti bilo koga iz Brisela zamolio za otvaranje poglavlja, a kamoli šta drugo”, rekao je Vučić.

On je istakao da je veoma važno da budemo na evropskom putu iz različitih razloga, te da je važno da ljudi u Srbiji to razumeju, jer je to pitanje ne emotivnog, već racionalnog, odgovornog i ozbiljnog pristupa.


PASTOR: PITANJE KOSOVA I METOHIJE VAŽNO ZA SVE GRAĐANE, NE SAMO SRBE I ALBANCE

Šef poslaničke grupe i potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da pitanje Kosova i Metohije nije samo pitanje za Srbe i Albance, već i za sve građane ove zemlje, jer od njega zavisi budućnost Srbije.


On je stoga zamolio predsednika Aleksandra Vučića da učini sve što je u njegovoj moći da se dođe do kompromisa i da, svakako, rešenje bude mirno.

Pastor je, na posebnoj sednici parlamenta o KiM, rekao da je našem društvu potrebna istina i realan pristup.

"Građanima treba obajsniti, baš kao što ste vi danas to učinili, šta je bilo pre 50, 100, 200 godina da bi najšira javnost razumela zašto su Srbija i Srbi na KiM danas u ovakvoj situaciji", rekao je Pastor, nakon što je predsednik predstavio izveštaj u parlamentu.

On je rekao da je parlament od 2007. do 2012. godine usvajao rezolucije i deklaracije čije je zajednički imenitelj bio da tekstovi bili nerealni i podržavali su formulacije za koje je, kaže, bilo evidentno da nisu ostvarive.

"Ali, ipak je tada većina poslnika glasala za te tekstove, da bi se pokazalo nekakvo lažno nacionalno jedinstvo", rekao je Pastor.

On je istakao da se situacija od 2012. promenila i da se mnogo realnije priča o tom pitanju, a predsednik Republike i vlada mnogo iskrenije pristupaju tom pitanju.

Pastor je istakao da će SVM podržavati, kao i do sada, vladu i predsednika u donošenju teških odluka, a da zauzvrat traže samo realan pristup i da svi govore istinu, kao što je predsednik danas učinio po pitanju KiM.

"Molim vas učinite sve što je u vašoj moći da dođemo do nekog kompromisa i da, svakako, rešenje bude mirno. Znam da se za to borite, ali i da to ne zavisi isključivo od vas", rekao je Pastor.

Dodao je da nije najvažnije pitanje kada će Srbija ući u EU, za šta se SVM zalaže, već da je najvažnije pitenja da li ima budućnosti naše dece u Srbiji i da li će ona moći pristojno da žive, što, ističe, ne zavisi samo od mera fiskalne konsolidacije, već i od političkih odluka.

Pastor je napomenuo i da SVM podržava finansijsku podršku države Srbima na KiM.

"Od nas nikad nećete čuti reči kao od nekih predstavnika srpskih stranaka - zašsto dajete toliko para za Srbe na KiM. Sa tim se u potpunosti slažemo. Osnažujte Srbe, to je interes Srbije, svih grajana i vojvođanskih Mađara i maksimalno podržvamo takav vid vođena politike", rekao je Pastor.


MARTINOVIĆ: SRBI VIŠE NEMAJU PRAVO NA AVANTURIZAM

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović istakao je večeras da Srbi više nemaju pravo na avanturizam i da predsednik Aleksandar Vučić ima punu podršku građana u politici koju vodi prema Kosovu i Metohiji.


Martinović je na posebnoj sednici Skupstine Srbije na kojoj se razmatra izveštaj o KIM podsetio na vojni puč 27. marta 1941. godine, ocenjujući da je taj herojski, ali avanturistički čin doveo do neviđenog pogroma nad srpskim narodom.

Tog jutra, kako je kazao, Čerčil je rekao da je Jugoslavija pronasla dusu, ali je, kaže, usledio Hitlerov napad.

"Da nije bilo 27. marta, ne bi bilo NDH, streljanih u Kragujevcu, ....šiptarskih zločina. Na tu vrstu herojstva i avanturzima nemamo pravo, ako znate da su stvari unapred izgubljene", ukazao je Martinović.

On je podsetio i da je svaki sedmi Srbin izgubio zivot u Drugom svetskom ratu, a svaki 49. Englez.

Martinović je istakao i da predsednik Srbije nije sam u politici koju zastupa prema Kosovu i Metohiji, kao što to kaže lider LDP Čedomir Jovanović, već da u tome ima podršku građana koji su za njega glasali, nedvosmislenu podršku srpskog naroda iz južne pokrajine, kao i poslanika SNS i koalicionih partnera.

