Jadranka Joksimović: Nismo ruski trojanski konj u Evropi

D. R. ĐORĐEVIĆ

29. 07. 2017. u 08:00

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, govori za "Novosti" o odnosima sa Briselom i Kremljom, uslovljavanjima, integracijama...

Јадранка Јоксимовић: Нисмо руски тројански коњ у Европи

Foto: P. Milošević

PRED nama je višegodišnji put do članstva u Evropskoj uniji na kome ćemo se za spoljne i bezbednosne izazove često oslanjati na pomoć i podršku EU, kao što u pojedinim pitanjima imamo veoma značajnu podršku Rusije. Mi smo Srbi, nismo "mali Rusi", i nismo "trojanski konj" za ruske interese u EU. Ali poštujemo podršku i odnos prema našim interesima koje je Ruska Federacija pokazala i to ne krijemo, zbog toga im nismo uveli sankcije.

Ovo za "Novosti" kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, odgovarajući na pitanje kada očekuje otvaranje pregovaračkog poglavlja 31 o spoljnoj politici i može li tu kao prvi zadatak da nas sačeka zahtev da uvedemo sankcije Rusiji.

- Odluka o otvaranju poglavlja 31 donosi se konsenzusom članica EU i izvesno je da to neće biti ove godine, a Srbija razume poruke koje su važne pojedinim članicama. To poglavlje trebalo bi da se tretira na isti način kako je bilo i kod drugih kandidata. Uostalom, vidite i sami da su se okolnosti zakomlikovale, što dovodi do pomeranja u odnosima globalnih sila.

* Da li će Srbija naići na otpor baltičkih zemalja, pošto je Litvanija za to da se politika proširivanja "preispita" jer "neki pregovaraju o članstvu, a učestvuju u vojnim vežbama sa Rusijom"...

- Shvatamo da pojedine države, posebno baltičke, imaju drugačiji odnos prema Rusiji od našeg, u kontekstu sopstvenog sagledavnja bliže i dalje prošlosti. Mislim i da postoji izvesno razumevanje u velikom broju članica za razloge naše drugačije politike. Inače, neuporedivo više vojnih vežbi imali smo sa zemljama EU i sa NATO.

* Da li vam je neko definisao period u kom bi Srbija mogla da uđe u EU?

- Korisna je izjava predsedika Evropskog saveta Donalda Tuska da će vrata za nas biti otvorena kada budemo u potpunosti spremni. To je legitiman odgovor, jer znači da proširenje nije završena politika, iako mnogi žele da tako predstave stvari. I EU države imaju i te kako koristi od novih članica, nije to jednostran proces gde samo nova članica profitira.

* Četvrtina ispitanih u anketi vašeg ministarstva smatra da ulazak Srbije u EU usporava politika stalnih ucena...

- Niko nas ni na šta ne primorava i ne moramo ništa, ako je to naš izbor. Ne mislim da bi nam koristila politika "nećemo ništa, nećemo nigde, nećemo ni sa kim", imajući u vidu da je Srbija okružena članicama EU i onima koji to žele da postanu, a posebno zbog ekonomske važnosti EU za nas.


NE PREPOZNAJEM SE U KRITICI VUČIĆA

* DA li ste reči predsednika države, da su samo retki iz SNS javno stali u njegovu zaštitu od napada u nekim tabloidima, osetili kao kritiku i na vaš račun?

- Ne. Napadi tog tipa na predsednika su refleksija iščašene svesti o tome šta znače kritika i sloboda medija. Mnogima iz medijskog sveta biće potrebno vremena da se nauče profesionalnoj etici, odgovornosti za javno izgovorenu reč i obavezama transparentnog i odgovornog poslovanja. Za to su evropski standardi najbolji lek.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

DoleBurzoazija

29.07.2017. 10:50

Vi niste sigurno a mišljenje naroda se lako da proveriti na referendumu o NATO i ulasku u EU po ovoj ceni ( da ostanemo i bez tla ispod svojih nogu pa će nas takve, bezzemljaše primiti da radimo za dnevnicu u svojoj zemlji).

