MINISTAR finansija Dušan Vujović obavestio je premijerku Anu Brnabić pisanim putem da više neće ostati na toj funkciji i da ostavku podnosi iz ličnih razloga, saznaju "Novosti". Njegov naslednik najverovatnije će biti Siniša Mali.

Prema našim informacijama, o svom iznenadnom ali ipak očekivanom koraku, sada već bivši ministar želeo je najpre da obavesti predsednicu Vlade i izabrao je trenutak kada je već najavljena temeljna rekonstrukcija njenog kabineta, koju je ubrzao otvoren udar ministarki Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović na nju. Prema nepotvrđenim informacijama, Vujović je u svom obaveštenju naveo da su četiri godine u veoma osetljivom portfelju bile dovoljne da on pokaže koliko zna i vredi i da nema želju da i dalje rukovodi finansijama Srbije. O povlačelju Vujovića sa ove odgovorne funkcije mesecima se spekulisalo u Nemanjinoj 11, tako da ovaj njegov potez, iako izgleda nagao, ne predstavlja iznenađenje.


PROČITAJTE JOŠ: Joksimović: Tema o slikovnicama prenaduvana; Iznela sam svoje mišljenje i stojim iza njega

Kako saznajemo, Vujović se vraća u Ameriku, gde će nastaviti da obavlja konsultantski posao u Svetskoj banci.

Nekadašnji ministar finansija bio je na ovoj poziciji od 2014. godine. Pre toga, kao član Vlade Vujović je bio na mestu ministra privrede od aprila 2014. do avgusta iste godine. Karijeru je započeo kao asistent na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu i kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a potom i kao docent i vanredni profesor na tom fakultetu. Bio je dugogodišnji saradnik Svetske banke.

- Nikada nisam trčao za funkcijama i bila mi je velika čast što sam vodio Beograd četiri godine - kazao je Siniša Mali koji je već "viđen" za naslednika Dušana Vujovića u resoru finansija.