PREDSEDNICI Vladimir Putin i Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej simbolično su u četvrtak uveče, u Hramu Svetog Save, postavili po tri kamenčića - crveni, plavi i beli - kompletirajući tako oreol na ikoni Isusa Hrista u bojama srpske i ruske trobojke.

Zvona sa kupola svetosavskog hrama, tačno u 19 časova, označila su dolazak visokog gosta. Ruskog predsednika su na platou ispred Hrama sa srpskim i ruskim trobojkama dočekale desetine hiljada građana. U vračarsku svetinju ušao je po pravoslavnim običajima - prekrstivši se na ulazu. U najveću srpsku crkvu, u pratnji predsednika Vučića i patrijarha Irineja, zakoračio je uz pojanje Pevačkog društva "Mokranjac", koje je izvodilo duhovne kompozicije. Duž staze od ulice do crkvenih vrata bio je postrojen špalir kadeta Vojske Srbije i MUP.

Pročitajte još - POSETA PREDSEDNIKA RUSIJE: Putina i Vučića dočekalo oko 120.000 ljudi kod Hrama Svetog Save

Šefa ruske države u unutrašnjosti bogomolje dočekali su predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković, članovi Vlade, episkopi...

Putinov domaćin u Hramu Svetog Save patrijarh Irinej uveo ga je u kriptu, gde je visoki gost najpre zapalio sveću, a zatim i celivao ikonu u ikonostasu. U centralnom delu Hrama dvojica predsednika obišla su scene koje će ukrasiti svodove crkvenog broda - portret Hrista Pantokratora i Bogorodice. Razmere grandioznosti ovog dela visokim gostima predstavio je idejni tvorac mozaičke dekoracije - čuveni ruski umetnik Nikolaj Muhin.

Dok mu je Muhin objašnjavao radove, patrijarh Irinej mu se direktno obratio sa molbom da Rusija nastavi da pomaže u izgradnji hrama:

- Mnogo ste do sada učinili. To je za nas izuzetno dragoceno. Velika pomoć nam mnogo znači, ali i potvrđuje naše istorijske veze. Ukoliko biste nam još pomogli, naša crkva bi vam bila duboko blagodarna - rekao mu je patrijarh, posle čega su se dvojica predsednika i poglavar potpisali na maketu budućih scena koje će ukrasiti enterijer vračarske svetinje.

Putin je još jednom potvrdio da će Rusija i ubuduće podržavati završetak radova rečima:

- Odluka je doneta, dokumenti će biti potpisani. Obezbedili smo još pet miliona evra.

Muhin ih je potom pozvao da ugrade delove mozaika i tako "zapečate" zajedništvo u ovom jedinstvenom poduhvatu. Dok je ruski predsednik postavljao svoj deo mozaika, Muhin je konstatovao da su svi oni sada deo graditeljskog tima, na šta je Putin upitao: "Kad će plata?" Na Muhinov odgovor da će biti početkom meseca, ruski predsednik je rekao da oni to ipak ne čine zbog koristi.


Na izlasku iz Hrama, Putin se kratko, na srpskom, obratio okupljenim građanima:

- Hvala, hvala na prijateljstvu - kazao je i dodao na ruskom: - Spasiba za družbu.

U trenutku kada su izašli iz Hrama, svetosavskim platoom zaorilo se "Srbija-Rusija" i iz mase, okićene zastavama, začuli su se uzvici "Putine-Srbine" i "živeo Vladimir Vladimirovič", na šta je ruski predsednik nekoliko puta zastao i mahao okupljenim građanima. Na samom izlasku iz porte u Katanićevoj ulici, ulazeći u limuzinu, kratko se okrenuo, mahnuo i rekao: "Hvala, dosvidanija".


DOČEK ISPRED SVETINjE

TOKOM boravka predsednika Putina u Hramu, pred ulazom vračarske svetinje, čekao ga je špalir članova Vlade Srbije, diplomata, pripadnika Vojske Srbije... Ruskog predsednika su iščekivali i članovi porodice Vučić, otac predsednika Anđelko i sin Danilo. Tu su bili i šef BIA Bratislav Gašić, direktor NIS Dušan Bajatović, starešina podvorja Ruske crkve Vitalij Tarasjev, kao i estradna zvezda Svetlana Ražnatović.Trenutak kada predsednik Putin po odlasku iz Hrama Svetog Save, mimo protokola, ulazi među okupljene građane kako bi se rukovao sa njima.