Dijalog zasad pod okriljem EU

V.N.

nedelja, 23. 12. 2018. u 09:57

Дијалог засад под окриљем ЕУ

Foto Tanjug

EU deluju nemoćno, ili se prave da su nemoćni da nateraju Prištinu da povuče takse. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek posle ukidanja taksa

NEMA vidljivih naznaka da može da dođe do promene formata dijaloga između Beograda i Prištine. Razgovori će biće nastavljeni pod okriljem EU, kad se za to stvore uslovi. EU deluju nemoćno, ili se prave da su nemoćni da nateraju Prištinu da povuče takse. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog biti nastavljen tek posle ukidanja taksa.

Ovo je danas poručio šef diplomatije Ivica Dačić, koji je naglasio da je dobio potvrdu ruskog kolege Sergeja Lavrova da je Moskva spremna da učestvuje u dijalogu ukoliko bi došlo do promene njegovog formata.

Ministar je dodao da je pismo koje je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku Vučiću i Hašimu Tačiju pokazatelj da je Amerika zainteresovana da se dođe do kompromisa.SAD su izrazile spremnost da, čak, budu domaćin međunarodnog skupa koji bi bio garant sprovođenja eventualnog dogovora:

- Na tom skupu se sigurno neće pregovarati, to bi trebalo da bude završnica celog tog procesa, a od toga smo veoma daleko.

Ministar spoljnih poslova rekao je i da priča o dogovoru Beograda i Prištine mora da se završi u UN, koji to treba da verifikuje. Ukazuje i da se priča mora vratiti u UN, jer je bitno šta misle stalne članice Saveta bezbednosti:

- U vreme bivšeg predsednika Borisa Tadića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića napravljena je greška što je dijalog iz UN prebačen u Brisel.

Kada je reč o razgraničenju, Dačić kaže da će to biti tema, ali dodaje da taj princip nije razrađen do kraja. Prema njegovom mišljenju, razgraničenje bi predstavljalo da se tačno utvrdi šta je srpsko, a šta albansko.

POPOVIĆ: BRISELSKI SPORAZUM SAHRANjEN

MINISTAR za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima iz Vlade Ruske Federacije i Saveta Federacije Rusije, ocenio da je jednostranim potezima Prištine, uvođenjem takse od 100 odsto na srpsku robu i formiranjem "vojske Kosova", kao i izostankom reakcije EU, sahranjen Briselski sporazum:

- Sada nam je potreban novi format dijaloga Beograda i Prištine koji bi, umesto pod pokroviteljstvom EU, trebalo da bude vođen u okviru UN, uz posredovanje SAD, Rusije i Kine - istakao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Funkcioner, Beograd

23.12.2018. 13:55

@nikola vlahović - Nadajmo se da tkz. vojska Kosova nikada neće postati prava vojska Kosova.

4 miliona Srba van matice

24.12.2018. 10:49

Za pravično rešenje srpskog nacionalnog pitanja, potrebno je znati osnovne činjenice : 1). Srba u Evropi ukupno ima oko 10 miliona (od toga 2 miliona živi u EU kao dijaspora); 2).na zapadnom Balkanu živi 8 m Srba, od toga 6 miliona u Srbiji, a 2 m u susednim državama (milion u Republici Srpskoj).3).Prirodno pravo svakog naroda (šta priznaje UN, SAD, EU, Rusija,..) jeste pravo na SAMOOPREDELENJE. 4).Srbi u Srpskoj imaju to pravo, dok će ostalih milion Srba u susednim državama ostati manjine.