VLADA Republike Surinam povukla je odluku o priznavanju Kosova kao nezavisne države!

Ovu veoma važnu vest u utorak je saopštio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, navodeći da je ta informacija iz Surinama u Beograd stigla prethodne noći diplomatskom notom.

- Ovo je istorijski događaj za nas - ovo nismo uradili parama, jer ih nemamo, niti pritiscima, jer nismo u mogućnosti, već posvećenošću. Verujem da će odluka Surinama ohrabriti i druge zemlje koje su priznale nezavisnost da o tome još jednom razmisle - naveo je ministar spoljnih poslova.

Dačić je precizirao da je Surinam 8. jula 2016. priznao nezavisnost Kosova i dodao da je za njegovog mandata samo pet zemalja priznalo lažnu državu, a da je jedna povukla odluku. On je napomenuo da je dosad 106 država priznalo nezavisnost.

Kako je objasnio, u odluci Surinama da odustane od priznavanja mnogo je pomogao jedan naš čovek, ne navodeći o kome je reč, ali je i apelovao na sve koji mogu da pomognu Srbiji, da to i učine.

Prema njegovim rečima, vest o povlačenju priznavanja će vlasti u Prištini pogoditi kao grom iz vedra neba, jer "ne znaju da imaju posla sa upornim i principijelnim ljudima". Iz Prištine su, očekivano, naveli da je Dačić izneo "klevete".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić poručuje da su sada demantovane tvrdnje vlasti u Prištini da je proces priznavanja nepovratan. Isti stav je izneo i lider DSS Miloš Jovanović, koji je rekao da treba odati priznanje ministru, odnosno MSP ako su imali udela u odluci Surinama.