BEOGRAD je postao grad kranova, smanjen je broj nezaposlenih, a na gradskom računu je 12,8 miliona dinara. Siniša Mali je timski igrač, ne plaši se napornog rada ni kritike, ne odustaje zbog izmišljenih afera...

Ovo je u ponedeljak rekla premijerka Ana Brnabić, ubeđujući poslanike da za novog ministra finansija podrže odlazećeg gradonačelnika prestonice Sinišu Malog.

Pročitajte još - Ministar Vujović podneo ostavku; Mali preuzima finansije?

Ona je pred, najverovatnije budućeg člana svog tima, koji treba da zameni Dušana Vujovića koji je podneo ostavku, stavila dva izazova: da zadrži finansijsku disciplinu i odgovorno trošenje i napravi uslove za brži ekonomski rast.

Poslanici vlasti najavili su da će podržati Malog, dok su iz opozicije poručili da će glasati protiv zbog "Savamale", sporne kupovine 24 stana, doktorata koji je plagijat, zbog rada u ofšor preduzećima".

Pročitajte još - Brnabić: Mali za ministra

Dok je premijerka nabrajala uspehe Malog - "Beograd na vodi", otvaranje "Ikee", više mesta za decu u vrtićima, izdavanje građevinskih dozvola za 12 dana, kandidat za ministra sedeo je pored predsednice Vlade, ali se nije obraćao, jer, prema Poslovniku, nije na to imao pravo.

Nikoga od ministara nije bilo na mestima za goste iz Nemanjine 11. Brnabićeva je obrazložila da im je rekla da je "ona predložila Malog i da je došla da ga brani, a ministri treba da idu da rade svoj posao za dobro Srbije".

Komentarišući da "umalo nije zaplakao dok je slušao srceparajuće slovo premijerke", predsednik SRS Vojislav Šešelj pitao je zašto još nije objasnila zbog čega je otišao Vujović. Malom je poručio da "teško da može da bude gori od prethodnika" i predložio rekonstrukciju cele vlade.

Premijerka je odgovorila da su svi uspesi Malog proverljivi i da tu nema ništa srceparajuće.

- Stavljate na čelo resora čoveka koji je radio sa ofšor kompanijama, a spremate se da jurite sirotinju koja prodaje gaće i šargarepu na kutijama - navela je Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke.

Brnabićeva je branila Malog rečima da je "muljanje oko privatizacija počelo kad on je otišao sa mesta savetnika ministra", rekavši i da je "afera od 24 stana najzabavnija".

- Da li je vodio ofšor firme? Da. To je zakonito - rekla je premijerka i dodala da su bugarski grafolozi utvrdili da je potpis Malog za kupovinu stanova falsifikovan, kao što je komisija dokazala da nije prepisao doktorat.

Za predsednika kluba SDS Marka Đurišića je loše što premijerka promoviše rad ofšor firmi, a demokrata Balša Božović nazvao je Malog "ličnim Vučićevim računovođom".

Brnabićeva je odgovorila da je u njihovo vreme Srbija dovedena na tri meseca do bankrota i da nije promovisala ofšor firme, već da je branila ljude koje tu rade.

Tokom rasprave, poslanik SNS Srbislav Filipović dobio je opomenu, jer je predstavnike opozicije nazvao - babama.

Parlament će u utorak glasati o izboru novog člana Vlade.

PREDSEDNIK KAO ZINEDIN ZIDAN

PREDSEDNIK Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da je lako biti ministar finansija kada "imaš Zinedina Zidana i Kristijana Ronalda u vidu Aleksandra Vučića koji stvara uslove". Istakao je da će Mali biti prvi ministar koji je dobio glasove JS, koji nisu podržali izbor Vlade Ane Brnabić zbog njenog seksualnog opredeljenja.

PREDSEDNIK U OPASNOSTI

ŠEŠELj je rekao da u Srbiji nikada nije ubijen predsednik i pitao Vladu da li je dovoljno zabrinuta zbog opasnosti koje prete.
- Ne bi valjalo da nam se to desi. On voli da putuje. Mora se čuvati trovanja ili da mu ne obore avion. Imate li vi mehanizme da to sprečite. Po mom mišljenju ne i zato treba da rekonstruišete Vladu. Nemojte nikoga da štedite, ni Zoranu Mihajlović, ni Zlatibora Lončara ni Vanju Udovičića – istakao je Šešelj.