Junker: Srbija 2025. godine u EU? Joksimović: Ovaj stav se ne kosi bitno sa našim

Tanjug

14. 09. 2017. u 14:48

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, u kom se Srbija i Crna Gora pominju kao glavni kandidati za pristupanje u Uniju

Јункер: Србија 2025. године у ЕУ? Јоксимовић: Овај став се не коси битно са нашим

Žan Klod Junker
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU u kojem je najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

Portal "Juropijen vestern Balkans" navodi da se u Junkerovom pismu upućenom u sredu, u jednom od 10 prioriteta u okviru "plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU", pominju Srbija i Crna Gora kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi.

Pročitajte još - JUNKER O STANJU UNIJE: Vratili smo Evropu u Uniju; Pružiti perspektivu Zapadnom Balkanu

Kako je navedeno "poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i kompletnu stabilnosti čitavog regiona".

Pored govora "O stanju Unije", predsednik Junker je zajedno sa prvim potpredsednikom Fransom Timermansom poslao i Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta koje detaljno sadrži aktivnosti koje Komisija namerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja naredne 2018. godine.

Pročitajte još - Junker priznao: Bregzit je propast i tragedija

Svake godine u septembru, predsednik Evropske komisije govori "O stanju Unije" pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsednik šalje Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU, a što je posebno predviđeno "Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije" iz 2010. godine.

Pročitajte još: Šta je Junker odgovorio Vučiću

JUNKEROV STAV O PROŠIRENJU REALAN, NE KOSI SE BITNO SA NAŠIM

Izjava predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da do kraja mandata aktuelnog saziva Evropskog parlamenta u narednih 16 meseci neće biti proširenja EU je realan - iako je on najavio strategiju pripreme za uspešno priustupanje Srbije EU do 2025-te godne, što nije dramatično drugačije od onog što mi mislimo da su realni okviri, kaže za Tanjug ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenjujući da nije realno očekivati da se do 2019. otvore i zatvore sva pregovaračka poglavlja.

Ne želeći da ulazi u političke debate i odnose između zemalja članica EU na temu da li je proširenje visoko na agendi prioriteta tih zemalja ili nije, Joksimović je podsetila da se u mnogim zemljama članicama ove i naredne godine organizuju izbori.

A kad je reč o tehnickoj pripremljenosti, kaže da je realno da mi naš nacionalni dokument za usvajanje pravnih tekovina EU, čija je revizija u smislu rokova i obaveza u pripremi, sprovedemo do 2022.

Jer, kako objasnjava, kada se zatvore sva pregovaračka poglavlja, tada nastupa trenutak u kojem i države članice moraju u svojijm nacionalnim parlamentima, a neke i na referendumu da se izjasne o daljem proširenju.

Joksimović kaže da postoji u tom smislu mogućnost i samog kandidata da se izjasni na referendumu o tome da li želi u članstvo ili ne.

U narednih četiri do pet godina, kaže ona, Srbija ima šansu da reforme o kojima se, podseća, priča više od deceniju, i sprovede.

"Nije orijentacija ka EU samo spoljnopolitička orijentacija. Evropske integracije su deo naše domaće razvojne politike", primećuje Joksimović.

Takođe, kaže da je svaka priča o tome šta će biti sa Evropskom unijom i da li će se ona raspasti pre nego što Srbija uđe u EU, pogrešan pristup.

"Mi evropske integracije koristimo za naš domaći razvoj i koristimo status kandidata na najbolji mogući način", napominje Joksimović objašnjavajuci da bez obzira da li će se i kako EU transformisati, pozicija kandidata je, kaže, dobra pozicija koja može da se iskoristi za reforme i razvoj društva.

Ministarka veruje da će EU da opstane kao koncept mira i stabilnosti zajedničkih interesa i vrednosti, te negira da je to evrofanatično razmišljanje.

"Naprotiv, ja sam evro-realista, vidim šta se dešava i u Evropskoj uniji i u zemljama članicama", kaže ona i ističe da "svi imaju interes da koncept EU opstane".


