Vlasnici izbacuju Draškovića

D. R. Đ.

25. 07. 2017. u 14:01

Centrala SPO uskoro mora da se preseli na novu adresu; Lider stranke više ne može da koristi kabinet

Власници избацују Драшковића

Foto Z. Jovanović

STRANKA Vuka Draškovića postala je "žrtva" sopstvenih principa i gotovo da se našla na ulici. Oni ovih dana izlaze iz prostorija koje je SPO koristio dve decenije u beogradskoj Knez Mihailovoj 48, jer ih je država vratila starim vlasnicima, a poznato je da je ova stranka bila među najglasnijim zagovaračima usvajanja Zakona o restituciji.

Na pomenutoj adresi, zasad, ostao im je deo kancelarija, ali sedam-osam prostorija, među kojima i Draškovićev kabinet i salu u kojoj su držali konferencije, više ne mogu da koriste. Pa ni mokri čvor.

Zamenik predsednika SPO Aleksandar Čotrić kaže, za "Novosti", da je stranka u ovom procesu sarađivala sa Agencijom za restituciju i naslednicima i da traže nove prostorije:

- Ni najmanje se ne kajemo što smo "gurali" da Zakon o vraćanju oduzete imovine stigne na red, jer nepravde iz vremena komunizma treba ispraviti, pa čak i ako smo mi "gubitnici".

U Agenciji za restituciju nam objašnjavaju da je njihovim rešenjem, koje postalo pravosnažno 14. septembra prošle godine, starim vlasnicima vraćeno pravo svojine nad oko 250 kvadrata i da je dat nalog da mogu da uđu u posed. Ovih 250 kvadrata čini polovinu prostora na prvom spratu zgrade, a za jednu osminu poslovnog prostora na ovoj adresi još nije doneto pravosnažno rešenje. Tri osmine i dalje spadaju u državnu svojinu i za njih nikada i nije bilo zahteva za restituciju. Takođe, u Agenciji nam kažu da je SPO prostor koristio - besplatno.

U porodici koja je nasledila prostor u Knez Mihailovoj, kažu, za "Novosti", da očekuju da što pre uđu u posed, ali i da žele da budu fer prema dosadašnjim korisnicima. Inače, predratni vlasnici bili su Marko i Dušan Tanasković, koji su se bavili tekstilom i koji su poslovni prostor nasledili od roditelja. Jedna od njihovih naslednica je LJiljana Tanasković Čadež, majka Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije.

Na sajtu Kuće legata stoji da je "kuća u Knez Mihailovoj broj 46, zajedno sa zgradama broj 48 i 50, retko sačuvan jedinstveni spojeni blok zgrada, karakterističan za arhitekturu sedamdesetih godina 19. veka".


DEMOKRATE OTIŠLE IZ KRUNSKE

U SLIČNOJ situaciji kao SPO, pre dve godine bio je i DS, koji je tada morao da napusti vilu u Krunskoj 69 jer je ona vraćena Robertu Božiću, nasledniku inženjera Dobrivoja Božića, kome je kuća oduzeta nacionalizacijom 1946. godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

BOZA ZEMUNAC

25.07.2017. 14:12

Draškoviće poslati u Ameriku ili vratiti odakle su došli.Ovde im nije mesto jer rovare protiv Srbije.

kataklinger

25.07.2017. 15:33

@Sljivic M - to je najmanja najbogatija stranka u nas, a poznata je po tome sto su svi unutar nje rodjaci ili barem kumovi i sto su iz Hercegovine i Crne Gore dovukli vise njih nego sto ih je ukupno migriralo zadnjih 5-6 vekova, a i po tome sto su uspeli da se ogrebu za kintu ko kod bio na vlasti.

Pavlovic

25.07.2017. 14:22

Veliki dobrotvori srpskog naroda Vuk Draskovic i Boris Tadic svesno udju u tudj privatni posed koriste ga vise godina bez nadoknade a na sva usta pricaju o postenju, demokratiji, pravdi ....

`Ало latinicaru

25.07.2017. 15:33

@Francesco - Прво што су комунистички "ослободиоци" урадили кад су на совјетским тенковима упали у монархистичку Србију јесте то да су целокупно њено становништво ослободили од његове имовине (а многе и од живота).

Tom

11.01.2018. 09:43

@Francesco - To je zakljucak po tvojoj najnovijoj istoriji.Nisu nase kraljevi bezali sa sanducima zlata i umetnickih dela.Sve mi je jasno ali ne i ko ih je proglasio Kraljevima i prestolonaslednicima.Pa njihov prvi predak je bio seoski kmet.Sto nas ti sada guras u nedra ovih parazita nije mi jasno.Naravno ,sada ces ti da mi objasnis kako meni nista nije jasno.Zato sam i sebe proterao od takvih Monarhista koji bi da otmu od raje i daju ovim odabranima,ukljucujuci i tebe.

Tesna koza

25.07.2017. 14:34

Sto rece profesor engleskog u Tesnoj kozi, scena u kafani: "Ako bi svi uzeli ono sto im pripada, za Vas verovatno ne bi ostalo nista."

алекс

25.07.2017. 15:56

Драшковић је на власти јер је у коалицији са СНС.

Mica

25.07.2017. 16:19

Vazno je da su mi smanjili penziju 800.oo a 20.god.koristi prostor u najelitnijem delu BG.i ne placa nikome nista.Taj Draskovic bi se slizao i sa pok.Milosevicem kada bi "vaskrso"samo da bi bio na vlasti - u centru paznje.

"Princ"

25.07.2017. 17:16

@ -Vlasnici "izbacuju "Draskovica !!! Ma lako je za Draskovica i SPO,odmah ce njega primiti princ Karadjordjevic - na Belom Dvoru,ima prostora i previse! I tamo ce "besplatno uzivati",jer je i Beli Dvor na grbaci naroda !!! Pa mora mu se necim oduziti,jer Vuk je doveo princa - u Srbiji, da ga krunise za kralja,ali se nesto odugovlaci sa time????!!!!!

"Председник"

25.07.2017. 17:31

@ "Princ" - Он је у коалицији са СНС и Вучићем, а не са принчевима и белим дворовима... Узгред буди речено: пре следећег назови коментара барем научи да пишеш.

Новак

25.07.2017. 21:38

@ "Princ" - Чега год се дотакао, ВД је упропастио па је чак искомпромитовао и принца и сада не сме да му се приближи на пушкомет. Нарочито је компромитовао српски народ афирмацијом Драже Михајловића који се у свим светским енциклопедијама води као српски квислинг (није став аутора текста) и тако помогао Хрватима да да сасвим комотно прогнају Србе са вековних огњишта. Није он толико неук да то уради непажњомјер је он каријеру почео као шеф кабинета М. Шпиљака а зна се да је то контролисла УДБ-а.

Pelle

25.07.2017. 21:38

@ "Princ" - "Predsednik" Gore potpisani "Princ"iole piše srpski za razliku od tvog "princa" i sve Karadjordjeviće koji još 50 godina da žive u Srbiji, ako dožive, neće naučiti pravilno da govore srpski.

vjeko

26.07.2017. 00:25

spo je uvek imao principe i najvise se zalagao za restituciju. a prostor je koristio dok je bio drzavno vlasnistvo

Никола Савић

30.07.2017. 00:09

СПО је најзаслужнији за доношење Закона о реституцији, и неће нам бити тешко да нађемо нов простор за, Централу странке!Наследницима, којима је држава коначно вратила зграду у Кнез Михаиловој желимо да имовину користе у здрављу, и на ползу, своје породице!