ALARM NA ZAPADU: Amerika i EU ljute što Vučić ide kod Putina

B. V. - D. R. Đ.

10. 04. 2018. u 09:02

АЛАРМ НА ЗАПАДУ: Америка и ЕУ љуте што Вучић иде код Путина

Foto Tanjug, AP

Predsednik Srbije najverovatnije dobija pozivnicu za inauguraciju ruskog lidera koja će biti održana 7. maja u Moskvi. Odlazak ne bi prijao Zapadu koji notira svaki kontakt naših i ruskih zvaničnika

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin najverovatnije će pozvati na svoju inauguraciju srpskog kolegu Aleksandra Vučića, iako za tu svečanu priliku uglavnom prima državnike iz neposrednog okruženja - saznaju "Novosti".

Velika svečanost u Kremlju povodom stupanja na dužnost neprikosnovenog lidera Rusije zakazana je za 7. maj, a naši dobro obavešteni izvori tvrde da će na ceremoniju biti pozvan i prvi čovek Srbije.


PROČITAJTE JOŠ:
Svaki drugi ambasador pakuje kofere

Bez obzira na to što bi ovaj poziv nesumnjivo bio velika čast za našu državu i Vučića lično, svakako bi se iz zapadnih centara moći na to gledalo kroz duple ideološke naočari.

Pojavljivanje Vučića unutar drevne moskovske tvrđave usred rasplamsalog rata sankcijama koji SAD i EU vode protiv Rusa, kao i novog zaoštravanja u Siriji, ne bi ostalo izvan konteksta obnovljene hladnoratovske borbe.

Tačnije, eventualni odlazak srpskog predsednika na svečanost sigurno ne bi prijao zapadnim centrima moći, koji i njega i našu stranu već nedeljama dave nepristojnom ponudom da formalno ili neformalno prizna lažnu državu Kosovo.

Predsednik Vučić poručio je juče da se nada da neće doći do toga da SAD, kako predsednik Tramp najavljuje, kažnjavaju zemlje, uključujući i Srbiju, koje nisu uvele sankcije Rusiji:

- Bilo bi loše ako će Amerika da nas kažnjava zato što imamo pravo da postojimo i pravo na svoj stav.

On je podsetio da su nam Amerikanci prigovarali što kupujemo oružje od Rusa, ali i da mi i od SAD tražimo da kupimo naoružanje.

- Samo vi donesite odluku želite li to, takođe, da nam prodate. Mi sa Rusima tu vrstu problema nemamo. Prosto da nas kažnjavate zato što mi nismo uveli sankcije Rusiji... Slušajte, 10 zemalja EU nije povuklo diplomate posle slučaja 'Skripalj'. Ali, da dalje o tome ne govorim - primetio je Vučić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za "Novosti" da je siguran da će Vučić dobiti poziv od Putina da ode na inauguraciju i da treba da bude u Moskvi tog 7. maja:

- Zapad je takav da ne ceni nikoga ko nema geopolitičku alternativu, pa bi za nas bilo dobro da predsednik bude tog dana na ceremoniji da se Zapad podseti da alternativa za Srbiju postoji. EU i Zapad će uvek markirati takav potez Beograda kao negativnu stvar, kao što je za njih negativno i nabavljanje naoružanja i neke druge posete, ali to nije razlog da se poziv Putina ne ispoštuje.

Ukoliko se Vučić bude našao među gostima u Rusiji, to sigurno neće promaći radaru EU koji "presreće" svaku komunikaciju na relaciji Beograd - Moskva. Podsetimo, u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU u novembru 2016. godine bilo je notirano da su "kontakti na visokom nivou sa Rusijom nastavljeni bilateralnim posetama, kao i da su četiri srpske političke partije, a među njima i SNS, potpisale deklaraciju o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom".


PROČITAJTE JOŠ:
Vučić: Daćemo sve od sebe da u miru gradimo ekonomije Srbije i BiH, nadam se da neće biti kazne SAD zbog našeg stava o Rusiji

Kada je 2012. Putin preuzimao predsedničku dužnost od Medvedeva, svečanosti je prisustvovalo oko 3.000 gostiju, a reditelj Emir Kusturica stajao je u prvom redu kraj crvenog tepiha kojim je Putin prošao odmah posle polaganja zakletve.

