Dijalog diktira tempo

G. ČVOROVIĆ

17. 04. 2018. u 08:13

Evropska komisija predstavlja izveštaje o napretku ka EU. Od Beograda i Prištine se traži primena dogovora

Дијалог диктира темпо

Han, Brnabićeva i Mogerinijeva, Foto: Tanjug

BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


SRBIJA napreduje, a očekuju se novi napori. To je, u najkraćem, poruka iz godišnjeg izveštaja o napretku u okviru Paketa proširenja, koji će danas u Strazburu predstaviti visoka predstavnica Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Po oprobanom principu "toplo-hladno", Evropska komisija hvali ono što je dosad urađeno, ali i navodi dugačku listu onoga što još treba da se "isporuči".

Što se tiče Srbije, u nacrtu ovog dokumenta pohvaljene su ekonomske reforme, kao i odluka predsednika Aleksandra Vučića da se održi unutrašnji dijalog o Kosovu. Navodi se da Srbija treba i da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu. Od Beograda se traži da produži angažovanje u briselskom dijalogu. Obe strane se pozivaju da primene sve dosad postignute sporazume, s tim što se Beograd posebno "opominje" za dogovor o energetici, a Priština za ZSO.

Srbija, uz primećen određeni napredak, kako se dodaje, mora dalje da jača vladavinu prava, a u središtu su sloboda izražavanja, efikasno i nezavisno sudstvo, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U nacrtu izveštaja se ističe da će brzina pristupnih pregovora zavisiti od napretka u procesu reformi, a da je sve isprepletano sa poglavljima koja se tiču vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.


PROBLEM PRED SAMIT U SOFIJI

U LUKSEMBURGU su u ponedeljak šefovi diplomatija EU razgovarali o pripremama za predstojeći samit EU - Zapadni Balkan, koji će 17. maja biti održan u Sofiji. Na ovaj samit su pozvani predstavnici svih šest "partnera" sa Zapadnog Balkana, među kojima je i Kosovo, što predstavlja veliki problem za format skupa. Predsedavajuća Bugarska poručila je da neće koristiti onaj format koji bi mogao da iziritira pojedine članice.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije