Vučić o pregovorima sa Prištinom: Ne očekujte od Srbije da da sve a ne dobije ništa

Tanjug

17. 05. 2018. u 15:22

Predsednik Srbije na završetku Samita u Sofiji naglasio da od Srbije ne treba očekivati da u pregovorima sa Prištinom da sve a ne dobije ništa

Вучић о преговорима са Приштином: Не очекујте од Србије да да све а не добије ништа

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da se nada da će se doći do rešenja za KiM, koje će biti prihvatljivo građanima Srbije, te da ćemo, kako je rekao, dati sve od sebe i boriti se da do toga dođe.

"Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojala volja za komproimisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Methije"

U svakom slučaju mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to, rekao je Vučić novinarima.

Kako je rekao uvek je važno je da se razgovoara o problemima, a ne samo da se govori o lepim i prijatnim stvarima, i naveo da je posao lidera, da rešavaju probleme, a ne da govore o lepim stvarima.

Naveo je da je sa Tačijem razmenio nekoliko reči, i da to vidi prosto kao čin ljubaznosti, a da bi za neku jaču ocenu morao da vidi neki veliki progres da bi mogao da kaže da je nešto bolje.

"Siguran sam da moramo da nastavimo dijalog", rekao je Vucicć.

Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo nacći rešenje ze KiM, Vucicć je rekao da nije od onih koji bilo šta ograničavaju posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.

"To nije 140 dana" kazao je Vučić i dodao da u Srbiji postoji želja da se problem reši, da smatra da je Srbija uložila i napor i energiju i volju i sve svoje obaveze ispunila.

Kako je rekao, to nas, ipak, ne sprečava u tome da nastojimo da razgovorom i kompromisom rešavamo probleme uz poruku da će dati sve od sebe da do toga dođe.

Vučić je ponovio da će svakako dijalog biti nastavljen, ali da za nastavak mora da postoji ispunjenje određenih uslova.

Podsetio je da treba videti prvo šta je sa Briselskim sporazumom i njegovim ispunjavanjem.

"Sve vas pitam da mi kažete sitnicu koju Srbija nije ispunila, nećete naći nijednu. Samo jedna obaveza druge strane je bila i tražimo samo nju da bude ispunjena, a to je ZSO", naglasio je Vučić.

"Ako se ide u dijalog mora da postoji želja za kompromisom obe strane, a ne da se šalju platforme „nismo spremni ni za šta“, to je kao platforma nekih političkih stranaka u Srbiji. Očekujete da Srbija sve da, a ne dobije ništa - to nije realno“, poručio je prersdnik Srbije.

Vučić je kazao da je takvu platformu usvojila vlada u Prištini, ali da ona na zahtev međunarodne zajednice nije poslata na usvajanje skupštini, jer bi to dramatično vezalo ruke svima.

Predsednik Srbije pokazao je novinarima u Srbiji Briselski sporazum i ukazao da je stao na jednu stranu, te da je Srbija ispunila sve, jer njen potpis i reč nešto znače.

Preneo je da svima kojima pokaže taj dokument nema šta da kaže.

"Ja iznesem papir od 15 tačaka, a to sam pokzao i švedskom premijeru i pokažem da smo od 7 do 14 tacke sve ispunili, a od 1 do 6 nije ništa ispunjeno. Kako da bilo ko kaže da nije tačno. To su pokušali u Skoplju samo Albanci da kažu da nešto nije ispunjeno“, objasnio je on.

Ponovio je da nije razgovarao sa Tačijem o dijalogu, već da je sa njim razmenio samo nekoliko reči.

"Zbog nas moramo da rešavamo odnose sa Albancima, koji moraju biti mnogo bolji. Ako to ne rešimo imaćemo bezbroj problema u godinama pred nama od toga da će nam vrata EU biti zatvorena, do toga da nećemo moći da imamo tako uspešan rast i privredne rezultate“ zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Radomir

17.05.2018. 23:45

Ako Srbija i dobije nešto biće dobro da to što dobije ne bude samo iluzija napisana na papiru, a u stvarnosti jedno veliko ništa.

Апсурд

18.05.2018. 14:19

Ствар је једноставна, Не питамо се ми ништа. Ни да ли хоћемо ни да ли нећемо! Чак није битно ни да ли смо пристали .( Важно је д ане пристанемо, бар историјски) . А није први пут да запад сам напише своју "историјск у" истину . Ал "ничија није до зоре..." У оваквом односу снага у свету ту смо где смо!

Patar Pan

18.05.2018. 15:14

Ствар је једноставна, Не питамо се ми ништа. Ни да ли хоћемо ни

Patar Pan

18.05.2018. 15:14

Ako Srbija i dobije nešto biće dobro da to što dobije ne bude samo iluzija napisana na papiru, a u stvarnosti jedno veliko ništa.