Ruski predsednički puk

Putin je i u prvom mandatu 2000. na dužnost stupio 7. maja. Na dosadašnje inauguracije, on, kao ni Dmitrij Medvedev, nikada nije pozivao strane državnike.


MARŠ I TOPOVI

SVEČANA inauguracija biće u Andrejevskoj dvorani u Kremlju. Vojnici predsedničkog puka u nju će uneti simbole predsedničke vlasti: zastavu, predsednički znak, a zatim sledi svečani marš i ulazak novoizabranog šefa države. NJega će dočekati predsednik Ustavnog suda Valerij Zorin i predsednici Dume i Saveta federacija - dva doma ruskog parlamenta - Vjačeslav Volodin i Valentina Matvijenko.

Zakletva koju čita predsednik dok desnom rukom drži Ustav, a levom predsednički znak, ima samo 33 reči. Ceremonija se završava kratkim govorom, a zatim će topovske salve označiti da je u Kremlju počeo šestogodišnji predsednički mandat.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

ime ili nadimak

10.04.2018. 09:11

Posle toliko dugog otvorenog neprijateljstva zapada prema Srbiji, vucic bi trebao totalno da se okrene Rusiji. Neka vriste globalisti.

Pera Detlić

10.04.2018. 09:37

Ma, manite se zapada i eu, odnjih nema vajde samo ucene, pretnje, njihova demokratija više nepije vodu

Branislav

10.04.2018. 09:37

Gospode, sta je ovo??? Pa zar ce Amerika da odlucuje kod koga nas predsednik sme da ide. Boze ,ovo je kraj Sveta. Drskost i bahatost ,

Goran Mitrović

10.04.2018. 09:42

Lepo reče ambasador Rusije pri UN, Amerika nema prijatelje među drzavama već samo one koji ne umeju da joj kažu ne. Prijatelj prijatelja ne kaznjava sto se druzi sa onim kog on ne odobrava. Vučić naravno treba da ide ako bude pozvan.

Boki

10.04.2018. 09:44

pa naravno njima nista neodgovara a vucic ce morati uskoro da odluci na koju ce stolicu rusku ili na stolicu zapada dve nemoze .

mm

10.04.2018. 10:17

nek se ljute, bole nas uvo. vise vredi ispostovati putina nego saviti kicmu zapadnjacima. makedonija je primer kako ni kad im popustis ne dobijes nista, bude jos gore

Hisar 008

10.04.2018. 10:28

Kažnjavanje države(naroda) podseća na diktaturu demokratije sa zapada-kolonijalno.Podseća i na bolju verziju diktaturu proleterijata.

Горан

10.04.2018. 13:17

Волим Русију. Волим Србију. Вучић треба да оде на путинову инагурацију.

Vatro Marx

10.04.2018. 14:06

Tako o treba postupiti prema zapadu , Nekaoni trce za Srbijom a ne obratno hoce zapad da Srbija bude, mirna, dobra i da ispunjava sva naredjemja zapada.Vrijeme radi sa Srbiju. Ucjenjivanje sa strane zapada trebada bude kraj. O Kosmetu nema sta da naredjuju, povuci crtu i reci dosta.

komandant 1001

12.04.2018. 22:31

Neverovatno koliko doze drskosti i bezobrazluka imaju ameri !!! Vučiću,pod hitno vojno-privredni Savez sa Rusijom pa neka ameri puknu!

KUM I

25.04.2018. 16:25

Srbi NIKAD nece zaboraviti ; II svetski rat i zverstva koja su pocinili Nemci na tlu Srbije ,NIKAD nece zaboraviti da su nas 1944 bombardovali Amerikanci ,da su nas "U MILOSRDNOM ANDJELU" BOMBARDOVALI njih 19 zemalja a CEH su im za njihove"radove" Ameri ispostavili na 17 milijardi $ .Koliko su platili ostetu Nemci posle II svetskog rata ISTA ,koliko su ostetu "ANDJELI" platili Srbiji nista ,jedino ako nisu racunali taj ostavljeni "URANIUM I RAZRUSENU INFRASTRUKTURU I POBIJENU DECU "!

Vatro Marx

09.08.2018. 13:44

Bez obzira sto je Srbija toliko upornana dvije stolice se ne moze, Glava u Rusijua stomak u Ameriku, ta su vrijemena prosla nema vise tolerancije. EU jejako povezan sa Amerikom ovakvompolitikom Srbija nikada nece postaticlasnica EU.