Anastas Jovanovic

29.07.2017. 11:16

Norveska nije clanica EU, ali su recimo izracunali da u EU izvezu 15 grama sira a da iz nje uvezu 1,5 kg po glavi stanovnika, pa su shodno tome zastitili trziste i domacu poljoprivredu. U vreme racunara sve je merljivo, vidi se koliko se daje, koliko ti neko prodaje, a koliko ti oduzima i hoce da ti uzme! Ako mi treba da udjemo u EU da bi nam pojoprivreda i privreda bila unistena, a da nam trziste preuzmu oni, da budemo jeftina radna snaga, cemu to. Ako nema boljeg zivota gde smo to posli?

piksi

29.07.2017. 13:34

@Anastas Jovanovic - briselski vazali ogrezli u izdaji i demagogiji-ćeraćemo se još

nele011

29.07.2017. 12:19

Koliko se ja razumemem i zivotinjski svet...u Srbiji nema trojanskih konja...ali ima kod nas i konja i kobila...Dama je dala poredjenje koje nema blage veze sa aktuelnom politikom...Kako bese ono...Neki zacute... pa onda neki progovore...tuzna moja Srbijo....

poslednja nada

29.07.2017. 12:29

Hrvati izneverili, kao obično .. napred Litvanija, NAPRED BALTIČKE ZEMLJE, nedaj te se prevariti!

ranko75

29.07.2017. 12:37

Mi cemo biti nula sve dok budemo lavirali i odricali se od samih sebe i rusa. Nismo srbi ni uz ruse, a ko smo mi?Bezmorfna masa koju svako moze da gazi? Ako nismo sa rusima, zasto ih onda molimo da nas brane kada nas zapad bije? Zasto onda ne objasnimo englezima da smo sa njima pa da ne predlazu rezoluciju o genocidu u Srebrenici?Ne veruju nam?Pa nisu ni ludi,nego smo mi ludi jer se nedamo da ce nam poverovati.Treba viteski stati uz ruse i kom opanci kom obojci,a ovako ce me udaviti kao glupog.

ranko75

29.07.2017. 12:39

Trebala je da kaze: Mi nismo ruski trojanski konj nego sa rusima imamo isti sistem vrednosti, i kada budete ratovali sa njima mi cemo uvek biti na njinoj strani.

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

29.07.2017. 12:53

Каква је то унија, око чега имају консензус,на чему је створена западна цивилизација, на отимању,пљачки и убијању, па зар ми припадамо тој цивилизацији,па то исто раде и данас,далеко им кућа...

Gojko

29.07.2017. 15:59

@СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА - Osnovna im je poluga kažnjavanja nepoćudnih /Srba i Rusa/ najnehumanije sankcije,čak ni boce sa kiseonikom za bebe ne daju da se prenesu,da ne bi / srpska /deca preživela.

Нр

29.07.2017. 13:03

У последњих неколико мјесеци примјетио сам да коментари владиних службеника су мање пријатељски према Русији, него што су били раније. Срби, не заборавите Грделицу у остале злочине САД и НАТОа према нама НИКАДА!!!

Simun

29.07.2017. 13:33

Da smo trojanski konj podmeću oni koji ne žele Srbiju u E U,pa stalno izmišljaju nove prepreke.

b.w.a.

29.07.2017. 14:32

naravno da nismo , kad naša vlast hoće da bude briselska krava muzara ili mula.

SkY

29.07.2017. 17:37

@b.w.a. - 'Да будемо'? па ми то већ јесмо и то већ дуг временски период.

danili

29.07.2017. 23:12

U ovoj drzavi je cast biti konj bilo ciji pa i ruski ,ovde je tesko biti i osecati se kao covek,

Schaumburg Illinois

30.07.2017. 01:27

Ignorisete gradjane stalnim nametanjem Germanske opcije nece me zacuditi sukobi medju Srbima u buducnosti.Opcija koja se namece kao jedina prava je fasisticka.-,,Ako nisi snama onda si protiv nas ''.Dokle vise ucene? Ako se Evropa poziva na kulturu onda treba prema nama da krenu s gitarom,a ne macem.

Ivanka Kosovka

30.07.2017. 01:54

Kakve su to izjave? Ko te za sta pitao da das takvu izjavu. To je samo tvoj stav. Nikada Rusija nista nije trazila od Stbije. O kskvom se konju radi i sta to znaci? Ispeci, pa reci.

janos

30.07.2017. 07:09

JEST NISMO TROJANSKI KONJ ALSMO STOVARISTE OTPADNIH MATERIJALA EU, JER ONO STA NEMOGU PRODATI NIGDE DOVOZE NAM I PRODAJU

Sijuks

30.07.2017. 13:06

Bolje i ruski magarac nego američki konj. Hoću da kažm: bolje živ magarac nego mrtav konj.

Jokker

30.07.2017. 19:16

Ne znam kako ovi politicari opstaju iako rade protiv volje naroda . Ako pogledamo samo komentare naroda sve nam je jasno, pa posto sutimo i sve ovo mirno gledamo kako nas nasi politicari vode i ponizavaju mozda i jesmo ovce ali konji nismo.........

Konfucije

21.08.2018. 12:09

Kineska poslovica u originalu: CHI SHIN glasi: Kada svraka zeli da istovremeno sleti na dva koca jedan joj obavezno udje u straznjicu!