JOKSIMOVIĆ: POSETA HANA VAŽNA, ISKRENO JE POSVEĆEN PROŠIRENJU

Uoči sutrašnje posete visokog komesara za proširenje i susetsku politiku Johanesa Hana Srbiji, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže za Tanjug da će teme sastanka biti odnosi među državama u regionu, nastavku pristupanja Srbije EU te o predpristupnim fondovima.

Ona je ocenila da su posete komesara Hana Srbiji i regionu vrlo važne jer je on na iskren i razuman način posvećen proširenju.

Ministarka je rekla i da retorika u regionu nije uvek, "najsrećnija", ali da se Srbija u tom smislu odgovorno ponaša.

"Svi potezi Srbije u regionu pre svega su uslovljeni državnim i nacionalnim interesima, a naš nacionalni, ekonomski i politički interes je stabilan region. Verujem da će i drugi pokazati viši stepen odgovornosti", navela je Joksimović.

Na sutrašnjem sastanku sa komesarom Hanom razgovaraće se o daljem putu Srbije ka EU, te o fondovima EU, kaže ministarka i dodaje:

"Vrlo je dobro da komesar Johanes Han redovno posećuje Srbiju i da je prisutan i u regionu. On je zaista, na jedan kontinuiran način, pokazao pre svega dobru volju i dobru nameru prema Srbiji kao zemlji kandidatu".

Joksimović napominje da postoji podrška Evropske komisije da se ove godine Srbiji otvori nekoliko poglavlja, za koja smo, kaže, u potpunosti pripremljeni.

"Reč je o tri ili četiri poglavlja do kraja godine", kaže Joksimović.

Joksimović je podsetila da je EU najveći donator Srbije sa više od dve milijarde evra u poslednjih deset godina koje je naša zemlja dobila u vidu bespovratne pomoći, kroz predpristupne i druge fondove.

Pomenula je i da njeno ministarstvo radi na "programiranju", odnosno, koordinaciji na određivanju projekata koji mogu da se finansiraju iz fondova EU, poput postrojenja za pročišćavanje vode, popravci lokale infrastrukture, škola, na projektima samozapošlavanja, lokalnog ekonomskog razvoja, itd.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (60)

karakorum

14.09.2017. 15:10

A pre toga ćemo morati da priznamo Republjiku Kosova inače ništa od Jevropske Junije.

EvropaNijeEU

14.09.2017. 16:29

@MontyPython - ...pa 2009, pa 2015 pa 2020 pa... :) Iskreno, dabogda se EU raspala , samo da se Srbija pre toga ne raspadne na ove i one protektorate i kalifate

MatijaBG

14.09.2017. 16:15

@Mirna - Do tada će se Srbija raspasti,Vojvodina i Sandžak neće biti u sastavu nikakve ruske gubernije.

Zola

14.09.2017. 19:25

@Mirna - Zašto bi mi želeli i da se neko raspada i to doživljavamo kao naše spasenje. Referendum pa kom opanci kom odbojci.

b.b. king

14.09.2017. 16:00

Ubedjen sam da cemo uci u EU kada zavrsimo sa partokratijom, ogromnom korupcijom, saniramo ekoloske probleme i uvedemo vladavinu zakona. Da li mi to mozemo da uradimo do 2025-te? NAZALOST NE.

naranca

15.09.2017. 23:31

@b.b. king - @bbking Ja bih rekao NA RADOST ne.A na koje eko probleme mislis?Osiromaseni Uranijum?A mozda bi i mogli do kraja TRECEG mandata predsednice Merkel 2026!

