Predsednik parlamenta samoproklamovanog Kosova Kadri Veselji izjavio je za prištinsku televiziju T7 da će vojska južne pokrajine biti formirana i da će za to imati "istorijski najveću podršku" u Skupštini.

"Ovo je najbolji trenutak da transformišemo snage bezbednosti u vojsku. Ne postoji nikakva sumnja da ćemo 14. decembra započeti proces i ubeđen sam da će ovo biti zakon koji će dobiti najveću podršku u istoriji Skupštine Kosova", rekao je Veselji.

On tvrdi da će Vojska Kosova biti promoter mira i tolerancije na Balkanu, a da će, kako je rekao, provokacije ostaviti drugima.

"Mi smo pokušali da sledimo put promena Ustava i to je sada nemoguće zato što je 14 glasova manje da bi to uradili. Sa Srbima to nije moguće, imajući u vidu pritiske koji dolaze iz Srbije", kazao je on.

Pročitajte još - Haradinaj: Da odemo sva trojica i da oslobodimo Kosovo

Govoreći o taksama koje su uvedene Srbiji, Veselji smatra da EU nema potrebe da bude ljuta na njih, jer su oni sve uradili da ispune svoje obaveze.

"Ja sam insistirao da taksa bude 100 posto. Oni su tražili moje mišljenje i ja sam rekao, ako ste sigurni da to možemo da izdržimo, onda neka takse budu 100 posto. Ne sme da dođe do toga da povučemo takse, treba da budemo odlučni u svojim odlukama" rekao je Veselji koji je predsednik PDK.

VESELjI PUTUJE U SAD NA KONSULTACIJE O TRANSFORMACIJI KBS

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, putuje u Sjedinjene Američke Države u sredu, radi konsultacija o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, piše Koha.

Pozivajući se na svoja saznanja iz skupštinskih izora, Koha piše da će Veselji u SAD boraviti nekoliko dana, a očekuje se da će imati sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

Ova poseta, prema istim izvorima, biće realizovana pre sednice parlamenta 14. decembra, kada će se poslanici izjasniti o paketu zakona o transformaciji KBS u vojsku.

KURTI: HARADINAJ, VESELjI I HODžA DA DAJU OSTAVKE ZBOG VIZA

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti je na Fejsbuku, reagujući na izjavu komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana da je prištinskim vlastima kao datum za liberalizaciju viza određena 2020. godina, poručio da kosovski premijer, predsednik skupštine i ministarka za evropske integracije zbog toga treba da podnesu ostavke.

"Datum liberalizacije u 2018. godini obećali su samo Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Durata Hodža", naveo je Kurti, prenosi RTK2.

Pročitajte još - KURTI OPTUŽUJE PRIŠTINSKE LIDERE: Haradinaj dao 8.000 hektara teritorije za fotelju, a Tači daje sever Kosova

On je dodao da je po prvi put jedan visoki zvaničnik EU, misleći na Hana, pomenuo datum liberalizacije viza za Kosovo.

"Johanes Han je rekao da je 2020. godina datum liberalizacije viza za Kosovo. Prethodne datume za liberalizaciju u 2018. godini, obećali su samo Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji i Durata Hodža. Svo troje trebaju da podnesu ostavke", napisao je Kurti na Fejsbuku.