Martinović je ocenio da je bivša vlast svojim potezima nanela štetu srpskim nacionalnim interesima, a da je tu "politiku odricanja od naših prava" Vučić prekinuo.

"Narod se na izborima opredelio za podršku vama, razume da ste vi predsednik koji vodi racuna o celoj Srbiji i Srbima na KIM, imate podršku, niste sami, samo napred", poručio je Martinović, dodajući da Čedomir Jovanović nije u pravu kada kaže da je predsednik sam.

Martinović se osvrnuo i na to kakao je deo opozicije "dočekao" predsednika ispred Skupštine, navodeći da je to bilo gore nego da je ulazio u hrvtski Sabor ili parlament u Pristini.

On je dodao da je Boško Oradović organizovao "zasedu" sa namerom da se fizički obracunaju i bace senku na sednicu Skupstine.

To je uradio kao perjanica Dragana Đilasa koji je potpisao "sprazum sa narodom", a u kome nema ni reči o KIM, ali ima o medijima, odnosno o borbi za sekunde i reklame, milione u njegovim džepovima, rekao je Martinović.


NASTAVAK SEDNICE O KiM U UTORAK, ZA POSLANIKE VIŠE VREMENA

Posle šest sati rasprave, Skupština je završila rad nešto pre 22 sata,
a u utorak u 10 sati nastaviće posebnu sednicu posvećenu izveštaju o Kosovu i Metohiji.

U današnjem delu sednice govorili su šefovi poslaničkih grupa, a u utorak se nastavlja rasprava, za koju će poslanici imati dvostruko više vremena, nego što je predviđeno Poslovnikom, pa će o izveštaju moći da diskutuju 10 sati.

Predsednik je najavio da će i on biti prisutan tokom rasprave.

Foto I. Marinković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (90)

Neša

27.05.2019. 17:29

Gorka istina je ono na šta predsednik Vučić ukazuje. Moramo, kao narod, da prihvatimo tu istinu, kako bi se u budućnosti još jače borili za Kosovo i budućnost cele Srbije.

sanela

27.05.2019. 17:32

Predsednik je bezbroj puta pokazao i dokazao da se bori i da ce se boriti za nas narod na KIM. Zato ga gradjani vole i podrzavaju.

Vera

27.05.2019. 17:33

Uz ovakvog predsednika nam mzoe biti samo bolje i nas narod mzoe biti mirniji, pravi je borac i lav za sve nas, predivno!

Gaga

27.05.2019. 17:35

moze da se samo potvrdi da je Kosovo u sastavu Srbije kome se svidja ok kome se ne svidja neka resava ali tako da ne dira Srpsku teritoriju

Sale

27.05.2019. 21:15

Ameri;ki ambassador Skot je u skupštini-a gde su predstavnici SPC i Rusije?Nema tu blagoslova bez Boga.

Goran

28.05.2019. 02:00

@Ivana - Izvini ali koja Vlada? Pa Popović je javno rekao da vlada ne zna ništa i da Vučić sve radi iza ledja svima. A sada je Vucic priznao i da je nudio podelu Kosova što je protivno Ustavu i nikom nista? Pa nije ni čudo što nas niko ne smatra državom.

Mirjana Milutinovic

28.05.2019. 06:46

@Ivana - Da je Vučić uložio i malo truda da sačuva KIm možda bi nešto i dobili. Ovako dok Albanci lobuju po svetu Vučić za njih lobuje u Srbiji i manipuliše sa Srpskim narodom..Sramota šta narod podržava!

Rade Bg

27.05.2019. 21:21

Ne igrajte se sa Srpskom zemljom! NI KVADRAT JEDAN SIPTARIMA! Makar isli jedni na druge na totalno unistenje! Koliko god da kosta neka kosta a siptari nece uzeti ni kvadrat srbije a traze sada i Nis! Nema sa siptarima dogovor.Nema.Nema i nikada nece biti!!!

Ma Ja sam

28.05.2019. 06:31

@Rade Bg - Samo ti sedi u Beogradu i busaj se u grudi. Predji sa reci na dela i odseli se, i zivi , ne u Pristini nego Mitrovici, da ti bude lakse, pa cemo nakon par meseci da vidimo hoces li biti tako zestok momak. Pvedi sa sobom i ostale Beogradjane koji misle kaop ti. Tako cete jedino dokazati da ste u pravu u svom stavu.

Novak N.

27.05.2019. 21:28

Kosovo je nažalost dato odavno samo niko neće to da prizna. Slobodno lupajte minuse ali tako je. Žao mi je.

Новаковић Н.

28.05.2019. 02:10

@Novak N. - И мени је такође жао latinicaru, али наравно да није тако.