Mister Berns

14.09.2017. 16:04

Kakva EU, nasi nisu sposobni ni nove zdravstvene kartice da urade kako treba, a gde nesto konkretnije.

naranca

15.09.2017. 22:21

@Mister Berns - @mrBerns To bi bila jedina prednost naseg hipoteticnog ulaska u EU.Odmah bi nam izradili zdravstvene knjizice:)

Donji Ljubis

14.09.2017. 16:15

"Junker: Srbija 2025. godine u EU?! "....hahaha...ovaj(kao i svi ostali) se sprda sa nama...do 2025, ne samo da "unije" nece biti...nece biti ni njega...!!!

srbin

14.09.2017. 16:17

eto sad mogu jos sedam godina da nam mazu oci a nedaj boze da uzmu pa srede bar jednu instituciju u drzavi nego ce da nastave da pljackaju narod i unistavaju zemlju a sve kao idemo ka eu

evrotalibani

14.09.2017. 16:18

Eu je birokratska,nedemokratska tvorevina sa neizabranom elitom bahatih neodgovornih cinovnika. Eu je vlasnistvo multinacionalnih kompanija i mafije i nema nikakve veze sa demokratijom.

naranca

14.09.2017. 18:40

@Nikola I.S. - @nikolais Ma neka se raspadnu ili ne ,samo da se nama tornjaju sa ociju

rec za referendum

14.09.2017. 16:36

Od 2000. godine naovamo - cetvrt veka obmana i lazi. Ucenjeni i ucveljeni ulazimo u EU 2025. godine. Pa ja nesto ne bih.

naranca

15.09.2017. 23:35

@rec za referendum - @reczaref Sto je vise obmana i lazi EU nam je miliji i drazi.

Deki

14.09.2017. 16:57

hahahaha....ovaj demagogiše i obećava profi kao da je u rodbinskoj vezi sa AV-om?

električar

14.09.2017. 17:03

"Mi evropske integracije koristimo za naš domaći razvoj i koristimo status kandidata na najbolji mogući način" ... Bravo ! Omače joj se ... Upravo tako ... Što se naših "vladara" tiče, ovaj status može da traje koliko god hoće ... Što duže, to bolje ... Njima, a i Joksimovićevoj, je odlično ... Putovanja, velike pare, prazne priče, nikakva odgovornost, sve dozvoljeno, za sve loše su krivi drugi, osmesi na sve strane, milina jedna ... Što ne bi trajalo ? Narod sluša, zanosi se, komentariše ...

stari doktor

14.09.2017. 20:55

@električar - Slučajno joj se omaklo ili ne, ali to je svakako pravi odgovor u, po nju, iznenadnom nastupu iskrenosti. Boli njih briga za EU, važno je korišćenje fondova i njihov opstanak na vlasti uz sve beneficije koje uz to idu u nedemokratskim režimima. A ti glupi i/ili ludi narode, zanimaj se pričicama za malu decu ili debile t.j. "zavođenju za Goleš-planinu" kako bi nekada naši stari ovo prokomentarisali. Za pravoslavne narode u katoličko-protestantskoj Evropi ma mesta samo ako su strateški značajni.

naranca

15.09.2017. 23:46

@električar - @staridoktor A ti si pa kao mnogo religiozan.Mani ga Mito.

skazal

14.09.2017. 17:07

Baš im hvala na iskrenosti. Od januara šaljem klince na kurs Kineskog. Ruski ionako već uče.

ТО ЦАРЕ

14.09.2017. 17:24

@skazal - Видим да још има наде, остало је и паметних!

Sojic

14.09.2017. 17:11

Pa jel moguce da 25 godina (mozda ce biti i vise) ne mozemo da dostignemo njihove standarde i uslove?!?!?!?! Ko je ovde lud i ko zeli da ga neko zaj***** ceo zivot?! Ne treba nam EU, eto vam je!

vili

14.09.2017. 18:41

@Sojic - Ja ne znam zaista zasto Srbija toliko insistira na ovom pitanju.Misljenja sam da totalno treba promijeniti nastup I stav vezano za ulazak u UE.Neophodno je stupiti u jedan iskren , otvoren kontakt sa ekonomistima iz susjednih zemalja ,koje nisu u UE,i razraditi razvojnu srategiju regije u smislu uvezivanja proizvodnih I intelektualnih kapaciteta .Evropi se treba zahvaliti na njihovim nastijanjima da nas prime u svoje clanstvo ali ne mislim va je nasa ,,nazocnost" neophodna u toj skupini

naranca

15.09.2017. 23:39

@Sojic - @sojic''' Pa jel moguce da 25 godina (mozda ce biti i vise) ne mozemo da dostignemo njihove standarde i uslove?!?!?!?! ''-----------------Ha ha ha.A Madjari,Rumuni,Poljaci i Cesi to dostigli jos 2004.

