Amerika gura podelu Kosova?

D. R. Đ. - V. M.

11. 08. 2018. u 09:01

Da li stav SAD o "kreativnim rešenjima" krije nameru o razgraničenju između Srba i Albanaca. Preduslov je dogovor obe strane. Zaharova: Ponašaćemo se s poštovanjem prema odluci Srbije

Америка гура поделу Косова?

Foto Tanjug-AP

IAKO su posle iznetog stava predsednika Srbije da je za razgraničenje sa Albancima, London i Berlin ponovili svoja viđenja, da pozivi za korekciju nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući i rizični, pomeranja ovih njihovih stanovišta u nekom narednom periodu ne treba isključiti. I to u slučaju ako se oko razgraničenja dogovore Beograd i Priština, a takav ishod podrži Vašington.

Amerikanci su, naime, već rekli da su spremni da slušaju i pomognu Beogradu i Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rešenja za našu južnu pokrajunu. I to je zaista nagoveštaj drugačijeg kursa s one strane Atlantika, jer je Vašington dve decenije bio čvrsto na poziciji da je za njih nezavisnost Kosova - gotova stvar.

Ovih dana se "ispod radara" zvaničnih dogovora floskula Vašingtona o "kraetivnom rešenju" tumači kao spremnost Trampove administracije da se pregovara o razgraničenju između Srba i Albanaca, što je, kako se tumači u diplomatskim krugovima, paravan za podelu pokrajine. Naravno, ako se oko toga najpre saglase albanska i srpska strana.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za "Novosti" da stav SAD još nije dovoljno jasan, ali da bi one možda podržale dogovor koji bi značio da više nema oružanih sukoba na ovom prostoru:

- Što se tiče Velike Britanije i Nemačke, ne treba zanemariti njihove stavove jer je reč o uticajnim zemljama. Ali ukoliko bi Amerika stala iza rešenja oko kojeg bi se usaglasili Beograd i Priština, moguće je da stavovi Londona i Berlina ne bi ostali "zakucani", već da bi se oko toga povele konsultacije sa Vašingtonom.

Da Amerika jeste prava adresa na kojoj treba tražiti rešenje za kosovski čvor, smatra bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović, ali on ocenjuje i da još nije došao pravi trenutak za to:

- Amerikanci su ti kojima se žuri. Mi bi trebalo da sačekamo još nekoliko godina, dok nam se Vašington ne obrati sa boljom ponudom.

Stav Rusije po pitanju KiM, u petak je u Beogradu, posle sastanka sa Ivicom Dačićem, ponovila Marija Zaharova, direktorka Departmana za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje:

- Mi ne odstupamo od doslednog stava koji je zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva i to znaju i u Beogradu.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je uzvratila kontrapitanjem:

- Vi nećete imati problema sa tim?

Dodala je da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda, ali je još jednom upitala da li će Srbija imati problema sa tim rešenjem. Ona je dodala da je pitanje Kosova postalo međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, kako je rekla, nekome se sviđa, nekome ne, ali "smo dosledni, a to je važan kvalitet naročito u savremenom svetu kada se obescenjuju međunarodni sporazumi i postaju parče papira".

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da treba da bude sramota one koji danas govore da nema više promene granica, jer su oni ti koji su srušili našu granicu:

- Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni?

Dačić je dodao da to važi i za Makedoniju, koja se sada, kada su njima zakucali na vrata, setila da nema promena granica:

- O kojoj granici pričate? Kosova i Srbije? A ko je verifikovao tu granicu? Sada su se svi setili kako nema promene granica po etničkom principu. Da nije možda OVK bila multietnička organizacija koja se borila za multinacionalno Kosovo. Ko misli da smo, kada pokažemo želju za kompromisom, slabi - poručujem: nemojte da se igrate živcima i mišićima Srbije.

Šef diplomatije je rekao da postoji mnogo ideja kako može da izgleda rešenje, ali da je principijelna namera prištinskog rukovodstva da dovede do toga da Preševo i Bujanovac pripadnu Kosovu:

- To je za njih rešenje. Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu. Najveći problem za dolazak do kompromisa su Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju. Beograd će nastaviti borbu za teritorijalni suverenitet i integritet. Ono što je predložio predsednik Vučić, govoreći o razgraničenju samo je želja da se dođe do kompromisa.


Zaharova i Dačić, Foto: Dragan Milovanović

Dačić je ponovio da nema rešenja bez Ruske Federacije, Kine i SAD, i dodao da Srbija zasigurno neće iznenaditi Moskvu:

- Veliku Britaniju ne mogu da spominjem više jer nju ne zanima koji je srpski stav.

VESELjI: CILj JE ČLANSTVO U UN KOSOVO je jedinstveno i nije podeljeno na sever i jug. Nikada neće biti njegove podele, niti će se ta tema ikada naći na dnevnom redu pregovora - rekao je Kadri Veselji, predsednik skupštine u Prištini koji očekuje da se "dijalog sa Srbijom završi priznanjem nezavisnosti i članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, što je jedini cilj pregovora".

Komentarišući reagovanje Velike Britanije i Nemačke na izjavu predsednika Vučića o razgraničenju, koje se toj opciji protive, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković naglasio je da te države hoće nezavisno Kosovo:

- Njihov problem sa Vučićem je što on to neće da prihvati i što neće da kaže "Kosovo je nezavisno u ovim granicama" u kojima nam to namećete.

Kada je reč o administraciji američkog predsednika Trampa i njenoj podršci donošenju rešenja za južnu srpsku pokrajinu, Selaković je naveo da stvari tamo nisu iste kao što su nekada bile:

- Ne smemo da čekamo kada je reč o Kosovu, a rešenje za koje se zalaže predsednik Vučić je ono kojim će se izbeći rat.