Pažljivi citalac

28.05.2019. 01:36

Predsednik svakom svojom rečju poručuje da se moramo odreći KiM. Ko to ne vidi nešto nije kako trena sa njegovim razumom. Sramota.

savest

28.05.2019. 02:03

Ali to već znamo. Ništa novo, sve smo već čuli. Šta smo mi to danas epohalno čuli...saznali? Da li nam je ova predstava bila potrebna? O čemu se ovde radi? A možda se samo priprema teren za nešto mnogo krupnije....? Šta se to valja iza brda ?

Miroljub

28.05.2019. 02:55

Elem - šta TAČNO Vučić od nas očekuje? Da mu aminujemo svako rešenje unapred, pa šta uradi - uradi? E, pa to ne može. Stvari se menjaju - juče je Merkel bila Bog, danas penzija. "Moj prijatelj" Kurc ostao bez vlade. Tereza Mej penzioner. Italija misli da je ulazak Srbije u EU "zanimljiva ideja", 20 godina nakon početka pregovora?! Sve se raspada, a Vučić zapeo da preda Kosmet. Zašto, bre?! Nema predaje - Kosmet je Srbija.

Lili

28.05.2019. 06:26

Pristina svojim manipulacijama izbegava dijalog sa Srbijom,ali mi necemo odustati od Kosova i boricemo se za nas narrod koji zivi na KiM

Ma Ja sam

28.05.2019. 06:35

Predsednik je imao dobro i iskreno izlaganje, samo je pitanje da li nasi ljudi mogu to da shvate, da imaju prvi put predsednika koji moze da se izbori za nesto politickim putem, za razliku od prethodnih politicara pocev od Pasica, preko komunista pa do Milosevica, koji su bili ko slon u staklarskoj radnji, donosili pogresne odluke, verovali u neku pravdu ili mislili srcem a ne mozgom kao oficiri Prvog svetskog rata. Samo, previse price o opoziciji koja je sama pokazala ko su i sta su.

aca

28.05.2019. 06:48

Prištini ova situacija najviše odgovara jer kriminaslne radnje samo sa ovakvim njihovim statusima mogu da se održe.

Miša Drago

28.05.2019. 07:08

kad smo tolko ratovali kao sto kazes Vučko, pali migove I artiljeriju I teraj dole, da Im se milosne majke, pa nek nas unište skroz, ovako se patimo, truju nas I ruse standard.

Kosta

28.05.2019. 07:34

Grčevito se bori za svaki pedalj naše zemlje, ako neko nešto može da uradi po pitanju Kosova to je onda upravo Vučić!

Ana

28.05.2019. 07:37

Uprkos teškoj situaciji,predsednik iskreno i odgovorno iznosi problem i pokušava da dođe do najboljeg rešenja za KiM.

milan

28.05.2019. 07:52

Normalno da ne treba da se nastave dok oni ne ukinu takse, ne moze samo jedna strana da pruzi sve a druga nista.

Ivona

28.05.2019. 07:55

Priština nikako da pokaže spremnost da želi da se problem reši u skorije vreme misle da će ucenama to postići ali varaju se

Mikica

28.05.2019. 07:58

Pored ogromnih napora Predsednika, mi nismo sposobni nešto da uradimo zbog ličnih interesa i mnogih bez konsekventnih društvenih blago rečeno anomalija. To će neko umesto nas.

Milena Markovic

28.05.2019. 08:03

Pristinu dijalog nikada nije ni zanimao, svojim postupcima to jasno stavljaju do znanja .

Hana

28.05.2019. 08:21

Prema svemu onome sto je Pristina do sada pokazala nikakv dijalog oni ne zele i gledaju da ga na sve moguce nacine izbegnu.

kosac

28.05.2019. 08:22

... "postoji li neki junak“ koji će vratiti Kosovo pod vlast Srbije. "Pokažute mi ga, jer ja nisam u stanju“, rekao je Vučić.

Maja

28.05.2019. 08:40

Priština ni sada, a ni ranije nije želela dijalog sa nama. Za pregovarački sto ćemo sesti tek kada ukinu takse.

Милана

28.05.2019. 08:47

Србија има свој став и неће попустити Приштини.

Marks

28.05.2019. 08:55

Оваквом политиком Вучића КиМ полако али сигурно удаљавамо га од Србије. Можда је то договор Вучић са западом у хотелј Риц у Паризу.

Una

28.05.2019. 08:57

priština nikada nije ni želela da razgovara, već isključivo da opstriura.

Maja

28.05.2019. 09:05

Mislim da je ovo od jutros, napad rosu na srbe, samo odgovor na neka pitanja sa sinocne sednice u skupstini Srbije. Toliko o kompromisima!

Nadica

28.05.2019. 09:10

Pristina nikada nije ni zelela nikakav dijalog jer su njihovi ciljevi drugaciji i potpuno zlonamerni