TO DRUZE

14.09.2017. 17:23

Дакле, НИКАД! Данке, тенкју итд. Много нам помажете!

Kiril

14.09.2017. 17:32

narode,zasto glasate za stranke koje zele u EUajfe neka neko objasni17god nas j...sad kazu jos 8godajde objasnite

m

14.09.2017. 18:46

@Kiril - A ti si ponudio neku bolju alternativu, imas neki p[redlog za koga, sta i kako?? Ne glasa se ovde za stranke koje su za EU, vec za uredjenost unutar Srbije koja bi se priblizila zakonima i vrednostima koje bi nas sve zajedno podigle na bolji nivo. Boli nas sve i za Eu i za ostale. Red i rad prijatelju, a toga ima u Evropskim naprednim zemljama. Eto zasto.

naranca

14.09.2017. 23:27

@Kiril - @m Dragi moj druze po tebi u svim Ne-EU zemljama :UK,USA,Svajcarska,Japan,Rusija,Kina,India..Vladaju nered i nerad.I Ljotic je rekao'' Red,Rad i Disiplina''

goce

14.09.2017. 17:48

KOji šamar, samo ne znam koji po redu. Daj referendum pa da vidimo kolkiko je naroda za tu EU koja polalo tone. Tamo je dobro samo jakim igračima a zemljama tipa Rumunija,Bugarska, Hrvatska idr. propast.

naranca

15.09.2017. 00:32

@goce - @goce Tako je lepi.Kad se udruze bogat i siromah,bogat sve bogatiji a siromah sve siromasniji.Bilo i bice.Nazalost.

naranca

14.09.2017. 18:37

Pa bre Srbi sto necete u krnju Eutopiju gde granice nisu vazne.Gde Hrvati i Slovenci zive u miru.Gde Grci zive ko lordovi.Gde Baskija i Katalonija zive u miru sa Spanijom.Gde evropski parlament u Berlinu odlucuje o svemu.....Mogao bih jos al me zabole glava.

Православац

14.09.2017. 20:47

Па до 2025 у Србији ће мало ко и остати од Србâ, видите ли колико младих бежи одавде...

naranca

15.09.2017. 23:44

@Православац - @pravoslavac E Brate na stranu religiju i patriotizam ali DRZAVA mora da obezbedi uslove da se mladima ISPLATI da zive u Srbiji!!!A ne da pune samo svoje dzepove(politicari) i pricaju prazne price.

MILLI

14.09.2017. 21:08

hahahaaaaaa..bas se slatko nasmejah.....sacuvaj nas Boze EU i jada...nikadaaa...pa ni te daleke 25.....

naranca

14.09.2017. 22:06

Sta je bre to ''Zapadni Balkan?????? Sta je juzni?Grcka?Sta je severni?Poljska?Sta je istocni?Cecenija?Ukrajina?

Александар

15.09.2017. 15:29

Одлично!Е сад, можемо да одахнемо и да се до 2025 бавимо сами собом и склонимо ту глупаву заставу коју стално истичемо поред наше. А 2025те мало се нешто покренемо и добијемо нови рок, рецимо 2035. А ваљда ће дотле да изађу из уније и Италија, Француска, Шпанија и земље Бенелукса...

naranca

15.09.2017. 22:27

@Александар - @aleksandar'' А ваљда ће дотле да изађу из уније и Италија, Француска, Шпанија и земље Бенелукса...''---------ha ha ha mislis da su Nemci, Srbi pa ce da dozvole da im neko sparta drzavu kako oce???????????????????????????

Ruben

15.09.2017. 17:25

Junker na zapadu vazi za nepopravljivog pijanca ; i 2025 je u stvari obecanje pijanca.

naranca

15.09.2017. 18:27

Jel Herr Junker rekao Srbija + Kosovo i/ili Srbija - Kosovo????????????????????????????????????????????????????