TRI PRINCIPA KONTAKT GRUPE

KONTAKT grupa, neformalna organizacija na koju je SB UN svojevremeno preneo konsultacije o Kosovu i Metohiji, pred početak prve faze pregovora o KiM ustanovila je tri principa: da neće biti vraćanja na stanje od pre 1999. godine, da nema podele Kosova i da nije moguće njegovo pripajanje nekoj susednoj državi koja nije uključena u razgovore o statusu. Ovo savetodavno telo činilo je šest država: SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (44)

Pop

11.08.2018. 09:30

Sever Kosova Srbiji, a posle polako da uzmemo i republiku Srpsku. To je najbolje rešenje za normalan život svih u regionu.

hristina

11.08.2018. 14:27

@Pop - Kosovo i Metohija je Srbija! Rezolucija 1244 SB OUN i Ustav Republike Srbije!!!

Pele

11.08.2018. 10:29

Nemačka, kao i V.Britanija uvek su prema Srbima bili licemerni. One se m edjusobno ighraju rata, a Srbiju guraju u prve borbene linije.

Vatro Marx

11.08.2018. 10:36

Necemo se igrati kao u decijem obdanistu povuci potegni. Treba rijeci svima onim koji su za drzavu Kosmet, jasno i glasno da granice postoje sa Albanijom ,novih granica izmedju Srbije i Kosmeta nema i neci ni biti kao sto nije ni bilo.

Čika Velja

11.08.2018. 10:42

Ko zna sta Amerikancima znaci podela?Sigurno nije njima njihovo a nama nase,jer Srbi znaju sta je uvek bilo njihovo,a ovi krenuli u otimacinu?!?!

Milance

11.08.2018. 11:09

Podela ili razgranicenje je najbolje resenje, to moze doneti mir i stabilnost, oni koji su protiv toga uglavnom su protiv resenja kosovskog cvora

Ђорђе С.

11.08.2018. 12:30

@darko - Толики животи српских јунака који су се жртвовали за слободу српских земаља изгубили би свој смисао ако бисмо Албанцима поклонили свету српску земљу, макар и "само" тих 89% КиМ!

izzidoro

11.08.2018. 11:59

@dasa - Pa tako bas i ne moze,ali cemo biti kooperativni radi naseg naroda na Kosovu.

Aneta

11.08.2018. 12:14

Amerika gura svoje. Londom preti nema nista od prekrajanja granica, a imamo podrsku Rusije, sto je u ovom ludilo najvaznije.

Koriolan

11.08.2018. 12:33

Amerika gura svoje ideje oko pitanja KiM,sa druge strane i ostale evropske zemlje poput Velike Britanjije,Nemacke i Rusije guraju svoje ideje.....Neka oni razmisljaju kako hoce,Srbija je ta koja ce doneti odluku u skladu sa svojim nacionalnim interesima.

Erata corige

11.08.2018. 13:51

@Koriolan - Мала исправка: Руси гурају наше идеје.

Conte

11.08.2018. 12:38

Neka Amerika gura podelu Teksasa i Kalifornije. Kosovo nije za deljenje iako je trenutno pod okupacijom od strane tih istih amerikanaca.

Maja

11.08.2018. 13:04

Pa Amerika je morala da da izjavu suprotnu onu koju daje Rusija, tu je sukob interesa i moci, ali Rusija je ta koja se vise pita, na nasu srecu!

Milica

11.08.2018. 13:20

Amerika ne moze da bude ta koja je odlucujuca drzava za Kosovo, ona moze samo da sugerise, ali ne i da se mesa u nase teritorijalne granice, dakle, ima i Srbija svoje granice do kojih ide i do kojih ocekuje da bude ispostovana!

Nevena

11.08.2018. 13:39

Ameurika ce vek govoriti suprotno od Rusije ,Beograd i Pristina bi trebalo da se dogovore sta je najjbolje za sve.

boki

11.08.2018. 16:31

Dobro je sto je taj stav Amerike,jer bez Amerike Pristina nedeluje.Tako daje vreme da se donese odluka o zatvaranje knjige,problema kosova. Isamo podela mzoe dovesti do resenja,iz koga ce nastati mir.

Ur Nino sar Serbule

11.08.2018. 19:12

Dobro je sa jedne strane, da Priština polako gubi podršku koju je imala , pa čak i da se ne postigne nikakav sporazum,.

Milan

11.08.2018. 21:49

Sto SAD ne gura podelu Albanije, kad su vec saveznici, kakve tamo interese ima kad ih brane i zastuju?

Nenad Stanimirović

11.08.2018. 22:05

Zapad polako okreće leđa Albancima. Priština slabi i gubi podršku SAD. Kosovo ostaje Srpsko. Živi bili pa videli.

MAKSS

11.08.2018. 23:26

Amerika moze samo da ceka sta ce Srbija da odluci i da tu odluku prihvati ili ne prihvati.

MAKSS

11.08.2018. 23:27

KiM je nas problem i mi cemo za njega naci resenje, nema potrebe da se Amerika mesa.

lena

12.08.2018. 20:42

Razgraničenje je jedino rešenje koje će Srbima obezbediti sigurnost i prekinuti strah i neizvesnost imajući u vidu dosadašnje zločine Albanaca.

Janja

12.08.2018. 23:10

Albanci nemaju podrsku velikih silu,kakvu su imali do pre par godina, Srbija sad vodi ozbiljnu politiku